Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ Σύνδεσμος Τυροκόμων: Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα
Σύνδεσμος Τυροκόμων: Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα

Σύνδεσμος Τυροκόμων: Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύνδεσμος Τυροκόμων στην οποία όπως υπογραμμίζουν, «κατανοούν πλήρως τις διαμαρτυρίες και τα αιτήματα των αιγοπροβατοτρόφων, οι οποίοι είναι πολύτιμοι συνεργάτες», όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Κατανοούμε πλήρως τις διαμαρτυρίες και τα αιτήματα των Αιγοπροβατοτρόφων. Για το Σύνδεσμο Τυροκόμων, οι Αιγοπροβατοτρόφοι είναι πολύτιμοι συνεργάτες και αναπόσπαστο μέρος της αλυσίδας παραγωγής του χαλλουμιού. Αυτό που σίγουρα δεν κατανοούμε, είναι τις ατυχείς και παραπλανητικές για ακόμα μια φορά δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας, ο οποίος αντί να αναλάβει την ευθύνη για την αποτυχημένη διαχείριση, ρίχνει λάδι στη φωτιά πλήττοντας τα μέλη μας.

Θυμίζουμε απλά ότι οι επανειλημμένες δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας για τα αδιάθετα αποθέματα, οδήγησαν σε πιέσεις προς τους τυροκόμους από το εξωτερικό για μείωση της τιμής του χαλλουμιού εν μέσω μάλιστα γενικών αυξήσεων. Εκφράζουμε παράλληλα τη λύπη μας, για τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας περί κερδοσκοπίας των Τυροκόμων εις βάρος των Αιγοπροβατοτρόφων. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό οφείλεται σε ελλιπή ή και λανθασμένη πληροφόρηση. Στην επικείμενη συνάντηση που ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα παραθέσουμε ενώπιων του τα πραγματικά δεδομένα. Ένα είναι το σίγουρο. Ότι οι αριθμοί δεν λένε ψέματα.

Τα Τυροκομεία του τόπου μας, προωθούν το χαλλούμι στις 4 γωνιές της γης εδώ και δεκαετίες με πολλαπλά οφέλη για την Κύπρο. Φέρνουμε ως αποτέλεσμα αυτού 270 εκατομμύρια εισόδημα, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας και δίνοντας εισόδημα σε 15000 εργαζόμενους. Απορροφούμε το 100% του διαθέσιμου γάλακτος στηρίζοντας τη γεωργοκτηνοτροφία της Κύπρου.

Επενδύουμε κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ στην αναβάθμιση των μονάδων μας. Εν μέσω της πανδημίας και με μειωμένη τη ζήτηση, διατηρήσαμε αμείωτη την παραγωγή μας προκειμένου να μην χυθεί ούτε ένα λίτρο γάλα και να προστατέψουμε τις θέσεις εργασίας απορροφώντας πλήρως τις συνέπειες από την μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων.

Παράλληλα, απορροφήσαμε όλες τις αυξήσεις στο κόστος παραγωγής και πρώτων υλών χωρίς περιθώριο αύξησης της τιμής του χαλλουμιού λόγω των υψηλών αποθεμάτων, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να στηρίξουμε όσο θα θέλαμε του Αιγοπροβατοτρόφους.

Όσον δε αφορά τη γαλακτόσκονη, καλούμε για άλλη μια φορά τις Αρμόδιες Αρχές να προχωρήσουν σε εξονυχιστικούς ελέγχους και σε περίπτωση εντοπισμού παραβάσεων να επιβάλουν αυστηρές ποινές και πρόστιμα. Ενόψει της συνάντησης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καλούμε τον Υπουργό Γεωργίας να καταθέσει μια πρόταση που να ικανοποιεί τις αρχές που έγιναν αποδεκτές από όλους τους εμπλεκομένους, για να μην μείνει ούτε ένα λίτρο γάλα αδιάθετο και να μην χαθεί ούτε ένα κιλό χαλλουμιού από την παραγωγή όπως έπραξε και ο Σύνδεσμος μας. Στόχος όλων μας πρέπει να είναι να προστατεύσουμε το χαλλούμι ως το εθνικό μας προϊόν, τις εξαγωγές, τις χιλιάδες θέσεις εργασίας και όλους όσους άμεσα ή έμμεσα εξαρτώνται από αυτό.

Send this to a friend