Home ΛΑΡΝΑΚΑ Δύο υδατοδεξαμενές 1000 κυβικών μέτρων νερού για τον Κόρνο
Δύο υδατοδεξαμενές 1000 κυβικών μέτρων νερού για τον Κόρνο

Δύο υδατοδεξαμενές 1000 κυβικών μέτρων νερού για τον Κόρνο

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ενισχύεται η αυτονομία της κοινότητας Κόρνου σε πόσιμο νερό χωρίς εξάρτηση από τις εγκαταστάσεις του τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων.

Για τον σκοπό αυτό, ήδη προωθείται η εγκατάσταση δύο υδατοδεξαμενών, χωρητικότητας 500 κυβικών μέτρων νερού η κάθε μία, στο χώρο της υφιστάμενης υδατοδεξαμενής του χωριού, ώστε να είναι καλυμμένες οι ανάγκες των κατοίκων σε περίπτωση βλάβης.

Τα πιο πάνω τονίζονται σ’ επιστολή του υπουργού Γεωργίας Κώστα Καδή, απαντώντας σ’ ερώτηση που υπέβαλε (για σκοπούς ενημέρωσης της Βουλής) ο βουλευτής Λάρνακας Ανδρέας Πασιουρτίδης αναφορικά με τις μελέτες που έγιναν για κάλυψη των αναγκών των κατοίκων Κόρνου σε πόσιμο νερό σε περίπτωση βλάβης.

Στην απαντητική του επιστολή, ημερομηνίας 15/7, ο Κώστας Καδής αναφέρει ότι ο Κόρνος υδροδοτείται απευθείας από την υδατοδεξαμενή του τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ), χωρητικότητας 6.380 κυβικών μέτρων νερού και από την υδατοδεξαμενή του ΤΑΥ στην περιοχή «Μαλλιά», χωρητικότητας 500 κυβικών μέτρων νερού.

Επιπρόσθετα, η κοινότητα διαθέτει άλλη μία υδατοδεξαμενή χωρητικότητας 135 κυβικών μέτρων νερού. Σύμφωνα με στοιχεία του ΤΑΥ, οι μέγιστες ημερήσιες ανάγκες της κοινότητας σε πόσιμο νερό, τις ώρες αιχμής, ανέρχονται στα 480 κυβικά μέτρα νερού. Με βάση τα δεδομένα αυτά, κρίνεται ότι οι υδρευτικές ανάγκες του Κόρνου και η απρόσκοπτη παροχή νερού σε περίπτωση βλάβης καλύπτονται επαρκώς.

Παρ’ όλα αυτά, σημειώνει ο Υπουργός Γεωργίας, το τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων εξέτασε το θέμα ενίσχυσης της αυτονομίας της κοινότητας σε πόσιμο νερό χωρίς εξάρτηση από τις εγκαταστάσεις του ΤΑΥ.

Για τον σκοπό αυτό, κατόπιν συνεννόησης με το κοινοτικό συμβούλιο, διεξήχθη σχετική μελέτη από την οποία διαφαίνεται ότι η βέλτιστη λύση, από τεχνικής και οικονομικής άποψης, είναι η εγκατάσταση δύο υδατοδεξαμενών, χωρητικότητας 500 κυβικών μέτρων νερού η κάθε μία, στον χώρο της υφιστάμενης υδατοδεξαμενής της κοινότητας.

«Με τη λύση αυτή θα παρέχεται στην κοινότητα αυτονομία παροχής νερού για 48 ώρες, το οποίο αποτελεί διεθνή πρακτική για τα δίκτυα υδατοπρομήθειας.

Το ΤΑΥ προγραμματίζει εντός του τρέχοντος έτους την προκήρυξη προσφοράς για την ετοιμασία στατικής μελέτης, τεχνικών προδιαγραφών και κατασκευαστικών σχεδίων, με προοπτική υλοποίησης των έργων το 2023.

Το συνολικό κόστος για την κατασκευή των δύο υδατοδεξαμενών εκτιμάται στις 210 χιλιάδες ευρώ, ποσό που περιλήφθηκε στις προτάσεις του ΤΑΥ για τον προϋπολογισμό του 2023», σημειώνει ο κ. Καδής.

Ο υπουργός τονίζει, ακόμα, ότι το ΤΑΥ λαμβάνει όλες τις σχετικές πρόνοιες για κάλυψη των μελλοντικών αναγκών του Κόρνου σε πόσιμο νερό, στο πλαίσιο της κατασκευής του Υδατικού Έργου Βασιλικού-Λευκωσίας.

 

Send this to a friend