Home ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ ΥΠΟΙΚ: Πετύχαμε 14 ορόσημα–Υποβάλαμε την αίτηση για τα €85 εκατ.
ΥΠΟΙΚ: Πετύχαμε 14 ορόσημα–Υποβάλαμε την αίτηση για τα €85 εκατ.

ΥΠΟΙΚ: Πετύχαμε 14 ορόσημα–Υποβάλαμε την αίτηση για τα €85 εκατ.

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και τα 14 ορόσημα της 1ης δόσης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι, και η Κύπρος έχει αποστείλει σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρώτο αίτημα πληρωμής ύψους 85 εκ. ευρώ.

Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) της Κύπρου εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της ΕΕ στις 28 Ιουλίου του 2021 και στη συνέχεια υπογράφηκαν οι Συμφωνίες Χρηματοδότησης και Δανείου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα ποσά που θα εκταμιευθούν ανέρχονται σε 900 εκ. ευρώ σε χορηγίες και 200 εκ. ευρώ σε δάνεια. Ακολούθησε τον Σεπτέμβρη 2021 η εκταμίευση του ποσού των 157 εκ. ευρώ από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ), ως προχρηματοδότηση και άρχισε άμεσα η εφαρμογή και προώθηση των μέτρων και παρεμβάσεων που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο.

Η εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, πέραν της προχρηματοδότησης, γίνεται ανά εξάμηνο στη βάση αιτήσεων πληρωμής και αφού επιτευχθούν όλα τα ορόσημα και στόχοι του Σχεδίου που αντιστοιχούν σε κάθε δόση, όπως αυτά καθορίστηκαν στις σχετικές συμφωνίες. Η εκταμίευση θα γίνει συνολικά σε 10 δόσεις (πέραν της προχρηματοδότησης των 157 εκ. ευρώ).

Προϋπόθεση για την υποβολή της 1ης αίτησης πληρωμής ήταν και η υπογραφή  συμφωνίας Επιχειρησιακών Ρυθμίσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Κυπριακής Δημοκρατίας για καθορισμό του πλαισίου παρακολούθησης και ελέγχου της εκπλήρωσης των 271 συνολικά οροσήμων και στόχων του Σχεδίου που πρέπει να επιτευχθούν μέχρι και το 2026. Μετά από εκτενείς διαβουλεύσεις της Συντονιστικής Αρχής (Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης, Υπουργείο Οικονομικών) τόσο με την ΕΕ, όσο και με όλους τους Φορείς Υλοποίησης των Μέτρων του Σχεδίου, έχει συμφωνηθεί και ήδη υπογραφεί και η συμφωνία αυτή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Σχέδιο περιλαμβάνει 133 Μέτρα (58 μεταρρυθμίσεις και 75 επενδυτικά έργα/σχέδια χορηγιών). Έχουν ήδη προκηρυχθεί 13 Σχέδια Χορηγιών προς επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα και υλοποιείται αριθμός άλλων επενδυτικών έργων, πέραν των μεταρρυθμίσεων που προωθήθηκαν και  Νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν  με τη συνεισφορά και στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, καθώς και των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Η πρώτη αίτηση πληρωμής που υποβλήθηκε σήμερα 28 Ιουλίου 2022, ύψους 85 εκ. ευρώ, αφορά σε επίτευξη 14 ορόσημων με την ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων στους τομείς της ενέργειας και κυκλικής οικονομίας, τον χρηματοοικονομικό τομέα, την ψηφιακή μετάβαση, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του συστήματος παρακολούθησης και ελέγχων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου.

Ο Υπουργός Οικονομικών επιθυμεί να εκφράσει τις ευχαριστίες του σε όλους όσους εργάστηκαν άοκνα για επίτευξη του σημερινού στόχου, συμπεριλαμβανομένων των συναδέλφων του Υπουργών/Υφυπουργών που ήταν αρμόδιοι για υλοποίηση των οροσήμων, των κοινοβουλευτικών κομμάτων που υπερψήφισαν τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ήταν προϋπόθεση για υποβολή της αίτησης  για εκταμίευση της πρώτης δόσης, καθώς και στους υπεύθυνους λειτουργούς της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Send this to a friend