Home ΛΑΡΝΑΚΑ Κατεδάφιση χωρίς νέο σχολείο στον ορίζοντα…
Κατεδάφιση χωρίς νέο σχολείο στον ορίζοντα…

Κατεδάφιση χωρίς νέο σχολείο στον ορίζοντα…

ΓΡΑΦΕΙ O ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Μετά απο αρκετά χρόνια αδράνειας κι εγκατάλειψης,το μισογκρεμισμένο κτήριο της πρώην Διανέλλειου Τεχνικής Σχολής, στο κέντρο της Λάρνακας, (επιτέλους) κατεδαφίζεται. Η κατεδάφιση του υπολοίπου μέρους του παλιού σχολικού κτηρίου κρίθηκε αναγκαία, καθότι τα τελευταία χρόνια είχε μετατραπεί σ’ εστία μόλυνσης και οχληρίας.

Τα παράπονα των περιοίκων ήταν καθημερινά, αφού στο κτήριο κατά καιρούς έβρισκαν στέγη αλλοδαποί άστεγοι, ενώ ο χώρος είχε γεμίσει σκουπίδια και τρωκτικά. Επίσης, έγιναν καταγγελίες ότι στον χώρο αυτό έβρισκαν καταφύγιο και χρήστες ναρκωτικών.Ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Λάρνακας Πέτρος Χρυσοστόμου δήλωσε ότιτο τμήμα της οικοδομής που κρατά τα προπύλαια με την ονομασία της «Διανέλλειου» θα διατηρηθεί, όπως είναι και η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ούτως ώστε ν’ αποτελέσουν μελλοντικά τμήμα του νέου σχολείου όταν αυτό ανεγερθείστον ίδιο χώρο.

Και τούτο, για να θυμίζουν την ιστορικότητα του σχολείου που λειτουργούσε παλαιότερα. «Η Σχολική Εφορεία Λάρνακας και όλοι οι αρμόδιοι φορείς επιμένουν στο αίτημα για δημιουργία νέου γυμνασίου στο οικόπεδο αυτό, προκειμένου να επιλυθεί το σοβαρό πρόβλημα υπερπληθυσμού που παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια τα υφιστάμενα γυμνάσια της πόλης μας.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει δεσμευτεί γραπτώς ότι θα διατηρήσει τα προπύλαια, αλλά δεν υπάρχουν νεότερα όσον αφορά την αξιοποίηση της γης με νέο σχολείο», σημείωσε ο κ.Χρυσοστόμου. Το κτήριο της πρώην Διανέλλειου Τεχνικής Σχολής κατεδαφίστηκε το 2015, εκτός από τα προπύλαια και το μέρος το οποίο κατεδαφίζεται αυτές τις μέρες. Εδώ κι εφτά χρόνια επικρατούσε μία άθλια κατάσταση στο μισογκρεμισμένο κτήριο, που μόνο αλγεινή εικόνα προκαλούσε σε μια νευραλγική τοποθεσία της πόλης, μεταξύ Μητρόπολης κι ενορίας Χρυσοπολίτισσας.

Απογοήτευση για το Υπουργείο

Όπως είναι γνωστό, ο χώρος της πρώην Διανέλλειου Τεχνικής Σχολής έχει περάσει τα τελευταία χρόνια στην δικαιοδοσία του Υπουργείου Παιδείας, μετά από συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ιερά Μητρόπολη Κιτίου και συγκεκριμένα με το Διανέλλειο Ορφανοτροφείο, στο οποίο ανήκε προηγουμένως ο χώρος.

Η συμφωνία προνοούσε ανταλλαγή γης, ώστε το τεμάχιο της πρώην Διανέλλειου Τεχνικής Σχολής να περάσει στα χέρια του αρμόδιου υπουργείου και ν’ αξιοποιηθεί για τις εκπαιδευτικές ανάγκες της Λάρνακας. Ο Δήμαρχος και οι παράγοντες της πόλης έχουν επανηλλειμμένα ζητήσει όπως στον χώρο αυτό ανεγερθεί νέο γυμνάσιο προς αντικατάσταση του υφιστάμενου Γυμνασίου Δροσιάς, το οποίο είναι κτισμένο σ’ έδαφος του ΕΒΚΑΦ και παρουσιάζει αρκετά κτηριακά προβλήματα. Το αίτημα της Λάρνακας, ωστόσο, φαίνεται μέχρι στιγμής να μην αντικρίζεται θετικά.

Μ’ επιστολή, ημερομηνίας 13 Μαιου 2022, το Υπουργείο Παιδείας πληροφόρησε την τοπική σχολική εφορεία ότι η ανέγερση νέου γυμνασίου στον χώρο δεν περιλαμβάνεται στον Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα 2022-24. Αντί αυτού, το υπουργείο εξήγγειλε γενική αναβάθμιση του υφιστάμενου Γυμνασίου Δροσιάς έναντι ποσού τριών εκατομμυρίων ευρώ, προς μεγάλη απογοήτευση των δημοτικών αρχών και των φορέων της πόλης.

 

 

Send this to a friend