Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ Υπουργείο Γεωργίας προς τυροκόμους: Κανένα χαλούμι χωρίς σήμανση Π.Ο.Π.
Υπουργείο Γεωργίας προς τυροκόμους: Κανένα χαλούμι χωρίς σήμανση Π.Ο.Π.

Υπουργείο Γεωργίας προς τυροκόμους: Κανένα χαλούμι χωρίς σήμανση Π.Ο.Π.

Η χρυσή τομή που όλοι ήλπιζαν ότι θα βρεθεί μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, για να εφαρμοστεί η νομοθεσία για το χαλούμι, ακόμη αναζητείται. Το Υπουργείο Γεωργίας σηκώνει μανίκια, ετοιμάζεται να τηρήσει πλέον πιστά τα πρότυπα των Βρυξελλών και από Δευτέρα, όσοι πιστοί προσέλθετε.

Με επιστολή του που απέστειλε στους τυροκόμους, ανακοινώνει ότι η περίοδος χάριτος έχει τελειώσει και όλοι καλούνται πλέον να συμμορφωθούν για να μην χαθεί η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης.

Υπουργείο Γεωργίας
«Καλείστε να ενημερώσετε τα μέλη του συνδέσμου σας ότι εφόσον επιθυμούν να παράγουν χαλλούμι, θα πρέπει άμεσα να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για ένταξη και εξασφάλιση της σχετικής πιστοποίησης από τον φορέα ελέγχου και την αρμόδια αρχή που έχει οριστεί για τον σκοπό αυτό».

Διαμηνύοντας ότι σε περίπτωση που κατά την διενέργεια ελέγχων διαπιστωθεί μη τήρηση της νομοθεσίας, τότε οι παραγωγοί θα υπόκεινται χωρίς δεύτερη σκέψη στις κυρώσεις που προνοούνται.

Υπουργείο Γεωργίας
«Δεν είναι επιτρεπτή πλέον η χρήση μιας ονομασίας καταχωρημένης ως ΠΟΠ/ΠΓΕ σε προϊόντα που δεν συμμορφώνονται με τις προδιαγραφές της σχετικής προστατευόμενης ονομασίας γεωγραφικής ένδειξης».

Παναγιώτης Κωνσταντίνου
«Τη Δευτέρα είναι υποχρεωμένοι όσοι έχουν χαλούμι να έχει 25% μέσα αιγοπρόβειο, ότιδήποτε άλλο είναι παράνομο».

Η ίδια επιστολή θα κοινοποιηθεί και στις υπεραγορές, δίνοντάς τους, σύμφωνα με πληροφορίες του Alpha, μια βδομάδα να προσαρμοστούν με τα νέα δεδομένα, αποσύροντας από τα ψυγεία τους όλα τα χαλούμια που δεν φέρουν την απαραίτητη σήμανση.

Η αύξηση της παραγωγής του αιγοπρόβειου γάλακτος και η τροποποίηση των ποσοστώσεων, μοιάζει μάλλον αδύνατη για τους επαγγελματίες του κλάδου που κατέθεσαν ομόφωνα στο Υπουργείο πρόταση ζητώντας παράταση της μεταβατικής περιόδου μέχρι το 2029, αντί μέχρι το 2024. Τον τελικό λόγο για ένα τέτοιο ενδεχόμενο τον έχει και πάλι η ΕΕ.

Παναγιώτης Κωνσταντίνου
«Κάπου εκαταλήξαμε και τελικά την τελευταία στιγμή την ώρα της υπογραφής έκαναν στροφή αγελαδοτρόφοι και τυροκόμοι και επανήλθαν στις απαιτήσεις που είχαν από την αρχή της συζήτησης. Είναι στο θέμα της ποσόστωσης. Επιμένουν να μπει στο χαλούμι ένα γάλα 10% αιγοπρόβειο και 90 αγελαδινό. Το ΠΟΠ το χαλούμι έχει εγκριθεί με 51%».

Οι τυροκόμοι εξακολουθούν, σύμφωνα με τους αιγοπροβατοτρόφους, να προτείνουν ακόμη και λίγες ώρες πριν, τιμές για πώληση του αιγοπρόβειου γάλακτος κάτω του κόστους παραγωγής του.

Και αφού άσπρος καπνός δεν φαίνεται να βγαίνει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε νέα σύσκεψη με όλους τους αρμόδιους φορείς την ερχόμενη Δευτέρα.

Αντρέας Ιωσήφ
«Η κυβέρνηση όπως εξάλλου δήλωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν πρόκειται να ανεχτεί παραβίαση των προϋποθέσεων που αφορούν την παραγωγή του χαλουμιού».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Alpha, στη σύσκεψη δεν αποκλείεται ο Νίκος Αναστασιάδης να εξαγγείλει την παραχώρηση έκτακτου βοηθήματος συμβάλλοντας έτσι στην ομαλή αύξηση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος, καθώς και στην επίλυση των προβλημάτων βιωσιμότητας που προκύπτουν στα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον κλάδο.

Πηγή: alphanews

Send this to a friend