Home ΛΑΡΝΑΚΑ Το Ζουχουρί μάλλον έτοιμο το Φθινόπωρο
Το Ζουχουρί μάλλον έτοιμο το Φθινόπωρο

Το Ζουχουρί μάλλον έτοιμο το Φθινόπωρο

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Το ερχόμενο φθινόπωρο υπολογίζεται να είναι έτοιμο το έργο αποκατάστασης των εξωτερικών όψεων και της αυλής του οικοδομικού συμπλέγματος του τεμένους Ζουχουρί, στο εμπορικό κέντρο της Λάρνακας.

Την ίδια ώρα, η νέα δημοτική αγορά της πόλης, οι κατασκευαστικές εργασίες της οποίας ξεκίνησαν σχεδόν δύο χρόνια νωρίτερα, εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη, υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις, τέλη του τρέχοντος έτους ή αρχές του 2023. Είναι ενδεικτικό, ότι ο διαγωνισμός για το κατασκευαστικό συμβόλαιο της νέας δημοτικής αγοράς προκηρύχθηκε τον Μάρτιο του 2018.

Το συμβόλαιο υπεγράφη τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες. Η (πονεμένη) ιστορία, όμως, με τη δημοτική αγορά είναι γνωστή σε σχέση με τις πάμπολες καθυστερήσεις που προέκυψαν, με την ανάκτηση (τον περασμένο Δεκέμβριο) του κτηρίου από το Δήμο Λάρνακας και την ανάθεση του έργου σε άλλο εργολάβο, ο οποίος καλείται πλέον να επιδιορθώσει τις κακοτεχνίες και να παραδώσει έτοιμο το έργο.

Όσον αφορά το Ζουχουρί, η προσφοροδότηση του έργου έγινε τέλη του 2019 και η έναρξη των εργασιών τον Σεπτέμβριο 2020.

Η τελευταία ενημέρωση του Δήμου Λάρνακας αναφέρει πως οι κατασκευαστικές εργασίες στο Ζουχουρί βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο και ότι το έργο θα είναι έτοιμο τέλη Σεπτεμβρίου.

Τόσο η νέα δημοτική αγορά, όσο και η ανάπλαση του τεμένους Ζουχουρί είναι δύο έργα, τα οποία με τη λειτουργία τους θα εξωραΐσουν το εμπορικό κέντρο της Λάρνακας και θ’ αυξήσουν την αγοραστική κίνηση, προσελκύοντας μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών, ντόπιων και ξένων. Και τα δύο έργα χρηματοδοτήθηκαν με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Τι προβλέπουν τα έργα

———————————

Το οικοδομικό σύμπλεγμα Ζουχουρί αποτελείται από το τέμενος, την αυλή, τις περιμετρικές οικοδομές και την πρώην τουρκοκυπριακή αγορά. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αρχαία μνημεία της Λάρνακας.

Οι εργασίες που εκτελούνται στο χώρο περιλαμβάνουν την ανάπλαση της αυλής και του χώρου της πρώην τ/κ αγοράς, τη συντήρηση και αποκατάσταση του ξενώνα που βρίσκεται στον όροφο των οικοδομών και τη συντήρηση και αποκατάσταση των όψεων όλων των οικοδομών του συμπλέγματος από την πλευρά της αυλής.

Ο χώρος παρέμενε αναξιοποίητος για πάρα πολλά χρόνια και πλέον με τις εργασίες ανάπλασης θ’ αναδειχθεί και θ’ αποτελέσει ένα από τα κυριότερα σημεία αναφοράς στο εμπορικό κέντρο.

«Η ομορφιά του χώρου είναι πραγματικά εκθαμβωτική και μαζί με την ολοκλήρωση των έργων για τη δημοτική αγορά, θα προσδώσουν στο εμπορικό κέντρο της πόλης μια καινούργια όψη», δήλωσε ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας.

Η εκτιμώμενη δαπάνη για την ανάπλαση του τεμένους Ζουχουρί θα πλησιάσει τα τρία εκατομμύρια ευρώ.

 

Send this to a friend