Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Με κυπριακή σφραγίδα: Έρευνες με υποβρύχιο drone στα παγωμένα νερά της Αλάσκας
Με κυπριακή σφραγίδα: Έρευνες με υποβρύχιο drone στα παγωμένα νερά της Αλάσκας

Με κυπριακή σφραγίδα: Έρευνες με υποβρύχιο drone στα παγωμένα νερά της Αλάσκας

Το υποβρύχιο drone κυπριακής εταιρείας, βουτάει στα παγωμένα νερά του φιόρδ της Ανάστασης στην Αλάσκα.

Με  αυτό οι ερευνητές μετρούν το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο – σε μια προσπάθεια να σκιαγραφήσουν την ακριβή χημική σύνθεση του ωκεανού…

Είναι το πρώτο υποβρύχιο drone με μεγάλο αισθητήρα στον κόσμο για τη μέτρηση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα στον ωκεανό, εξηγεί στον Alpha ο διευθύνοντας σύμβουλος της Cyprus Subsea Consulting.

Δ/ντης CYPRUSUBSEA
“Έχουν αισθητήρες πάνω που μετρούν θερμοκρασία, οξυγόνο, αλατότητα και τέτοια. Θέλαμε να κάνουμε μια δοκιμή να δούμε να πως πάει και πως μπορούμε να μαζέψουμε δεδομένα που είναι αξιόπιστα για έρευνα του κλίματος. Θέλει δουλειά να δούμε πως αντιδρά, οι αισθητήρες θέλουν χρόνο να μετρήσουν κάτι τέτοιο.

Την έρευνα “τρέχουν” ωκεανολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Αλάσκας, σε συνεργασία με την κυπριακή εταιρεία και μια γερμανική εταιρεία η οποία σχεδίασε τον αισθητήρα. Η μέθοδος θεωρείται πρωτοποριακή καθώς μέχρι τώρα αυτές οι μετρήσεις γίνονταν από πλοία, σημαδούρες ή σταθεροποιημένους αισθητήρες στον πυθμένα της θάλασσας.

Κλάουντιν Χάρι – Ερευνήτρια
“Και αυτός είναι ο λόγος που είχαμε την ιδέα να βάλουμε αυτόν τον πολύ ακριβή αισθητήρα διοξειδίου του άνθρακα σε ένα ανεμόπτερο, και μπορούμε να τον αφήσουμε όλο το χειμώνα να μετράει τις ποσότητες σε όλη τη στήλη ύδατος και έτσι θα μπορούμε να πάρουμε πολύ περισσότερα δεδομένα”.

Οι μέχρι στιγμής δοκιμές, έδειξαν ότι το εγχείρημα μπορεί να λειτουργήσει. Οι ωκεανοί απορροφούν μέρος του διοξειδίου του άνθρακα, κάτι που θεωρείται σωτήριο για τα επίπεδα θερμότητας της γη. Όμως κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, καθώς η υπερβολική όξυνση των ωκεανών, μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα μέρος της θαλάσσιας ζωής.

Άντρεου Μακντόνελ – Ερευνητής
“Είναι πραγματικά το επόμενο βήμα για την ανάλυση της χημείας των ωκεανών, στη σφαίρα της ρομποτικής. Όπου μπορούμε να συλλέξουμε μεγάλο όγκο δεδομένων, να τα επεξεργαστούμε και να κατανοήσουμε πολύ περισσότερα το τι συμβαίνει στον ωκεανό σε σύγκριση με το που ήμασταν πριν”.

Ο Άντρεου και η Κλαούντιν είναι ζευγάρι και εν μέσω κλιματικής αλλαγής, προσπαθούν να προλάβουν δυσοίωνες εξελίξεις για τη βιοποικιλότητα των ωκεανών.

*φωτογραφία από AP

Send this to a friend