Home ΛΑΡΝΑΚΑ Οι νέοι εξασκούν την ενσυνειδητότητα (mindfulness) μέσω εφαρμογής με παιχνίδια – Αυτό δηλώνει η η Αναστασία Ελευθερίου, Ερευνήτρια από τη Λάρνακα
Οι νέοι εξασκούν την ενσυνειδητότητα (mindfulness) μέσω εφαρμογής με παιχνίδια – Αυτό δηλώνει η η Αναστασία Ελευθερίου, Ερευνήτρια από τη Λάρνακα

Οι νέοι εξασκούν την ενσυνειδητότητα (mindfulness) μέσω εφαρμογής με παιχνίδια – Αυτό δηλώνει η η Αναστασία Ελευθερίου, Ερευνήτρια από τη Λάρνακα

Ένα έργο του Erasmus+ που έχει σκοπό να βοηθήσει τους νέους να αυξήσουν την ενσυνειδητότητα και το γνώθι σ’ αυτόν μέσω παιχνιδιών και ασκήσεων στο κινητό τους.

Περίπου 70% των νέων έχουν ακούσει για την ενσυνειδητότητα αλλά μόνο το 37% την έχει εξασκήσει στο παρελθόν.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε ως μέρος του έργου MindLand, το οποίο ξεκίνησε πριν από δύο μήνες παράλληλα στην Κύπρο, το Βέλγιο και την Πορτογαλία.

«Η ενσυνειδητότητα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας. Είναι πολύτιμη για τους εφήβους και τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι ζουν σε ένα κόσμο που κινείται με τόσο γρήγορους ρυθμούς.

Παρ’όλα αυτά, η εκπαίδευση σε αυτόν τον τομέα μπορεί να θεωρηθεί πολυτέλεια, αφού στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες δεν περιλαμβάνεται στη δημόσια εκπαίδευση. Αυτό είναι κάτι που θέλουμε να αλλάξουμε», δηλώνει η Αναστασία Ελευθερίου, Ερευνήτρια και Ιδρύτρια της εταιρείας T.R.I Technologos Research and Innovation Services ltd στη Λάρνακα.

Ο Κυπριακός οργανισμός έχει ενώσει τις δυνάμεις του με άλλους οργανισμούς από την Κύπρο και άλλες χώρες: Τον οργανισμό Mindfulness for Life από τη Λευκωσία, με πολύχρονη εμπειρία στον τομέα της ενσυνειδητότητας; τον οργανισμό Welcome Home International από τις Βρυξέλλες, ο οποίος παρέχει υποστήριξη στους πρόσφυγες για την επανεκκίνηση της ζωής τους στην Ευρώπη; και τον οργανισμό My Madeira Island από την Πορτογαλία, έναν οργανισμό που δουλεύει με νέους στο μακρινό Ευρωπαϊκό νησί της Μαδέιρας και που πρόσφατα άρχισε να συμπεριλαμβάνει στις δραστηριότητες τους Ουκρανούς νέους που εκδιώχθηκαν εξαιτίας του πολέμου.

Το έργο απευθύνεται σε νέους ηλικίας 13-30 και καθώς οι νέοι ξοδεύουν αρκετό χρόνο στο διαδίκτυο μέσω των κινητών τους τηλεφώνων, η εκπαίδευση και εξάσκηση της ενσυνειδητότητας και γνώσης του εαυτού τους θα προσαρμοστεί σε μία μορφή που τους αρέσει και που γνωρίζουν καλά – μια εφαρμογή με παιχνίδια.

Ολοκληρώνοντας αποστολές και ασκήσεις, οι νέοι θα αρχίσουν να συνειδητοποιούν τις πεποιθήσεις που επηρεάζουν τις αυτόματες συμπεριφορές τους. Θα βελτιώσουν την αυτοεκτίμησή τους και θα μάθουν να παίρνουν αποφάσεις που τιμούν το ποιοι πραγματικά είναι.

Τέλος, θα αποκτήσουν μεγαλύτερη συνείδηση για το τί τους επηρεάζει και το πώς να δουλεύουν με δύσκολα συναισθήματα.

Σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε από τους συμμετέχοντες οργανισμούς στην κάθε χώρα, οι νέοι ενδιαφέρονται αρκετά για την ενσυνειδητότητα και θα ήθελαν να εμβαθύνουν σε θέματα όπως:

Την ενσυναίσθηση και την συμπόνια, το είμαστε ο καθένας αυτό που είμαστε και γιατί αντιδρούμε με τον τρόπο που αντιδρούμε, πώς να απελευθερωθούμε από τις εμμονές και προσκολλήσεις μας και το πώς να διαχειριστούμε τον φόβο της αβεβαιότητας του μέλλοντος.

Η εφαρμογή θα διατίθεται στα Αγγλικά, στο Ελληνικά, στα Αραβικά και στα Ουκρανικά.

Send this to a friend