Home ΛΑΡΝΑΚΑ Αρνούνται να εγκαταλείψουν τις πολυκατοικίες τρώγλες στον προσφυγικό συνοικισμό Αγίων Αναργύρων, στη Λάρνακα
Αρνούνται να εγκαταλείψουν τις πολυκατοικίες τρώγλες στον προσφυγικό συνοικισμό Αγίων Αναργύρων, στη Λάρνακα

Αρνούνται να εγκαταλείψουν τις πολυκατοικίες τρώγλες στον προσφυγικό συνοικισμό Αγίων Αναργύρων, στη Λάρνακα

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Η άρνηση ενοίκων να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματα, όπου διαμένουν στον προσφυγικό συνοικισμό Αγίων Αναργύρων, στη Λάρνακα, καθυστερεί την κατεδάφιση των παλιών πολυκατοικιών του οικισμού, οι οποίες αφέθηκαν στη φθορά του χρόνου κι έχουν μετατραπεί σε τρώγλες, όπου βρίσκουν καταφύγιο χρήστες ναρκωτικών και άστεγοι.

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα αναφορικά με την κάκιστη κατάσταση που επικρατεί στον υπό αναφορά οικισμό, το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι η καθυστέρηση στην κατεδάφιση των οκτώ παλιών κι εγκαταλελειμμένων, εδώ και χρόνια, πολυκατοικιών του οικισμού Αγ. Αναργύρων συνεχίζεται καθότι παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες για ολοκλήρωση των κατεδαφίσεων, κάτι τέτοιο δεν κατέστη ακόμα δυνατό.

Και τούτο, διότι μέχρι και σήμερα εξακολουθούν να παραμένουν σε αριθμό διαμερισμάτων πρόσωπα, τα οποία αρνούνται να μετακινηθούν και δεν αποδέχονται την προσωρινή μεταστέγασή τους σε άλλες οικιστικές μονάδες της Λάρνακας.

Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, πρόβλημα δημιουργείται και από πρόσθετο αριθμό ενοικιαστών διαμερισμάτων, οι οποίοι επίσης αρνούνται να συνεργαστούν με τα αρμόδια κρατικά τμήματα.

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι για την επίλυση του πιο πάνω προβλήματος το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως έχει επισπεύσει την αναδόμηση δύο πολυκατοικιών στον κυβερνητικό οικισμό Άγιοι Ανάργυροι Ι, προκειμένου να στεγαστούν οι δικαιούχοι, οι οποίοι εξακολουθούν να παραμένουν στις παλιές πολυκατοικίες.

Μέχρι, όμως, να ολοκληρωθεί η αναδόμηση των δύο πολυκατοικιών, συνεχίζεται η προσπάθεια για την προσωρινή μεταστέγαση των ενοίκων σε άλλες μονάδες εντός των οικισμών Λάρνακας ή σε ιδιωτικές οικιστικές μονάδες, με ενοίκιο που θα καταβάλλει το κράτος.

Στο συνοικισμό Μακάριος Γ΄

—————————————

Αναφορικά με καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με σοβαρά προβλήματα που παρατηρούνται στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις προσφυγικών οικισμών, με επακόλουθο να τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, το αρμόδιο υπουργείο ενημερώνει ότι το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, σε συνεργασία με το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, διενήργησαν επιτόπιο δειγματοληπτικό έλεγχο σε 18 οικιστικές μονάδες στο συνοικισμό Μακάριος Γ’, στις Καμάρες.

Η σχετική μελέτη της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας υποβλήθηκε στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως στις 19 Μαΐου 2022 και κατέδειξε ότι οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις βρίσκονται σε σχετικά καλή λειτουργική κατάσταση, αλλά συνέστησε κάποιες επί μέρους επιδιορθώσεις για ορισμένες περιπτώσεις, τις οποίες το Τμήμα Πολεοδομίας έχει ήδη τροχοδρομήσει.

«Όλα τα ευρήματα της μελέτης αξιολογούνται, προκειμένου να αποφασισθούν περαιτέρω ενέργειες», καταλήγει το Υπουργείο Εσωτερικών.

 

Send this to a friend