Home ΛΑΡΝΑΚΑ Οι πρώτες περιβαλλοντικές εγκρίσεις για κατεδάφιση των εγκαταστάσεων Υγραερίου από τα παράλια της Λάρνακας
Οι πρώτες περιβαλλοντικές εγκρίσεις για κατεδάφιση των εγκαταστάσεων Υγραερίου από τα παράλια της Λάρνακας

Οι πρώτες περιβαλλοντικές εγκρίσεις για κατεδάφιση των εγκαταστάσεων Υγραερίου από τα παράλια της Λάρνακας

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Το πράσινο φως για έναρξη των εργασιών αποσυναρμολόγησης των εγκαταστάσεων υγραερίου από τα παράλια της Λάρνακας, άναψε το Τμήμα Περιβάλλοντος με τις πρώτες περιβαλλοντικές εγκρίσεις, που απαιτούνται πριν ξεκινήσει το ξήλωμα των οχληρών υποδομών.

Μετά τις περιβαλλοντικές εγκρίσεις, θα ακολουθήσει η υποβολή αιτήσεων από πλευράς εταιρειών για εξασφάλιση αδειών κατεδάφισης από τον Δήμο Λειβαδιών που είναι η πολεοδομική αρχή και μετέπειτα η έναρξη των έργων κατεδάφισης των εγκαταστάσεων.

Τον περασμένο Μάιο, το Τμήμα Περιβάλλοντος παραχώρησε εγκρίσεις σε δύο εταιρείες υγραερίου, οι οποίες προτίθενται να εξασφαλίσουν άδειες κατεδάφισης των υφιστάμενων εγκαταστάσεών τους από τις αρμόδιες πολεοδομικές αρχές.

Πρόκειται για την εταιρεία Petrolina Gas και την εταιρεία Central Gas, οι οποίες ανήκουν στον Όμιλο Πετρολίνα. Παρόμοιες αιτήσεις αναμένεται ότι θα υποβάλουν και οι υπόλοιπες τρεις εταιρείες που διατηρούν τερματικά υγραερίου στα παράλια της Λάρνακας, δηλαδή η Σύνεργκαζ, η Ίντεργκαζ και η ΕΚΟ Κύπρου, οι οποίες θα μετακινηθούν, μαζί με την Πετρολίνα, σε κοινό τερματικό σταθμό στο Βασιλικό.

Οι εγκαταστάσεις της Petrolina Gas που θα αποσυναρμολογηθούν είναι συνολικής έκτασης 23.147 τετραγωνικών μέτρων και της Central Gas 6.270 τετραγωνικών μέτρων.

Στην περιβαλλοντική έγκριση υπό όρους, ημερομηνίας 26 Μαῒου 2022, το Τμήμα Περιβάλλοντος διαβεβαίωσε ότι από τις εργασίες αποξήλωσης των εγκαταστάσεων υγραερίου δεν αναμένεται να επηρεαστούν οποιαδήποτε είδη και πληθυσμοί́ της χερσαίας πανίδας και χλωρίδας.

 

Κατεδαφίσεις μέχρι το 2023

————————————–

Σε ό,τι αφορά την μετακόμιση των τεσσάρων εταιρειών υγραερίου από τη Λάρνακα στην περιοχή Βασιλικού, η τελευταία ενημέρωση αναφέρει πως οι διαδικασίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Η κοινοπραξία εταιρειών προτίθεται να ξεκινήσει δοκιμαστική λειτουργία μόλις ολοκληρωθούν οι υποδομές για φόρτωση κι εκφόρτωση των πλοίων.

Εκτιμάται ότι μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες στον καινούργιο τερματικό. Αφού ολοκληρωθεί η μεταφορά όλων των εργασιών στην περιοχή Βασιλικού και η περίοδος παράλληλης λειτουργίας, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποσυναρμολόγησης και κατεδάφισης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων που βρίσκονται στο δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας.

Υπολογίζεται ότι οι παλιές εγκαταστάσεις υγραερίου θα έχουν κατεδαφιστεί πλήρως μέχρι τις αρχές του 2023. Θυμίζουμε, ότι η μετακόμιση των εταιρειών υγραερίου στο Βασιλικό αρχικά υπολογιζόταν να γίνει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020…

Στην κοινοπραξία VLPG Ltd συμμετέχουν οι εταιρείες Petrolina (Holdings) Public Ltd, Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια, Synergas Ltd και Intergaz Ltd.

Στις δραστηριότητες της VLPG Plant Ltd, περιλαμβάνονται όλες οι φάσεις διακίνησης υγραερίου, με ιδιόκτητες υποδομές εκφόρτωσης δεξαμενόπλοιων, αποθήκευσης και διανομής στην αγορά μέσω βυτιοφόρων υγραερίου.

Επίσης, η κοινοπραξία θα διαχειριστεί την εμφιάλωση και συντήρηση των φιαλών υγραερίου που θα διατίθενται από τις εταιρείες εμπορίας. Η VLPG Plant Ltd, έχει αναλάβει την κατασκευή της υπερσύγχρονης μονάδας υγραερίου στο Βασιλικό, που με την επέκτασή της προβλέπεται ότι θα διαχειρίζεται περίπου 32.000 μετρικούς τόνους χύμα υγραερίου και περίπου 24.000 μετρικούς τόνους εμφιαλωμένου υγραερίου σε ετήσια βάση.

 

 

 

Send this to a friend