Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Έτσι φτάνουν οι μετανάστες στην Κύπρο- Πώς εκμεταλλεύονται στο σύστημα
Έτσι φτάνουν οι μετανάστες στην Κύπρο- Πώς εκμεταλλεύονται στο σύστημα

Έτσι φτάνουν οι μετανάστες στην Κύπρο- Πώς εκμεταλλεύονται στο σύστημα

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί με το μεταναστευτικό στην Κύπρο περιγράφει σε εκτενές ρεπορτάζ η εφημερίδα Deutsche Welle.

Το ρεπορτάζ κάνει αναφορά σε δύο μετανάστες από το Μπαγκλαντές, οι οποίοι περιμένουν έξω από το Κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα, ελπίζοντας ότι θα τους δεχθούν μέσα. «Οι δύο άντρες, μοιάζουν εξαντλημένοι και φοβισμένοι. Ένας από αυτούς, ο 24χρονος Salim Hossain, είπε στη DW ότι οι Αρχές δεν του επέτρεψαν να μπει, επειδή δεν είχε κάποια έγγραφα μαζί του».

«Δεν έχουμε τα διαβατήρια μας. Ο διακινητής από το Μπαγκλαντές στα κατεχόμενα μας τα πήρε και μετά μας έστειλε στο νότιο μέρος του νησιού», δήλωσε ο Hossain.

Το Κέντρο Φιλοξενίας έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί περίπου 1.000 άτομα, αλλά αυτή τη στιγμή βρίσκεται εκεί πολύ μεγαλύτερος αριθμός, συμπεριλαμβανομένων περίπου 200 μεταναστών από το Μπαγκλαντές.

Ο Hossain και ο συνταξιδιώτης του, Enamul Haque, δήλωσαν ότι ξεκίνησαν το ταξίδι τους από τη Ντάκα στις 6 Ιουνίου, ελπίζοντας να πιάσουν δουλειά ως αγρότες στα κατεχόμενα. Ο καθένας έπρεπε να πληρώσει περίπου 7.000 ευρώ σε έναν διακινητή, ο οποίος ήταν σε συνεννόηση με άλλους διακινητές στην Ευρώπη, για το ταξίδι μέσω Ντουμπάι.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Μπαγκλαντές δεν αναγνωρίζει τα κατεχόμενα, επομένως δεν υπάρχουν απευθείας ταξίδια από τη Ντάκα. Έτσι, οι διακινητές στέλνουν τους μετανάστες στα κατεχόμενα μέσω τρίτων χωρών.

«Ταξιδέψαμε από τη Ντάκα στο Ντουμπάι με τουριστική βίζα. Αφού περάσαμε δύο νύχτες εκεί, οι διακινητές μας είπαν ότι θα πετάξουμε στα κατεχόμενα μέσω Τουρκίας. Έπρεπε να αλλάξουμε τις πτήσεις μας τρεις φορές και, σε κάθε βήμα, κάποιοι διακινητές από το Μπαγκλαντές μας βοηθούσαν να κάνουμε αυτό το ταξίδι δυνατό», είπε ο Hossain.

Στα κατεχόμενα, αντί για αγροτικές δουλειές, τους πρόσφεραν εργασία σε μια κατασκευαστική εταιρεία που ανέλαβε τον εκσυγχρονισμό του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου.

Ο Ταρίκ Καχραμάν, υπάλληλος στην εταιρεία, είπε στην DW ότι οι δύο υπήκοοι του Μπαγκλαντές, μαζί με έναν άλλο Πακιστανό εργάτη, ήρθαν να δουλέψουν στην εταιρεία αλλά εξαφανίστηκαν πριν από λίγες ημέρες.

«Τους ψάχναμε. Οι εργαζόμενοι πήραν τα διαβατήριά τους από εμάς για να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά δεν επέστρεψαν ποτέ στη δουλειά. Πολλοί εργάτες από το Μπαγκλαντές εργάζονται στην εταιρεία μας», πρόσθεσε. «Τους φέρνουμε στη χώρα μέσω πρακτόρων που ζουν στα κατεχόμενα».

Αλλά η εκδοχή του Hossain για το τι συνέβη μετά την άφιξή τους στα κατεχόμενα ήταν διαφορετική. «Αντί να μας προσφέρει την εργασία σε ένα αγρόκτημα, όπως μας υποσχέθηκαν, μας κράτησαν σε ένα σπίτι με κάποιους άλλους μετανάστες από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν και στη συνέχεια μας μετέφεραν το βράδυ λαθραία στον νότο με ένα αυτοκίνητο μέσω της νεκρής ζώνης».

Το Μπαγκλαντές κατατάσσεται μεταξύ των 10 κορυφαίων χωρών, των οποίων οι πολίτες τους έχουν ζητήσει άσυλο στην Κύπρο. Πέρυσι, περισσότεροι από 600 πολίτες του Μπαγκλαντές υπέβαλαν αίτηση ασύλου και μέχρι στιγμής, φέτος, έχουν κατατεθεί περισσότερες από 800 αιτήσεις.

Σχεδόν όλες αυτές οι αιτήσεις απορρίπτονται καθώς το Μπαγκλαντές θεωρείται ασφαλής χώρα προέλευσης, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι από εκεί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για διεθνή προστασία.

Πολλοί μετανάστες από το Μπαγκλαντές γνωρίζουν ότι οι αιτήσεις ασύλου τους δεν έχουν καμία πιθανότητα. Ωστόσο, εξακολουθούν να υποβάλλουν αίτηση για το καθεστώς, καθώς οι αιτούντες άσυλο επιτρέπεται να εργάζονται ενώ οι αιτήσεις τους εξετάζονται.

«Ένας αιτητής ασύλου μπορεί να εργαστεί για αρκετά χρόνια μέχρι να εξεταστεί η αίτησή του. Μόλις απορριφθεί η αίτησή τους μπορούν να κάνουν προσφυγή. Αυτό του επιτρέπει να συνεχίσει να εργάζεται στη χώρα της ΕΕ για μεγάλο χρονικό διάστημα, περίπου πέντε έως επτά χρόνια», είπε στη DW ένας άλλος μετανάστης από το Μπαγκλαντές.

Πηγή: Sigmalive

Send this to a friend