Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Πιάνουν εξιτήριο και δεν έχουν τρόπο να πάνε σπίτι – Ποιες οι διαδικασίες
Πιάνουν εξιτήριο και δεν έχουν τρόπο να πάνε σπίτι – Ποιες οι διαδικασίες

Πιάνουν εξιτήριο και δεν έχουν τρόπο να πάνε σπίτι – Ποιες οι διαδικασίες

Διαχρονικό ζήτημα στα δημόσια νοσηλευτήρια αποτελεί η έλλειψη κλινών, από την οποία δημιουργούνται διάφορα προβλήματα, όπως η παραμονή ασθενών για ώρες στα ΤΑΕΠ μέχρι να γίνει η εισαγωγή τους σε θάλαμο, αλλά και η έκδοση εξιτηρίων σε ασθενείς εξαιτίας αυτής.

Ζήτημα αποτελεί και το γεγονός ότι αρκετοί αδυνατούν να παραλάβουν άμεσα τους ασθενείς τους από τα νοσοκομεία αμέσως μετά την έκδοση του εξιτηρίου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ζήτημα με τις διαθέσιμες κλίνες, αλλά και να προκαλείται δυσφορία τόσο στους ασθενείς όσο και στους οικείους τους.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, ανέφερε πως η μη άμεση εκτέλεση ενός εξιτηρίου, συνεπάγεται ότι άλλος ασθενής ο οποίος θα πρέπει να μεταφερθεί σε θάλαμο, θα αναγκαστεί να παραμείνει για κάποιο χρονικό διάστημα στις Πρώτες Βοήθειες.

Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι εκ των προτέρων για να παραλάβουμε τον οικείο μας από το νοσοκομείο, τόνισε, σημειώνοντας πως τα Νοσοκομεία μέσω επικοινωνίας με συγγενείς προσπαθούν να λύσουν τα όποια ζητήματα προκύπτουν.

Εκεί που πραγματικά υπάρχει πρόβλημα με την παραλαβή ενός ασθενούς, δίδεται η εξαίρεση με την παραμονή του στο νοσοκομείο, ωστόσο, ο κ. Χαριλάου ανέφερε πως αυτή είναι η εξαίρεση και δεν πρέπει να γίνεται κανόνας.

Μεταφορά ασθενών με ασθενοφόρα

Όπως ανέφερε στο SigmaLive η Προϊστάμενη της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, Ριάνα Κωνσταντίνου, τα ασθενοφόρα μπορούν να μεταφέρουν στο σπίτι τους ασθενείς, ωστόσο υπό προϋποθέσεις.

Η κα. Κωνσταντίνου εξήγησε πως για να μεταφερθεί ένας ασθενής από ένα νοσηλευτήριο στο σπίτι του, θα πρέπει να είναι δικαιούχος του ΓεΣΥ αλλά να συντρέχει και ιατρικός λόγος που δεν θα μπορεί να μεταφερθεί με ιδιωτικό όχημα.

Την ίδια στιγμή, ανέφερε πως εάν πρόκειται για ασθενή με χρόνια νόσο και δικαιούχο του ΓεΣΥ, η μεταφορά γίνεται δωρεάν, ωστόσο, δε αντίθετη περίπτωση υπάρχει χρέωση ανάλογα με την απόσταση η οποία θα διανυθεί.

Send this to a friend