Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Κατά-Θλίψη !!!!
Κατά-Θλίψη !!!!

Κατά-Θλίψη !!!!

Γράφει η Κατερίνα Μιχαήλ

Ιστορίες με θέμα την κατάθλιψη μέσα από τα μάτια ανθρώπων ακούγονται καθημερινά. Ο Εμμανουήλ Καραλής τις προάλλες ανέφερε πως χρειάζεται να επικεντρωθεί στη ψυχική του υγεία, κάνοντας ένα διάλειμμα από τους αγώνες για να βρει το χαμόγελο του. Ο αστροναύτης του Apollon 11, Μπαζ Όλτριν, ο οποίος ήταν μέλος του πρώτου πληρώματος που έφθασε στη Σελήνη, ζούσε για χρόνια στην κατάθλιψη. Αμέτρητες ιστορίες διαγνωσμένης κατάθλιψης από γνωστούς και άγνωστους.

Η κατάθλιψη προέρχεται από τις λέξεις κάτω και συνθλίβω. Κάπως έτσι ταυτίζεται με το νόημα μιας υπέρμετρης θλίψης. Ο άνθρωπος που υποφέρει από κατάθλιψη νιώθει αδυναμία απόλαυσης και ευχαρίστησης. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης αποτελούν ένα κράμα των συναισθημάτων, της αντίληψης καθώς και των σωματικών αντιδράσεων.

Η κατάθλιψη περιγράφεται σαν ένα τοπίο βαμμένο με μαύρο χρώμα μέσα στο οποίο ζει ένα απελπισμένο, θλιμμένο άτομο, το οποίο είναι απομονωμένο από όλα τα ερεθίσματα. Ένα άτομο, που κατά πάσα πιθανότητα, περνά ώρες στο κρεβάτι , κλαίει, και δεν έχει κανένα ενδιαφέρον εάν έξω είναι ημέρα είτε νύχτα. Ένα άτομο, το οποίο πιθανότατα να σκέφτεται ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο να θέσει ένα τέρμα στη ζωή του για να τελειώσει έτσι το βασανιστήριο που ζει.

Aνάμεσα στα συμπτώματα, τα οποία περιγράφονται στα Διαγνωστικά Κριτήρια, DSM-5, είναι και το να υπάρχει καταθλιπτική διάθεση στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας είτε από υποκειμενική είτε από παρατήρηση άλλων, η έντονη ελάττωση του ενδιαφέροντος ή της ευχαρίστησης σε όλες, ή σχεδόν όλες, τις δραστηριότητες της ημέρας, αϋπνία ή υπερύπνια καθημερινά, ψυχοκινητική διέγερση ή επιβράδυνση, κόπωση ή απώλεια της ενεργητικότητας σχεδόν καθημερινά, ελαττωμένη ικανότητα να σκεφτεί ή να συγκεντρωθεί, επανερχόμενες σκέψεις θανάτου.

Χαρακτηριστικό σε σχέση με τις σωματικές αντιδράσεις είναι η δυσκολία στην κίνηση. Περιγράφουν πολλές φορές ότι ζουν σε πολύ αργό ρυθμό αφού κουβαλούν ένα βάρος, το οποίο τους δυσχεραίνει τη ζωή τους. Έτσι δεν έχουν τη δύναμη να ολοκληρώσουν αυτό που ήδη ξεκίνησαν ακόμη πολλές φορές και τις προτάσεις τους.

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω οι άνθρωποι που υποφέρουν από την κατάθλιψη έχουν τρομερή δυσκολία στον ύπνο καθώς είτε δυσκολεύονται να κοιμηθούν, είτε κοιμούνται πολλές ώρες, είτε ξυπνάνε νωρίς χωρίς να μπορούν να ξανακοιμηθούν ή ακόμη δυσκολεύονται να ξυπνήσουν. Επίσης στην κατάθλιψη διαταράσσεται η σχέση με το φαγητό που είτε υπάρχει μειωμένη όρεξη για φαγητό είτε υπερβολική κατανάλωση του. Έτσι ταυτόχρονα μειώνεται ή αυξάνεται το βάρος τους σε έντονο βαθμό. Παράλληλα χάνουν ή μειώνουν την απώλεια της ερωτικής τους διάθεσης.

Όσον αφορά το συναισθηματικό επίπεδο οι άνθρωποι που ζουν στην κατάθλιψη αισθάνονται μόνα και απομονωμένα ζώντας μια ζωή χωρίς ελπίδα αλλά με πολλή οδύνη. Δυσκολεύονται να έρθουν σε επαφή με τον περίγυρο τους , δυσκολεύονται να συσχετιστούν αλλά και να νιώσουν την αγάπη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο χάνουν το χιούμορ και ταυτόχρονα το γέλιο τους.

Παράλληλα η αρνητική οπτική είναι αυτή που κυριαρχεί στις ζωές τους. Σε άτομα που επαναλαμβάνονται τα επεισόδια κατάθλιψης νιώθουν να είναι ανεπαρκείς στη ζωή τους και αντικρύζουν με απαισιοδοξία οποιοδήποτε σενάριο που αφορά το μέλλον τους. Με αυτόν τον τρόπο κλείνονται σε ένα φαύλο κύκλο και δυσκολεύονται να ζητήσουν βοήθεια.

Μέσα σε όλο το πιο πάνω πλαίσιο, συχνά δέχονται συχνά επικρίσεις σχετικά με τη συμπεριφορά τους χωρίς να υπάρχει είτε η ενσυναίσθηση από τη μια πλευρά ενώ πολλές φορές ντρέπονται οι ίδιοι να εξηγήσουν τι είναι αυτό που πραγματικά τους συμβαίνει. Αυτό που πολλοί βλέπουν είναι άτομα να βαριούνται, να είναι σκληρά, επικριτικά και να μην δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε ότι συμβαίνει γύρω τους.

Η έγκαιρη διάγνωση της κατάθλιψης αποτελεί ουσιαστική πηγή της θεραπείας. Ο δρόμος της θεραπείας δεν είναι ένας εύκολος δρόμος όμως είναι κατορθωτός.

Κλείνοντας αναφέρω το απόφθεγμα του C. Jung «H κατάθλιψη είναι σαν μια μαυροντυμένη γυναίκα. Αν βρεθεί στον δρόμο σας, μην την διώξετε. Προσκαλέστε τη μέσα, προσφέρετε της μια θέση, συμπεριφερθείτε της όπως στους φιλοξενούμενους σας και ακούστε αυτά που έχει να σας πει». Με μια τέτοια πρόσκληση καλούμε κατά τις συνεδρίες την κατάθλιψη για να μπορέσει ένας άνθρωπος να κατανοήσει, να συγχωρέσει τον εαυτό του και να δώσει νέα νοήματα.

Κατερίνα Μιχαήλ
Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
Συμβουλευτική Ζευγαριών
ΠΣΨΘ/ EFTA / ECP
Αριθμός τηλεφώνου: 96409488 Facebook Page: Katerina Michael

Send this to a friend