Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Θάνατος Berton: Ζητούν την ποινική δίωξη του Διευθυντή Κτηνιατρικών Υπηρεσιών
Θάνατος Berton: Ζητούν την ποινική δίωξη του Διευθυντή Κτηνιατρικών Υπηρεσιών

Θάνατος Berton: Ζητούν την ποινική δίωξη του Διευθυντή Κτηνιατρικών Υπηρεσιών

Την ποινική δίωξη του Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Χριστόδουλου Πίπη, ζήτησαν από τον Γενικό Εισαγγελέα, την Πέμπτη, το Κόμμα για τα Ζώα και το Κίνημα Οικολόγων–Συνεργασία Πολιτών, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε έξω από τη Νομική Υπηρεσία για το θάνατο του γάτου Μπερτόν. Ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, επεσήμανε ότι θα πρέπει να τηρηθεί η σωστή διαδικασία και ότι πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η αστυνομική έρευνα για το θέμα.

Δεκάδες άτομα κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα μαζεύτηκαν το πρωί έξω από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα ζητώντας, μεταξύ άλλων, την παραίτηση του Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και δικαιοσύνη για τον θάνατο του Μπερτόν.

Τη διαδήλωση οργάνωσε το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου σε συνεργασία με το Κίνημα Οικολόγων–Συνεργασία Πολιτών. Ο Πρόεδρος του Κόμματος για τα Ζώα, Κυριάκος Κυριάκου, πριν παραδώσει επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα, για την ποινική δίωξη του Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να τηρήσουν μονόλεπτο σιγή εις μνήμην του Μπερτόν, παρουσία και του κ. Σαββίδη.

Παραδίδοντας την επιστολή στον κ. Σαββίδη, είπε ότι ζητούν να ξεκινήσει ποινική δίωξη εναντίον του κ. Πίπη. «Δεν είναι μόνο η περίπτωση αυτή, για την οποία έδειξε ολιγωρία, υπάρχουν οι καταγγελίες του Γενικού Ελεγκτή και υπάρχουν και υποθέσεις κοντά σας για το συγκεκριμένο άτομο,» είπε.

«Ζητούμε δικαίωση, δεν γίνεται να γίνεται ρεζίλι η χώρα μας γιατί κάποιοι δεν κάνουν τη δουλειά τους, γιατί κάποιοι δείχνουν ολιγωρία,» πρόσθεσε.

Είπε ότι έχουν μαζέψει «ένα ογκωδέστατο υλικό» και ζήτησε από τον κ. Σαββίδη να τους ορίσει ένα ραντεβού για του παραδώσουν αυτό το υλικό.

Ο κ. Σαββίδης είπε, παραλαμβάνοντας στην επιστολή, ότι ήταν ήδη σε επικοινωνία με τον Αναπληρωτή Αρχηγό της Αστυνομίας για το θέμα και ήδη η υπόθεση διερευνάται από την Αστυνομία. « Ήδη η Αστυνομία συμμετέχει και στη νεκροψία που γίνεται και θα ακολουθήσουν και οι έρευνες που θα πρέπει να γίνουν και οι εξετάσεις,» είπε. Απευθυνόμενος στον κ. Κυριάκου, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι το όποιο υλικό έχουν, πρέπει να το παραδώσουν στην Αστυνομία η οποία κάνει τις έρευνες, και όχι στον ίδιο. Πιθανόν να χρειαστούν και καταθέσεις, πρόσθεσε. «Στο τέλος, όταν η υπόθεση τελειώσει, θα έρθει κοντά μας για να αξιολογηθεί και να ληφθούν εκείνα τα μέτρα που θα δικαιολογούνται, με βάση το υλικό που θα προκύψει από την έρευνα της Αστυνομίας,» είπε ο κ. Σαββίδης.

Ο Κυριάκος Τσιμίλλης, εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων–Συνεργασία Πολιτών, δήλωσε ότι «ατυχώς συχνά βλέπουμε συμπτώματα βαρβαρότητας μεμονωμένων ατόμων ενάντια στα ζώα. Είναι όμως ίσως, πιο ανησυχητικό να υπάρχουν τέτοια γεγονότα που να αφήνονται ή να αποδίδονται, και αυτό θα διερευνηθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας, σε αμέλεια ή λανθασμένες επιλογές αρμόδιων κυβερνητικών τμημάτων. Αυτό μας ανησυχεί πρόσθετα και δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο που ελπίζουμε κάποια ώρα να σταματήσει.»

Ο Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε ότι έχει προβεί σε σχετική ανάρτηση για το θέμα και ήδη έχει συναντήσει ομάδα των Οικολόγων. «Είναι κάτι για το οποίο είμαστε πάρα πολύ ευαίσθητοι, ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να περάσουμε τη σωστή κουλτούρα στον κόσμο για να καταλάβουν ότι και τα ζώα χρειάζονται το σεβασμό που πρέπει να τους δείχνουμε», είπε.

Ο κ. Κυριάκου είπε ότι ξεκίνησε σήμερα η νεκροψία, στις 0800, από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και με ιδιωτικό κτηνίατρο που όρισε το Κόμμα για τα Ζώα. Το Κόμμα, πρόσθεσε, με δικούς του κτηνίατρους  και επιστήμονες «θα βγάλουμε και το δικό μας πόρισμα». Είπε ακόμη ότι θα παραδώσουν το υλικό που μάζεψαν στην Αστυνομία για τα Ζώα και όσοι μάρτυρες χρειάζεται, θα πάνε να δώσουν κατάθεση.

Είπε, ακόμη, ότι έβαλαν τον γάτο, που ήταν οικόσιτος, όπως είπε, σε ένα ζωολογικό κήπο, «και άρχισε ο μαρασμός του ζώου». Ανέφερε ότι η ιδιοκτήτρια του Μπερτόν ήταν στην Τουρκία για να βγάλει τα χαρτιά του όταν έμαθε για τον θάνατο του, γεγονός που της δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «οι μόνοι που φέρουν την ευθύνη είναι η αρμόδια αρχή, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, γι’ αυτό και ζητούμε την ποινική του δίωξη. Δεν κάνει γι΄ αυτή την θέση».

Η εκπρόσωπος του Κινήματος Οικολόγων, Ανθή Μουζούρη, είπε ότι ο Μπερτόν μεγάλωσε «με την αγάπη και φροντίδα» της ιδιοκτήτριάς του, και ότι τα ζώα έχουν τα ίδια αισθήματα όπως έχουν οι άνθρωποι. «Ένοιωσε την εγκατάλειψη, γι’ αυτό και επήλθαν αυτές οι συνέπειες στον οργανισμό του», πρόσθεσε. Είπε ότι από ότι έμαθαν, ο Μπερτόν ήταν ράτσας Σαβάνα και όχι Σερβάλ και κάλεσε τις αρμόδιες αρχές να εξηγήσουν που βασίστηκαν για τη διαπίστωση ότι ο γάτος ήταν Σερβάλ.

Ο κ. Κυριάκου είπε ότι, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, αντί να κάνουν εξέταση DNA για να εξακριβώσουν τί είδος είναι ο γάτος, έστειλαν φωτογραφίες σε ειδικούς την Ελλάδα, «τους οποίους ψάξαμε και δεν είναι εγγεγραμμένοι πουθενά», για ταυτοποίηση.

Για τη φύλαξη του Μπερτόν σε ζωολογικό κήπο, είπε ότι, για 10 χρόνια το Κόμμα για τα Ζώα ζητά τη δημιουργία αδειοδοτημένων χώρων για τη φύλαξη ζώων που κατάσχονται.

Send this to a friend