Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ Μας κάρφωσαν στην ΕΕ οι Γερμανοί που εντόπισαν χαλούμι χωρίς σήμανση ΠΟΠ
Μας κάρφωσαν στην ΕΕ οι Γερμανοί που εντόπισαν χαλούμι χωρίς σήμανση ΠΟΠ

Μας κάρφωσαν στην ΕΕ οι Γερμανοί που εντόπισαν χαλούμι χωρίς σήμανση ΠΟΠ

Οι Γερμανοί μας  πήραν πρέφα, παίρνουν θέση για το χαλούμι και καταγγέλουν τη Κύπρο, για παραβίαση του κανονισμού, που δειέπει τα προιόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης.

Οι αρχές της χώρας γνωστοποιησαν στην κομισιον τον εντοπισμό τυριού στην αγορά με την ονομασία χαλούμι χωρίς ωστόσο αυτό να φέρει  τη σήμανση ΠΟΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα το προιόν παρασκευάστηκε σε ένα από τα πιο γνωστά τυροκομεία της του νησιού μας.

Η επιτροπή τώρα ζητά εξηγήσεις από την κυβέρνηση η οποία καλειται να απαντήσει και να πείσει τους ευρωπαίους εντός μιας βδομάδας.

ΑΝΤΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ- Γενικός Διευθυντής Υπ. Γεωργίας
Θα δώσουμε εξηγήσεις τόσο στη Γερμανία όσο και στην ΕΕ τις επόμενες μέρες για τα μέτρα που λαμβάνονται. Είναι μια νέα εξέλειξη που επιβεβαιώνει τη θεση του υπουργείου όλα τα τυροκομεία να εγγραφούν στο σύστημα ελέγχου και τυποποίησης.

ΘΩΜΑΣ ΘΩΜΑ – Επαρχιακός Γραμματέας Ένωσης Κυπρίων Αγροτών
Είναι κάτι που μας χτυπάει καμπανάκι και μας λέει εφαρμόστε χτες την νομοθεσία γιατί πλέον δεν είμαστε μόνοι σε αυτό το παιχνίδι. Τελικά ποιοι νομίζουμε ότι είμαστε εδώ στη Κύπρο;. Κινδυνευει να χαθεί το ΠΟΠ.

Την ίδια ώρα ένα βημα μπρος και 2 πίσω γίνονται για πιστή εφαρμογή του κανονισμού και των προυποθέσεων που πρέπει να τηρούνται για παρασκευή χαλουμιου. Τα εμπλεκόμενα μέρη με τους υπουργούς εμπορίου και Γεωργίας παρακάθησαν χθες σε σύσκεψη στην οποία για άλλη μια φορά συμφώνησαν ότι διαφωνούν, αφού η κάθε πλευρά φαίνεται να προσαρμόζει τη νομοθεσία στα δικά της μέτρα. Επίμαχο σημείο αποτέλεσε η τελική πρόταση της κυβέρνησης που περιλαμβάνει τροποποίηση της ποσόστωσης γάλακτος για παρασκευή του προϊόντος η οποία θα ισχύει μετά τον Ιούλιο του 2024, έτος που λήγει και η μεταβατική περίοδος.

ΘΩΜΑΣ ΘΩΜΑ – Επαρχιακός Γραμματέας Ένωσης Κυπρίων Αγροτών
Ζητά εντός δύο χρόνων να διπλασιάσουμε την παραγωγή γάλακτος. Κάτι που είναι αδύνατον , με την εκτόξευση του κόστους παραγωγής. Έχουμε Ιούλιο μπαίνουμε στον Αύγουστο και ακόμη συζητάμε για ποσοστά για το τι χαλούμι θα γίνεται.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ – Γενικός Γραμματέας Παναγροτικής Ένωσης Κύπρου
Ερχόμαστε σχεδόν ένα χρόνο ξαναζεσταμένο φαγητό. Από χθες δηλώσαμε ότι δεν αποδεχόμαστε αυτό το πακέτο. Εμείς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για να εφαρμοστεί η νομοθεσία.

Η πρόταση παρουσιάστηκε στη τελική της μορφή και είναι αδιαπραγματευτη. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εκτός από τις αυξήσεις στις ποσοστώσεις υπέρ του αιγοπρόβειο γάλακτος, την άμεση εγγραφή των τυροκομείων στο σύστημα ελέγχου και πιστωποίησης ΠΟΠ. Δίνει παράλληλα προθεσμία δύο μηνών στους παρασκευαστές να διαθέσουν στην αγορά όλα τα χαλούμια που δεν φέρουν την απαραίτητη σήμανση.

ΑΝΤΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ- Γενικός Διευθυντής Υπ. Γεωργίας
Στο σενάριο που δεν θα εγγραφούν στο σύστημα ελέγχου και τυποποίησης θα πάρουμε μέτρα. Όποιο προιόν δεν έχει τα χαρακτηριστικά δεν μπορεί να ονομάζεται χαλούμι και αυτό προκύπτει με την επιμονή των τυροκόμων να έχουν 100% αγελαδινό γάλα.

Αγροτικές οργανώσεις αιγοπροβατοτρόφοι, αγελαδοτρόφοι  και τυροκόμοι ζήτησαν πίστωση χρόνου για να εξετάσουν περεταίρω το πακέτο// με τον υπουργό να δίνει διορία μέχρι και την ερχόμενη παρασκευή.

Πηγή: alphanews

Send this to a friend