Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Καίγεται η Καντάρα και ο Τατάρ γελάει (φώτο)
Καίγεται η Καντάρα και ο Τατάρ γελάει (φώτο)

Καίγεται η Καντάρα και ο Τατάρ γελάει (φώτο)

Εντύπωση προκαλεί φωτογραφικό στιγμιότυπο του Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ και του λεγόμενου «πρωθυπουργού», Ουνάλ Ουστέλ, μέσα στο ελικόπτερο που τους μεταφέρει στη μεγάλη πυρκαγιά στην Καντάρα.

Συνοδευόμενοι από τον Τούρκο Αντιπρόεδρο, Φουάτ Οκτάι, ποζάρουν χαμογελαστοί μπροστά στην καταστροφή που συντελείται στις κατεχόμενες περιοχές.

Χθες το βράδυ ο «πρωθυπουργός» και ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ έφυγαν από την Μόρφου όπου συμμετείχαν σε εκδήλωση στην παρουσία του Τούρκου Αντιπροέδρου και μετέβησαν επιτόπου όπου βρίσκονταν και οι διοικητές των «δυνάμεων ασφαλείας» και των «ειρηνευτικών δυνάμεων», όπως αναφέρεται ο κατοχικός στρατός.

 

Μάλιστα, σε δηλώσεις που φιλοξενεί η kibrispostasi ο Τατάρ έσπευσε να σιγήσει οποιαδήποτε κριτική, αναφέροντας ότι «κανένας δεν πρέπει κατηγορεί τους άλλους, είναι αμαρτία». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τ/κ μμε, είπε ότι «έχουμε απάντηση στην άδικη και αχρείαστη κριτική. Κάνουμε μια εξαιρετική προσπάθεια. Κάναμε ότι έπρεπε να κάνουμε. Έχουμε υποστήριξη από παντού».

Στις δηλώσεις που δημοσιεύτηκαν στην kibrispostasi μίλησε για τη βοήθεια με ελικόπτερο και αεροσκάφη, χωρίς όμως να αναφέρει ονομαστικά ότι κάποια εναέρια μέσα προήλθαν από την Κυπριακή Δημοκρατία.  Από την άλλη στις δηλώσεις του Τατάρ που μεταφέρει το ΚΥΠΕ, αναφέρεται ότι «Πήραμε βοήθεια από την Τουρκία, τις Βάσεις, το Ισραήλ και το νότο. Πέντε ελικόπτερα και έξι αεροπλάνα συμμετείχαν στις εργασίες κατάσβεσης».

Στο ίδιο θέμα σημειώνεται ότι επανάρχισε η κατάσβεση από αέρος της μεγάλης πυρκαγιάς στα κατεχόμενα. Το βάρος, σύμφωνα με τα τ/κ ΜΜΕ, έχει δοθεί στο μέτωπο μεταξύ των χωριών Φλαμούδι και Άρδανα. Προς το παρόν επιχειρούν από αέρος ελικόπτερα και αργότερα θα συνδράμουν και αεροπλάνα πυρόσβεσης.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η πρόθεση για αποστολή και επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης δεν είχε θετική ανταπόκριση μέχρι στιγμής. Πληροφορίες του SigmaLive αναφέρουν ότι οι κατοχικές δυνάμεις αρνήθηκαν την αποστολή επίγειων δυνάμεων την ώρα που η Δημοκρατία εξέφρασε ετοιμότητα για αποστολή 50 ατόμων από διάφορες Δυνάμεις.

Χθες, η Δημοκρατία, ανταποκρινόμενη θετικά στο αίτημα της τ/κ πλευράς μέσω των ΗΕ, έστειλε δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο. Τα δύο ισραηλινά αεροπλάνα ρίχθηκαν στη μάχη με τις φλόγες λίγο πριν τις 3 το απόγευμα.

Από αέρος συνέβαλαν 11 συνολικά πτητικά μέσα: τα τρία της Δημοκρατίας, δύο από το Ισραήλ, πέντε από την Τουρκία – δύο αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα – και ένα ελικόπτερο των Βάσεων. Η Δημοκρατία ανταποκρίθηκε στο αίτημα των κατοχικών δυνάμεων την περασμένη Τρίτη ενώ χθες Πέμπτη έγινε η διαμεσολάβηση για τη συνδρομή και των ισραηλινών πτητικών μέσων.

To βράδυ της Πέμπτης υπήρξε αναζωπύρωση σε δύο μέτωπα, στην Ακανθού και το Φλαμούδι, όταν σταμάτησαν τα πτητικά μέσα και οι άνεμοι άλλαξαν κατεύθυνση και έγιναν πιο δυνατοί. Για να μην φτάσει η φωτιά στο χωριό Καντάρα, ο «έπαρχος» Τρικώμου, Ερτουγρούλ Τοροσλού και ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ έκαναν έκκληση να συγκεντρωθούν όσο περισσότερα βυτιοφόρα με πίεση νερού υπάρχουν.

Σύμφωνα με τα τ/κ ΜΜΕ, η φωτιά δεν πέρασε στην Καντάρα ούτε και στο χωριό Ακανθού.

Στα τ/κ ΜΜΕ μεταδίδεται η δήλωση του Διευθυντή του Τμήματος Δασών της Δημοκρατίας πως είναι έτοιμοι να αποστείλουν χερσαίες δυνάμεις πυρόσβεσης ενώ στα ΜΚΔ υπάρχουν μηνύματα Τ/κ που ζητούν από τον Ερσίν Τατάρ να το αποδεχθεί.

Πηγή: Sigmalive

Send this to a friend