Home ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ Πώς να ελαφρύνουμε τον λογαριασμό της ΑΗΚ
Πώς να ελαφρύνουμε τον λογαριασμό της ΑΗΚ

Πώς να ελαφρύνουμε τον λογαριασμό της ΑΗΚ

Στο Ράδιο Πρώτο μίλησε ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος ηλεκτρολόγων μηχανικών του ΤΕΠΑΚ, Αβραάμ Γεωργίου, ο οποίος έδωσε λύσεις και ιδέες για να δούμε μειωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να προσέξει ο κόσμος με τα κλιματιστικά σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, είναι να μην χρησιμοποιούν τα κλιματιστικά προτού να τα έχουν συντηρήσει και καθαρίσει σωστά.

Αν δεν προηγηθεί η κατάλληλη συντήρηση τότε δεν του επιτρέπουμε να αποδώσει σωστά και επίσης βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία μας. Ο κόσμος μπορεί πολύ εύκολα να βρει το καθαριστικό αλλά εισηγούμαι να φέρουμε έναν ειδικό, δεν κοστίζει πολύ ο οποίος μπορεί να καθαρίσει και τον κομπρεσόρο ο οποίος είναι αυτός που κάνει την μεγαλύτερη κατανάλωση.

«Εφόσον κάνουμε την διαδικασία συντήρησης το επόμενο βήμα είναι να τοποθετούμε τον θερμοστάτη στις σωστές θερμοκρασίες. Με τα κυπριακά δεδομένα οι ιδανικές θερμοκρασίες για το καλοκαίρι την ημέρα, δεν πρέπει να είναι κάτω από 25 βαθμούς. Κατά την διάρκεια της νύχτας που πολλοί κοιμούνται με αναμμένο το κλιματιστικό, οι θερμοκρασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 27 βαθμούς» σημείωσε.

Τόνισε επίσης ότι, ο περισσότερος κόσμος το σκέφτεται ανάποδα. Τον χειμώνα λόγω του ότι κάνει κρύο πρέπει να θέσουμε πολύ ψηλά τον θερμοστάτη μας και το καλοκαίρι πολύ χαμηλά. Στην πραγματικότητα τα πράγματα λειτουργούν αντίστροφα. Τον χειμώνα πρέπει να βάζουμε χαμηλά τον θερμοστάτη και το καλοκαίρι ψηλά, γιατί οι 25 με 29 βαθμοί σε ένα εσωτερικό περιβάλλον για τα κυπριακά δεδομένα είναι μια άνετη θερμοκρασία. Κατά τι πρωινές ώρες το σπίτι μας είναι μεταξύ 27-29 βαθμούς. Ενώ προχωρά η μέρα μπορεί η θερμοκρασία του εσωτερικού μας χώρου να με κλειστά τα παντζούρια μας θα φτάσει μέχρι του 30-31 βαθμούς. Άρα όταν ανάψουμε το κλιματιστικό θα του ζητήσουμε να ρίξει την θερμοκρασία στους 26-27 βαθμούς.

Όσο αφορά το πώς αξιοποιούμε τα φυτά και τα παράθυρα στο σπίτι, ο κ. Γεωργίου σημείωσε ότι έχουν σχέση με τις εσωτερικές θερμοκρασίες. Αυτό που πρέπει να κάνει ο κόσμος είναι να παρεμποδίζει την θερμότητα να μπει στο σπίτι. Για παράδειγμα όταν ξυπνάμε για να πάμε δουλειά δεν υπάρχει λόγος να αφήνουμε τα παράθυρα ανοιχτά και να συσσωρεύεται η θερμότητα στο σπίτι. Επίσης μπορεί να τοποθετήσει φυτά εκεί που χτυπάει ο ήλιος γιατί αυτό που κάνουν τα φυτά είναι να δημιουργούν ένα δικό τους μικροπεριβάλλον, απορροφούν την θερμότητα και δεν επιτρέπουν την πολύ θερμότητα να μπει στο σπίτι. «Συγκρατούμε τις θερμοκρασίες του σπιτιού όσο πιο χαμηλά μπορούμε με αυτούς τους τρόπους για να μην σκορσάρουμε το κλιματιστικό».

Ο κ. Γεωργίου τόνισε επίσης ότι δεν πρέπει να παραβλέπουμε και την «ομορφιά» των ανεμιστήρων, είναι πολύ πιο οικονομικοί από ένα κλιματιστικό, έως και ένα εικοστό σε ενέργεια σε σχέση με τα κλιματιστικά και πάλι μπορεί να μας προσφέρει ανάλογη άνεση και δροσιά. « όταν κάνει αρκετή ζέστη όμως μπορούμε να κάνουμε και ένα συνδυασμό κλιματιστικού και ανεμιστήρα, γιατί ο ανεμιστήρας ανακυκλώνει τον αέρα και βοηθά και το κλιματιστικό να λειτουργεί πιο χαλαρά και σωστά, κάνοντας και τον κομπρεσόρο να σταματά και λίγο. Δεν είναι η εσωτερική μονάδα που καταναλώνει τον πολύ ηλεκτρισμό αλλά η εξωτερική», υπογράμμισε.

Κληθείς να σχολιάσει την περίπτωση «τσιβίτζι» και το φάντασμα ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι πρόκειται για όλες αυτές τις πρίζες που άσκοπα είναι αναμμένες και έχουν πάνω μια συσκευή, είτε αυτός είναι ένας φορτιστής είτε οποιαδήποτε άλλη συσκευή. «Κλείνουμε τις συσκευές τις οποίες δεν χρησιμοποιούμε και ακόμη τις αφαιρούμε για θέματα ασφαλείας. Οι συσκευές αυτές λόγω του τρόπου που είναι κατασκευασμένες απορροφούν μία μικρή ποσότητα ρεύματος» κατέληξε.

Ακούστε την συζήτηση εδώ:

Πηγή: Sigmalive

Send this to a friend