Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΥΓΕΙΑ Αντιμετώπιση της λιθίασης με laser στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ
Αντιμετώπιση της λιθίασης με laser στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ

Αντιμετώπιση της λιθίασης με laser στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ

Σύγχρονες πηγές Laser λιθοτριψίας, καθώς και τα πλέον σύγχρονα εύκαμπτα ενδοσκοπικά ψηφιακά χειρουργικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των λίθων σε οποιοδήποτε σημείο του ουροποιητικού συστήματος διαθέτουν οι Ουρολογικές Κλινικές στα δημόσια νοσηλευτήρια, αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο ΟΚΥπΥ.

Όπως επισημαίνεται, η πλέον σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης της λιθίασης είναι η ενδοσκοπική χειρουργική με τη χρήση πηγής λιθοτριψίας Laser, χωρίς οποιαδήποτε χειρουργική τομή.

Η απουσία χειρουργικών τομών και η χρήση πηγής λιθοτριψίας Laser, σημειώνεται, έχει ως αποτέλεσμα τη γρήγορη ανάρρωση του ασθενή και τις περισσότερες φορές ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο την ίδια ημέρα του χειρουργείου, έχοντας τη δυνατότητα να επανέλθει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες και στην εργασία του.

Η χρήση της πηγής λιθοτριψίας Laser, αναφέρεται, εφαρμόζεται και στη διαδερμική νεφρολιθοτριψία (mini-PCNL). Πρόκειται, σημειώνεται, για μια σύγχρονη ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδο, η οποία γίνεται μέσω μιας πολύ μικρής τομής (περίπου 1cm) στην πλάτη του ασθενούς. Με τη μέθοδο αυτή αφαιρούνται από το νεφρό μεγαλύτεροι λίθοι άνω των 2cm ή μικρότεροι λίθοι, οι οποίοι βρίσκονται σε πιο δύσκολους ανατομικά προσβάσιμους κάλυκες.

Τα πλεονεκτήματα

Όπως αναφέρεται, η χρήση της πηγής λιθοτριψίας Laser μέσω της ανιούσας ενδοσκοπικής χειρουργικής (RIRS) και της διαδερμικής νεφρολιθοτριψίας (mini-PCNL) ως των πλέον σύγχρονων ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών μεθόδων, προσφέρουν στον ασθενή γρήγορο εξιτήριο που τις περισσότερες φορές είναι την ίδια μέρα, ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο λόγω της απουσίας χειρουργικών τομών και ταχεία επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες και στην εργασία.

Τι είναι η λιθίαση

Η λιθίαση (πέτρες στα νεφρά) του ουροποιητικού συστήματος είναι η πάθηση κατά την οποία σχηματίζονται λίθοι (πέτρες) εντός της αποχετευτικής μοίρας του ουροποιητικού συστήματος. Αποτελεί την 3η συχνότερη πάθηση του ουροποιητικού, μετά από τις ουρολοιμώξεις και τις παθήσεις του προστάτη.

Η λιθίαση του ουροποιητικού μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή συχνότερα να εκδηλώνεται με κολικό του νεφρού, όταν ο λίθος προκαλεί παρεμπόδιση της αποχέτευσης των ούρων και διάταση του πυελοκαλυκικού συστήματος των νεφρών.

Send this to a friend