Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Φθάνει το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη μαρίνα Αγίας Νάπας
Φθάνει το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη μαρίνα Αγίας Νάπας

Φθάνει το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη μαρίνα Αγίας Νάπας

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Η άφιξη του πρώτου κρουαζιερόπλοιου στο αγκυροβόλιο της μαρίνας Αγίας Νάπας, σηματοδοτεί την νέα εποχή, στην οποία εισέρχεται η τουριστική βιομηχανία της ελεύθερης Αμμοχώστου, με την υλοποίηση του μεγαλύτερου έργου υποδομής που έχει γίνει ποτέ στην επαρχία.

Έπειτα από διετείς κι επίπονες προσπάθειες εκ μέρους της διαχειρίστριας εταιρείας της μαρίνας και του Δήμου Αγίας Νάπας, έγινε κατορθωτή η άφιξη του πρώτου κρουαζιερόπλοιου στη μαρίνα, την ερχόμενη Κυριακή 29 Μαῒου, μεταφέροντας 200 επιβάτες – τουρίστες.

Κοινή ανακοίνωση από τη διεύθυνση της μαρίνας και το Δήμο Αγ. Νάπας αναφέρει ότι η ημερομηνία αυτή χαρακτηρίζεται ως «σταθμός» για την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τον τουρισμό στην Κύπρο.

Όπως σημειώνεται, το σημαντικό αυτό γεγονός θα δώσει την ευκαιρία να δοκιμαστούν όλες οι διαδικασίες υποδοχής, διεκπεραίωσης των κυβερνητικών απαιτήσεων και προβολής του νέου προϊόντος για την επαρχία της Αμμοχώστου.

Για την καλύτερη υποδοχή των επιβατών του κρουαζιερόπλοιου, η διεύθυνση της μαρίνας, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και το Υφυπουργείο Τουρισμού, ετοιμάζει τελετή υποδοχής στην κεντρική είσοδο της μαρίνας.

Το κρουαζιερόπλοιο θ’ αναχωρήσει από την Αγ. Νάπα την ίδια μέρα. Το φετινό καλοκαίρι αναμένεται η άφιξη και άλλων κρουαζιερόπλοιων στη μαρίνα Αγ. Νάπας, ενώ καταρτίζεται ειδικό πρόγραμμα ξενάγησης των επιβατών. Εκτός, λοιπόν, από κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο που θεωρείται όλα αυτά τα χρόνια, πλέον η Αγία Νάπα εξελίσσεται και σε προορισμό κρουαζιέρας.

Τούτο έγινε εφικτό μετά την συμπερίληψη της μαρίνας και της ευρύτερης λιμενικής της περιοχής στον κατάλογο των λιμανιών περιορισμένης χρήσης, με το Περί Τελωνειακών Λιμανιών Διάταγμα, τον Φεβρουάριο του 2021, το οποίο άνοιξε ουσιαστικά για πρώτη φορά την θαλάσσια οδό προσέγγισης κρουαζιερόπλοιων στην Αγ. Νάπα.

Με βάση το διάταγμα αυτό, η μαρίνα Αγίας Νάπας καθορίζεται ως «Λιμάνι Περιορισμένης Χρήσης», όπου επιτρέπεται η επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών κρουαζιερόπλοιων και σκαφών αναψυχής με τις αποσκευές τους.

Ως «Λιμάνι Περιορισμένης Χρήσης» καθορίζεται και η θαλάσσια λιμενική περιοχή της Αγίας Νάπας και συγκεκριμένα τέσσερις γεωγραφικές συντεταγμένες, στις οποίες θα επιτρέπεται η επιβίβαση και αποβίβαση πληρωμάτων κι επιβατών κρουαζιερόπλοιων και μεγάλων σκαφών αναψυχής.

Η λειτουργία της μαρίνας Αγίας Νάπας (το λιμενικό τμήμα ήδη λειτουργεί) ανοίγει το δρόμο για προσέλκυση τουρισμού κρουαζιέρας στην περιοχή, αφού προηγουμένως δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα, καθότι στην Αγ. Νάπα υπάρχει μόνο ένα μικρό ψαρολίμανο.

Η απόφαση αυτή χαιρετίστηκε με ικανοποίηση απ’ όλα τα οργανωμένα σύνολα και φορείς της επαρχίας Αμμοχώστου.

Send this to a friend