Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ “Σκιές” για εφημερεύοντα ιατρεία: Ποιοι έμειναν εκτός, τι θα αλλάξει σε 3 μήνες;
“Σκιές” για εφημερεύοντα ιατρεία: Ποιοι έμειναν εκτός, τι θα αλλάξει σε 3 μήνες;

“Σκιές” για εφημερεύοντα ιατρεία: Ποιοι έμειναν εκτός, τι θα αλλάξει σε 3 μήνες;

“Σκιές” και ερωτήματα εξακολουθούν να βαραίνουν την απόφαση του Υπουργείου Υγείας, για λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων στις 9 Ιουλίου 2022.

Από τη μια, τα εφημερεύοντα ιατρεία θα λειτουργήσουν σε δημόσια Κέντρα Υγείας για περίοδο τριών μηνών με τη συμμετοχή των κυβερνητικών ιατρών και ενδεχόμενη αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα.

Από την άλλη, ο ΟΑΥ έλαβε εντολή να εξεύρει χώρους στον ιδιωτικό τομέα για να λειτουργήσουν επιπρόσθετα εφημερεύοντα ιατρεία μετά τη λήξη της τρίμηνης περιόδου, με τη συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου εξήγησε στην εκπομπή Alpha Καλημέρα ότι τα δημόσια Κέντρα Υγείας θα αξιοποιηθούν μερικώς, μετά το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων. Στόχος, είναι η λειτουργία ενός εφημερεύοντος ιατρείου σε κάθε επαρχία μέχρι τον Οκτώβριο και μετά αναμένεται η αύξηση τους με ενοικίαση χώρων στον ιδιωτικό τομέα.

“Όπως δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε οποιοδήποτε ιδιωτικό νοσηλευτήριο να μας ενοικιάσει μια-δύο αίθουσες για να κάνουμε τη δουλειά μας, έτσι δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε τον ΟΚΥΠΥ. Τώρα, εάν αυτό είναι ανεκτό από την Πολιτεία είναι μια άλλη συζήτηση την οποία δεν μπορώ να την κάνω. Αυτό είναι θέμα του Υπουργείου Υγείας. Τους έχουμε εντάξει σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον υγείας και όπως αξιοποιείται ο ιδιωτικός χώρος της υγείας, έτσι και ο δημόσιος. Λειτουργώντας τα Κέντρα Υγείας, θα μεγιστοποιούσαμε την αξία τους στο ΓεΣΥ.”

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Οικογενειακών και Προσωπικών Γιατρών Δρ. Αντρέας Πολυνείκης εξέφρασε έκπληξη για τις αποφάσεις, παρά το γεγονός ότι συμφώνησαν όλοι στην ανάγκη λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων.

“Ο τρόπος που ξεκινάμε δεν είναι ο καλύτερος και δεν έχει σχεδιαστεί με τον καλύτερο τρόπο και θα αντιμετωπίσουμε πάρα πολλά προβλήματα στην πορεία. Για παράδειγμα, ο Πρόεδρος της ΟΣΑΚ είπε ότι οι ιδιώτες γιατροί θα έρχονται ως ππάτσιες για να συμπληρώνουν τις ελλείψεις. Άρα και εμείς, δεν έχουμε πάρει τις τελικές μας αποφάσεις. Εμείς πρέπει να κατέβουμε στα μέλη μας γιατί ξέρω ότι είναι σφόδρα εναντίον σε τέτοιες αποφάσεις. Εμείς έχουμε πει ότι τα ιατρεία μας δεν προσφέρονται γιατί εάν αρρωστήσει κάποιος στο Καϊμακλί, δεν θα πάει στη Δευτερά να γυρέψει εφημερεύον ιατρείο. Τα ιδιωτικά νοσοκομεία δεν προσφέρονται για πρωτοβάθμια περίθαλψη, πρέπει να εξευρεθούν άλλοι χώροι εκτός για να εξυπηρετούνται οι πολίτες.”

Σε χθεσινή ανακοίνωση, το Υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι “ο τρόπος λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων αλλά και η ημερομηνία έναρξης τους, ήταν στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Υγείας υπό την προεδρία του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Χατζηπαντέλα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, οι διοικήσεις του ΟΑΥ και του ΟΚΥπΥ, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, οι πρόεδροι των συντεχνιών ΠΑΣΥΚΙ και Κλάδου Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών της ΠΑΣΥΔΥ, καθώς επίσης και εκπρόσωποι της Παιδιατρικής Εταιρείας, και των Εταιρείών Παθολογίας, Γενικής Ιατρικής, και Προσωπικών και Οικογενειακών γιατρών.”

“Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι στόχος είναι η έναρξη των εφημερευόντων ιατρείων να πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουλίου 2022, σε όλες τις επαρχίες, δεδομένου ότι οι επιλυθούν όποιες εκκρεμότητες σε θέματα που έχουν εγερθεί κατά τις προηγούμενες συσκέψεις.

Περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία του ολοκληρωμένου σχεδιασμού και μοντέλου εφημεριών θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Όλοι οι εμπλεκόμενοί φορείς αναγνωρίζουν ότι τα Δημόσια νοσηλευτήρια αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του Συστήματος Υγείας και ως εκ τούτου η έναρξη του συστήματος εφημεριών θα αρχίσει από τις υποδομές του ΟΚΥπΥ, ως ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών Υγείας της Κύπρου.”

Πηγή: alphanews

Send this to a friend