Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Εκκλησιασμός σε δύο εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου στα κατεχόμενα
Εκκλησιασμός σε δύο εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου στα κατεχόμενα

Εκκλησιασμός σε δύο εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου στα κατεχόμενα

Σε δύο εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου στα κατεχόμενα, στο Έξω Μετοχίου και στην Βατυλή πραγματοποιήθηκε εκκλησιασμός στις 25 και 26 Ιουνίου 2022 αντίστοιχα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εκκλησίας της «σε κλίμα συγκίνησης και με τη δέουσα ιεροπρέπεια, το Σάββατο, 25 Ιουνίου 2022, πραγματοποιήθηκε ο Θ΄ Εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο κατεχόμενο Έξω Μετόχι και εορτάστηκε εκ μεταθέσεως η μνήμη του Αγίου Γεωργίου».

Του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας, Γρηγόριος, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Θωμά Κωστή και το Διάκονο π. Ανδρέα Ματέι.

Αρκετός ήταν ο αριθμός των εκτοπισμένων Έξω Μετοχίου, οι οποίοι ζουν διασκορπισμένοι σε διάφορα μέρη της ελεύθερης πατρίδας μας, που μαζεύτηκαν και προσήλθαν ταπεινά στο μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Γεωργίου, για να δοξολογήσουν το Θεό, να συμπροσευχηθούν και να μνημονεύσουν τους κεκοιμημένους οικείους και συγγενείς τους.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Θεοφιλέστατος επισήμανε τη σημασία της σύναξης και της συμμετοχής των πιστών στις αγιαστικές πράξεις της Εκκλησίας και ιδιαίτερα στη Θεία Λειτουργία, όπου καλούμαστε με φόβο Θεού και συνείδηση να μετέχουμε του αχράντου Σώματος και του τιμίου Αίματος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε Δέηση υπέρ υγείας των εκτοπισμένων Εξομετοχιτών, καθώς και των πυρόπληκτων εξαιτίας της πυρκαγιάς που ξέσπασε πριν λίγες ημέρες στην Καντάρα της οροσειράς του Πενταδακτύλου. Επίσης, τελέστηκε Αρτοκλασία και Ιερά Μνημόσυνα πάντων των κεκοιμημένων κατοίκων της κοινότητας Έξω Μετοχίου.

Με την ίδια συγκίνηση και με τη παρουσία πλήθους πιστών, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 26 Ιουνίου 2022, ο Στ΄ Εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στην κατεχόμενη Βατυλή.

Του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη και πάλι ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, συμπαραστατούμενος από το Βατυλιώτη ιερέα, Πρωτοπρεσβύτερο π. Ανδρέα Σπυρίδη καθώς και το Διάκονο π. Ανδρέα Ματέι.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο βίο και τις αρετές του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος εδραιώθηκε στη συνείδηση της Εκκλησίας ως Τροπαιοφόρος και συμπαραστάτης των πιστών στον καθημερινό αγώνα κατά του αντικειμένου. Επίσης, ερμήνευσε το απολυτίκιο του Αγίου από το οποίο αντλούμε δύναμη και κουράγιο, αφού ο Άγιος είναι «αιχμαλώτων ελευθερωτής», «πτωχών υπερασπιστής», «ασθενούντων ιατρός» και «βασιλέων υπέρμαχος».

Ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές στην οργάνωση του εκκλησιασμού και όλους όσοι με ταπείνωση και αγάπη μεριμνούν για τον ευπρεπισμό του Ναού. Τέλος, μετέφερε σε όλους τις πατρικές ευχές και την αγάπη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, εξ ονόματος του οποίου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία.

Send this to a friend