Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ Καζάνι που βράζει ο αγροτικός κόσμος
Καζάνι που βράζει ο αγροτικός κόσμος

Καζάνι που βράζει ο αγροτικός κόσμος

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στον αγροτικό κόσμο (γεωργούς, κτηνοτρόφους, ψαράδες), οι οποίοι δεν έχουν πλέον άλλες αντοχές να επιβιώσουν και να συνεισφέρουν στην κοινωνία και στους πολίτες, όπως στο παρελθόν.

Σε συνομιλία που είχε το sigmalive μαζί με αρκετούς αγρότες ανέφεραν ότι βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση και αισθάνονται ότι δεν έχουν αύριο, λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των πρώτων υλών για την παραγωγή, είτε αυτή αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα, είτε στα καύσιμα και δη στο πετρέλαιο, είτε στα λιπάσματα, είτε στα φυτοφάρμακα, είτε στα είναι σιτηρά, είτε στις ζωοτροφές ή και σε οτιδήποτε άλλο.

Τι λέγει η «ΠΕΚ»

Όπως ανέφερε Γενικός Γραμματέας της Αγροτικής Οργάνωσης «Παναγροτική Ένωση Κύπρου» (ΠΕΚ), Χρίστος Παπαπέτρου, οι αγρότες έχουν όλο το δίκαιο με το μέρος τους και ο ίδιος και η ΠΕΚ, στηρίζουν απόλυτα τις ανάγκες και τα αιτήματα των αγροτών.

Όπως είπε «είναι αδύνατον να μετακυλήσει το κόστος των αυξήσεων στο τελικό προϊόν με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι αγρότες, λόγω έλλειψης ρευστότητας, να παράξουν τρόφιμα κάτι που κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό για όλο τον κόσμο».

Πρόσθεσε πως «η τιμή του αγροτικού πετρελαίου ανέβηκε στα ύψη, το ίδιο και όλα τα προϊόντα και οι πρώτες ύλες, όπως τα λιπάσματα, φυτοφάρμακα και άλλα. Παράλληλα οι κτηνοτρόφοι μας αναμένουν τις αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και κυβέρνησης, σε σχέση  με τον νόμο για την παραγωγή του χαλουμιού ως ΠΟΠ».

Παγκόσμια επισιτιστική κρίση

«Την ίδια ώρα που όλοι οι διεθνείς οργανισμοί» πρόσθεσε ο κύριος Παπαπέτρου, μιλούν και προειδοποιούν για παγκόσμια επισιτιστική κρίση, δυστυχώς μέχρι σήμερα στην Κύπρο, δεν έχει ληφθεί κανένα πλάνο για αντιμετώπιση της κατάστασης και πως θα βοηθηθεί ο αγροτικός κόσμος για την επάρκεια τροφίμων στη αγορά.

Ζητάμε τουλάχιστον ως «ΠΕΚ» να καθοριστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο-οδικός χάρτης, με το οποίο θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια και την επισιτιστική κρίση» είπε.

«Και μιλάμε για ένα τομέα που παράγει τρόφιμα για να επιβιώσει όλη η Κύπρος, όλη η κοινωνία μας. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό επαγγελματικό κλάδο που δυστυχώς δεν λαμβάνει την στήριξη που χρειάζεται για να αποδίδει τα απαιτούμενα, όπως είναι ο ρόλος του. Στο τέλος θα ισχύσει αυτό που λένε: «no farmers – no food» κατέληξε ο Γ.Γ της «ΠΕΚ».

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας

Στο πλαίσιο του όλου αναβρασμού, οργανωμένα σύνολα και οργανώσεις διοργανώνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα εκδηλώσεις για να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους αλλά και τις έντονες ανησυχίες τους.

Έχουν ήδη εξαγγελθεί για τις επόμενες μέρες συγκεντρώσεις από τους Πατατοπαραγωγούς, τους Αιγοπροβατοτρόφους, τους Παραγωγούς Κηπευτικών προϊόντων και έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ακολουθούν και άλλοι.

Αναστάτωση επικρατεί και στους ψαράδες που δηλώνουν πως το πετρέλαιο βρίσκεται στα ύψη αλλά οι ίδιοι δεν έχουν αλλάξει τις τιμές των προϊόντων που διαθέτουν, με αποτέλεσμα τώρα να καταβάλλουν διπλάσιο κόστος για τα καύσιμα που χρειάζονται. Τονίζουν ότι όλος ο αγροτικός κόσμος είναι σε απόγνωση.

Πηγή: Sigmalive

Send this to a friend