Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 40 χρόνια φυλάκιση, συν τη δια βίου φυλάκιση στον Μαμαλικόπουλο
40 χρόνια φυλάκιση, συν τη δια βίου φυλάκιση στον Μαμαλικόπουλο

40 χρόνια φυλάκιση, συν τη δια βίου φυλάκιση στον Μαμαλικόπουλο

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Την μεγαλύτερη ποινή που έχει επιβληθεί ποτέ από κυπριακό δικαστήριο σε υπόθεση που δεν αφορά φόνο εκ προμελέτης, επέβαλε το Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου στον ισοβίτη Δημήτρη Μαμαλικόπουλο, ο οποίος καταδικάστηκε χθες σε συνολική ποινή φυλάκισης 40 ετών για τις δύο απόπειρες φόνου που οργάνωσε μέσα από τις Κεντρικές Φυλακές κατά της ζωής των Κώστα Χαραλάμπους, άλλως Μαύρου και Κώστα Κρητικού.

Το Κακουργιοδικείο ανακοίνωσε ότι η ποινή των 40 ετών θα είναι διαδοχική με την ποινή ισόβιας φυλάκισης που ήδη εκτίει ο Μαμαλικόπουλος για το πενταπλό φονικό που διέπραξε στην Αγία Νάπα τον Ιούνιο του 2012. Στον 39χρονο Ελλαδίτη ισοβίτη επιβλήθηκαν και μικρότερες ποινές φυλάκισης, οι οποίες θα συντρέχουν, για τις υπόλοιπες κατηγορίες που αντιμετώπιζε σε σχέση με τις απόπειρες φόνου των Μαύρου και Κρητικού.

Το Κακουργιοδικείο απέρριψε και τις δύο εισηγήσεις που είχε υποβάλει, σε προηγούμενη δικάσιμο, ο δικηγόρος υπεράσπισης Ιωάννης Λαλιάς, να επιβληθεί στον Μαμαλικόπουλο μικρότερη ποινή φυλάκισης σε σχέση με την ποινή που επιβλήθηκε στον εκτελεστή των δύο αποπειρών φόνου, Χαράλαμπο Χρυσάνθου, άλλως Χάμπουργκερ, ο οποίος καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλάκιση, και οι ποινές που θα επιβληθούν στον κατηγορούμενο να συντρέχουν με την ποινή δια βίου φυλάκισης που ήδη εκτίει για το πενταπλό φονικό.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι δύο απόπειρες φόνου κατά της ζωής των Μαύρου και Κρητικού δεν συνδέονται μεταξύ τους, ούτε χρονικά, αλλά ούτε με τα παραλίγο θύματα. Επίσης, το Κακουργιοδικείο έλαβε σοβαρά υπόψη κατά την επιμέτρηση της ποινής το γεγονός πως δεν υπήρξε καμία μεταμέλεια εκ μέρους του κατηγορουμένου.

Ηθικός αυτουργός                                                                     

Θυμίζουμε, ότιμετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, ο Δ. Μαμαλικόπουλος κρίθηκε από το Κακουργιοδικείο ως ο ηθικός αυτουργός για τις απόπειρες φόνου του Κώστα Χαραλάμπους, άλλως Μαύρου, που έγινε τον Νοέμβριο του 2019 στη Λάρνακα, και του Κώστα Κρητικού, που διαπράχθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 στην Αγία Νάπα. Κρίθηκε ένοχος και στις 24 κατηγορίες που αντιμετώπιζε, οι οποίες αφορούν αδικήματα συνωμοσίας για φόνο, απόπειρας φόνου, κατοχής και μεταφοράς πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών και προμήθειας ναρκωτικών.

Τον Μαμαλικόπουλο κατονόμασε ως τον «εγκέφαλο» των δύο εγκληματικών ενεργειών ο Χαράλαμπος Χρυσάνθου, άλλως Χάμπουργκερ, ο οποίος παραδέχθηκε ότι ήταν ο εκτελεστής και στις δύο απόπειρες φόνου.

Ο Χάμπουργκερ κατέθεσε ως ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του Μαμαλικόπουλου και η κατάθεσή του κρίθηκε από το δικαστήριο αξιόπιστη. Ο μάρτυρας ανέφερε ότι ο Μαμαλικόπουλος οργάνωσε μέσα από τις Κεντρικές Φυλακές τις δύο απόπειρες φόνου, παρέχοντάς του, μέσω τρίτου προσώπου, οπλισμό και πυρομαχικά, ενώ του έδωσε και χρήσιμες πληροφορίες σε σχέση με τα δύο υποψήφια θύματα.

Κατά την απόπειρα φόνου του επιχειρηματία Κώστα Κρητικού, που συνέβη σε καφεστιατόριο στο κέντρο της Αγ. Νάπας, το υποψήφιο θύμα είχε αναχωρήσει από το μέρος μερικά λεπτά πριν ο Χάμπουργκερ αρχίσει να πυροβολεί, χωρίς να γίνει αντιληπτός από τον εκτελεστή, με αποτέλεσμα από τα πυρά να τραυματιστούν, ευτυχώς ελαφρά, τέσσερις ανυποψίαστοι θαμώνες. Ο Χάμπουργκερ παραδέχθηκε ότι ως αμοιβή για να εκτελέσει τα δύο συμβόλαια θανάτου έλαβε ποσότητα ναρκωτικών για δική του χρήση.

Το χειρόγραφο

Εισερχόμενος στην αίθουσα του Κακουργιοδικείου, πριν αρχίσει η διαδικασία, ο Μαμαλικόπουλος έδωσε στους δημοσιογράφους ένα χειρόγραφο, στο οποίο καταγγέλλει συγκεκριμένους τηλεοπτικούς σταθμούς, οι οποίοι, όπως ισχυρίζεται,έχουν συμφέροντα από την Αστυνομία για να βλάψουν την διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών, γι’ αυτό, παραποιούν την αλήθεια και ρίχνουν λάσπη στο πρόσωπό του, παρουσιάζοντάς τον ως στυγνό δολοφόνο.

«Σε μυστικά δείπνα με μεγαλοκαναλάρχες και αξιωματικούς της Αστυνομίας αποφασίζουν να λογοκρίνουν και να καθοδηγήσουν ρεπορτάζ, ώστε να καταστρέψουν τα ατομικά δικαιώματα ενός ανθρώπου», τονίζει στο χειρόγραφό του ο ισοβίτης. Περαιτέρω, ο Μαμαλικόπουλος υποστηρίζει ότι δεν έχει εμπλοκή σε καμία από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει και ότι θα παλέψει μέχρι το τέλος για να το αποδείξει. Μετά το πέρας της διαδικασίας, ο δικηγόρος Αλέξανδρος Κληρίδης δήλωσε ότι κατόπιν οδηγιών του ισοβίτη, θα μελετήσει την καταδικαστική απόφαση του Κακουργιοδικείου, προκειμένου ν’ αποφασιστεί κατά πόσο θα ασκηθεί έφεση.

 

Send this to a friend