Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Η ομάδα Galactic Angels θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον διεθνή διαγωνισμό διαστημικής άμυνας DefInSpace στη Γαλλία
Η ομάδα Galactic Angels θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον διεθνή διαγωνισμό διαστημικής άμυνας DefInSpace στη Γαλλία

Η ομάδα Galactic Angels θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον διεθνή διαγωνισμό διαστημικής άμυνας DefInSpace στη Γαλλία

Η ομάδα Galactic Angels αποτελούμενη από τους Αθένα Βούργος και Τζιόρτζιο Δανιήλ Ουρρής 17 και 18 ετών αντίστοιχα θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον διεθνή διαγωνισμό διαστημικής άμυνας DefInSpace της Γαλλικής Διαστημικής Διοίκησης που θα διεξαχθεί στο Παρίσι στα τέλη Ιουνίου.

Η ομάδα αυτή έλαβε το πρώτο βραβείο στην Κύπρο στο τοπικό σκέλος του διαγωνισμού που διοργανώθηκε αρχές Ιουνίου από τον Κυπριακό Οργανισμό Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) σε συνεργασία με την Γαλλική Διαστημική Διοίκηση (CDE, Commandement de l’Espace).

Οι δύο νικητές θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο στις 28 Ιουνίου στον διεθνή ημιτελικό στη Γαλλία και σε περίπτωση που περάσουν θα διαγωνιστούν την ίδια ημέρα στον τελικό.

Σημειώνεται ότι  είναι πρώτη φορά που ο διαγωνισμός DefInSpace  διεξάγεται σε όλο τον κόσμο και ήρθε και στην Κύπρο, ως μία από τις λίγες χώρες που έχουν επιλεγεί για τη διεξαγωγή αυτού του υψηλού επιπέδου διαγωνισμού.

Το DefInSpace, είναι ένα hackathon της Γαλλικής Διαστημικής Διοίκησης και οι συμμετέχοντες είχαν 24 ώρες για να φανταστούν λύσεις για το μέλλον της διαστημικής άμυνας.

Ο φετινός διαγωνισμός σχετίζεται με τη Διαχείριση Διαστημικής Κυκλοφορίας. Η Διαχείριση Διαστημικής Κυκλοφορίας (STM) περιλαμβάνει τους κανόνες πρόσβασης, διεξαγωγής δραστηριοτήτων και της επιστροφής από το διάστημα με ασφάλεια.

Οι διαστημικές εφαρμογές, όπως οι επικοινωνίες, η ναυσιπλοΐα και η γεω-επισκόπηση, επηρεάζουν όλες τις οικονομίες και τις κοινωνίες της Ευρώπης. Για παράδειγμα, οι πυρκαγιές το καλοκαίρι εκτοπίζουν έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων κάθε χρόνο και έχουν δραστικές επιπτώσεις στην περιφερειακή και εθνική οικονομία. Ένα αποτελεσματικό και ανταποκρινόμενο σύστημα STM είναι απαραίτητο για την λειτουργία των διαστημικών εφαρμογών που βελτιώνουν την καθημερινή μας ζωή, όπως οι επικοινωνίες, η πλοήγηση και η πρόγνωση του καιρού.

Οι συμμετέχοντες εργάστηκαν πάνω σε  δύο προκλήσεις που σχετίζονται με τη Διαχείριση Διαστημικής Κυκλοφορίας, μεμονωμένα ή σε ομάδες, και παρουσίασαν στο τέλος την ανάλυση τους και ένα σχέδιο δράσης.

Μετά από 24 ώρες, η κριτική επιτροπή αποτελούμενη από κριτές από διαφορετικούς χώρους (ακαδημαϊκή κοινότητα, βιομηχανία και ένοπλες δυνάμεις) αξιολόγησε τις συμμετοχές και επέλεξε την ομάδα Galactic Angels που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στο διεθνή ημιτελικό ή/και τελικό, στο Παρίσι, στα τέλη Ιουνίου 2022.

Η παγκόσμια νικήτρια ομάδα θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την εκτόξευση ενός πυραύλου με φορτίο δορυφόρων στο Διαστημικό Κέντρο (spaceport) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες θα λάβουν καθοδήγηση σε θέματα διαστημικής μηχανολογίας και τα γενικά θέματα του διαστήματος. Θα τους παρασχεθούν επίσης ευκαιρίες δικτύωσης και ενδεχομένως ακόμη και ευκαιρίες σταδιοδρομίας.

Το DefInSpace αποτελεί μέρος του προγράμματος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του CSEO – που προωθεί τη δημιουργία καινοτόμων λύσεων στις προκλήσεις της εξερεύνησης και έρευνας του διαστήματος. Το πρόγραμμα βοηθά τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων, που μπορούν να ενταχθούν στο διαστημικό σύμπλεγμα (space cluster) του CSEO, ενισχύοντας έτσι την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα της Κύπρου.

Το ΚΥΠΕ ήταν χορηγός επικοινωνίας του διαγωνισμού.

Send this to a friend