Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΩΡΑ: Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας: Ένοχος ο δρ. Παντελιδάκης για τον θάνατο του Σταύρου Γιωργαλλή από τα Κλαυδιά
ΤΩΡΑ: Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας: Ένοχος ο δρ. Παντελιδάκης για τον θάνατο του Σταύρου Γιωργαλλή από τα Κλαυδιά

ΤΩΡΑ: Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας: Ένοχος ο δρ. Παντελιδάκης για τον θάνατο του Σταύρου Γιωργαλλή από τα Κλαυδιά

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ένοχο έκρινε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας τον γιατρό Ηρακλή Παντελιδάκη, στην υπόθεση ιατρικής αμέλειας, σε σχέση με τον θάνατο του 10χρονου Σταύρου Γιωργαλλή, από τα Κλαυδιά, που συνέβη πριν από τέσσερα χρόνια.

Αντίθετα, το δικαστήριο αθώωσε τον γιατρό Κυριάκο Κυριακίδη, ο οποίος αντιμετώπιζε παρόμοια κατηγορία σε σχέση με την ίδια υπόθεση. Κατά τον επίδικο χρόνο, οι δύο γιατροί εργάζονταν στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας.

Ο δρ. Παντελιδάκης ήταν γενικός γιατρός και ο δρ. Κυριακίδης ήταν ο διευθυντής του τμήματος. Κατηγορούνταν για τον εξ’ αμελείας θάνατο του μικρού μαθητή που συνέβη στις 11 Μαῒου 2018, αρνούμενοι ενοχή στις κατηγορίες, που αντιμετώπιζαν, για πρόκληση θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης.

Στη δίκη που διεξήχθη κατέθεσαν 25 μάρτυρες κατηγορίας. Κατά την επίδικη μέρα, ο 10χρονος Σταύρος είχε μεταφερθεί από τη μητέρα του στο Τμ. Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας με κτύπημα στο κεφάλι, μετά από ατύχημα που είχε στο σχολείο του κατά τη διάρκεια του μαθήματος της γυμναστικής (έπαιζε καλαθόσφαιρα).

Οι δύο γιατροί κατηγορούνταν ότι δεν εντόπισαν στην ακτινογραφία στην οποία υποβλήθηκε το θύμα το κάταγμα κροταφικού οστού που έφερε. Εκδίδοντας την (146 σελίδων) καταδικαστική, για τον δρ. Παντελιδάκη, απόφασή της, η επαρχιακός δικαστής Δόνα Κωνσταντίνου ανέλυσε τα ευρήματά της, τονίζοντας ότι ο κατηγορούμενος διέγνωσε λανθασμένα την ακτινογραφία του παιδιού, γεγονός που οδήγησε σε αξιολόγηση ήπιας κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης και στο εξιτήριο.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο δρ. Παντελιδάκης είδε μόνο για μερικά δευτερόλεπτα την ακτινογραφία του 10χρονου. Σε αυτήν απεικονιζόταν το κάταγμα που έφερε στο κεφάλι ο μικρός, αλλά ο κατηγορούμενος απέτυχε να το αναγνώσει. «Παρά το ότι το περιστατικό ενώπιόν του ήταν κτύπημα στο κεφάλι, δεν διερεύνησε την ακτινογραφία, δεν την επεξεργάστηκε, δεν συμβουλεύτηκε ακτινολόγο και απόλυσε τον Σταύρο με οδηγίες», αναφέρει στην απόφασή του το δικαστήριο, το οποίο σημειώνει πως ο θάνατος του Σταύρου Γιωργαλλή προκλήθηκε από βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση.

«Η στάση του δρ. Παντελιδάκη υπήρξε αλόγιστη, απερίσκεπτη κι επικίνδυνη. Αξιολόγησε την ακτινογραφία του παιδιού βιαστικά, επιπόλαια και λανθασμένα. Ο λόγος που δεν έδωσε, δυστυχώς, βαρύτητα στην ακτινογραφία, ήταν το γεγονός ότι η κλινική εικόνα του Σταύρου δεν προκαλούσε ανησυχία. Ωστόσο, εξακολουθούσε να φέρει ακέραια την υποχρέωση να μελετήσει το διαγνωστικό εργαλείο που είχε. Δεν ζήτησε γνωμάτευση από ακτινολόγο και είναι δεδομένο ότι έκανε σφάλμα. Άφησε μία επικίνδυνη κατάσταση να εξελιχθεί», προσθέτει στην απόφασή της η δικαστής Δ. Κωνσταντίνου.

Στις 26 Μαῒου ο δικηγόρος υπεράσπισης, Γ. Πολυχρόνης, θα αγορεύσει για μετριασμό της ποινής.

Θυμίζουμε, ότι μετά το εξιτήριο που αρχικά έλαβε, λίγες ώρες αργότερα ο άτυχος Σταύρος μεταφέρθηκε εκ νέου στο νοσοκομείο από τη μητέρα του με έντονους πόνους στο κεφάλι και με μειωμένο επίπεδο συνείδησης. Μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου υπέκυψε στο μοιραίο κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης.

Αθώος ο Κυριακίδης

—————————–  

Όσον αφορά τον δρ. Κ. Κυριακίδη, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η όλη μαρτυρία που παρουσιάστηκε ενώπιόν του δεν τον εμπλέκει καθόλου στη διαδικασία εξέτασης και διάγνωσης της κατάστασης του 10χρονου.

Επίσης, εύρημα του δικαστηρίου είναι ότι ο δρ. Κυριακίδης δεν συσχετίζεται καθόλου με τα επίδικα γεγονότα σε βαθμό που να προκύπτει ποινική του ευθύνη, καθότι, όπως εξηγεί, δεν εξέτασε τον μικρό και δεν είχε ενεργή ανάμειξη στο περιστατικό.

«Ο δρ. Κυριακίδης δεν έλαβε καμία ιατρική πράξη, δεν είδε την ακτινογραφία κι επομένως στο πρόσωπό του δεν υφίσταται η έναρξη οποιασδήποτε αλυσίδας γεγονότων που οδήγησαν στο θάνατο του Σταύρου», καταλήγει η απόφαση.

Send this to a friend