Home ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ Επιχειρήσεις διασκέδασης καταγγέλλουν αθέτηση υποσχέσεων για στήριξη λόγω πανδημίας
Επιχειρήσεις διασκέδασης καταγγέλλουν αθέτηση υποσχέσεων για στήριξη λόγω πανδημίας

Επιχειρήσεις διασκέδασης καταγγέλλουν αθέτηση υποσχέσεων για στήριξη λόγω πανδημίας

Εξηγήσεις από τον Υπουργό Οικονομικών θα ζητήσει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ύστερα από διαμαρτυρίες επιχειρήσεων διασκέδασης και διοργάνωσης εκδηλώσεων, ότι παρά τις υποσχέσεις, έλαβαν ελάχιστα για να καλύψουν τις ζημιές που υπέστησαν κατά την πανδημίας.

Στη συνεδρία της Επιτροπής της Τρίτη παρευρέθηκαν ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Κέντρων Διασκέδασης, ο Σύνδεσμος Τεχνικής Υποστήριξης Εκδηλώσεων και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Διοργάνωσης Εκθέσεων.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Κέντρων Διασκέδασης Νίκος Βασιλείου οι επιχειρήσεις αυτές ζητούν ένα ποσό γύρω στα 2 με 2,5 εκατομμύρια για τις ζημιές που έχουν υποστεί. Από αυτά το 30-40% αφορά τους μισθούς των εργαζομένων και τα υπόλοιπα αφορούν τρέχοντα έξοδα και ενοίκια για να διατηρηθούν οι επιχειρήσεις εν ζωή. Πρόσθεσε ότι οι απώλειες των κλάδων ξεπερνούν τα 15-20 εκ. αλλά αυτό που ζητούν είναι το minimum που δικαιούνται και τα οποία είχε εξαγγείλει ο Υπουργός Οικονομικών και δεν τήρησε την υπόσχεσή του.

Όπως είπε στην Επιτροπή από τις 62 εβδομάδες που έμειναν οι επιχειρήσεις τους κλειστές υπολείπονται 32 εβδομάδες που δεν αποζημιώθηκαν και έλαβαν συνολικά 617 χιλιάδες ευρώ. Σημείωσε επίσης ότι πολλές από τις επιχειρήσεις έχουν ήδη γονατίσει και ότι επιχειρηματίας μπήκες τρεις μήνες φυλακή γιατί δεν μπορούσε να πληρώσει τις κοινωνικές ασφαλίσεις των υπαλλήλων του το 2021, λόγω μηδενικού εισοδήματος. Έκανε λόγο για κοροϊδία και εμπαιγμό.

Εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρθηκε στην Επιτροπή ότι οι δικαιούχες επιχειρήσεις που πληρούσαν τα κριτήρια έλαβαν το ποσό της στήριξής τους και σε περιπτώσεις που δεν το έλαβαν αυτό εξετάζεται ανά περίπτωση ξεχωριστά. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για προώθηση σχεδίων που αφορούν τις επιπτώσεις της πανδημίας λόγω και της κατάστασης με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε ερώτηση του Προέδρου της Επιτροπής Κυριάκου Χατζηγιάννη αν έγινε συνάντηση με το Υπουργείο Οικονομικών, όπως ζητήθηκε από τη Βουλή, αναφέρθηκε ότι καμμιά συνάντηση δεν έγινε, ενώ ο κ. Βασιλείου είπε ότι στο Υπουργείο Οικονομικών, αρνούνται να τους δουν. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, ανέφερε ότι για το ζήτημα θα κληθεί ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών σε επόμενη συνεδρία της Επιτροπής.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Επιτροπής ο Πρόεδρός της και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι ενώ υπήρξε ένας υπολογισμός κοινά συμφωνημένος στη συνέχεια δεν υπήρξε εκείνη η ανταπόκριση, ώστε η βοήθεια να καλύπτει το συμφωνημένο ποσό. Εξέφρασε επίσης θλίψη που τα εμπλεκόμενα υπουργεία δεν συνδιαλέχθηκαν με τους επηρεαζόμενους για να βρουν λύση.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα έκανε λόγο για κραυγή απόγνωσης του τομέα που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία. Είπε ότι οι ιδιοκτήτες των κέντρων διασκέδασης ακόμα αναμένουν τις ανταποδοτικές αποζημιώσεις που τους οφείλει το κράτος. Το χειρότερο, πρόσθεσε, είναι ότι ο εκπρόσωπος του Υπ. Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι η Κυβέρνηση, η οποία δεν προχώρησε σε διαβούλευση με τα εμπλεκόμενα μέρη, δεν πρόκειται να δώσει οποιαδήποτε επιπλέον οικονομική στήριξη, αναιρώντας τη συμφωνία της με του ιδιοκτήτες των κέντρων διασκέδασης. Απηύθυνε έκκληση προς την Κυβέρνηση όπως αλλάξει την απόφαση και στηρίξει τον κλάδο των κέντρων αναψυχής.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους ανέφερε ότι τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας ο τομέας αυτός έχει υποστεί μια ολοκληρωτική καταστροφή και οι αποζημιώσεις που πήραν δεν ήταν οι αναμενόμενες όπως ήταν οι αρχικές εξαγγελίες του Υπουργείο Οικονομικών και ότι υπήρχε μια μεγάλη διαφορά στο ζήτημα. Ανέφερε ότι οφείλει η Κυβέρνηση άμεσα να καταβάλει το υπολειπόμενο ποσό όπως ήταν η αρχική υπόσχεση του κράτους προς αυτές τις επιχειρήσεις και θα πρέπει να γίνουν παραινέσεις από πλευράς ΥΠΟΙΚ, Κυβέρνησης και Κεντρικής Τράπεζας ώστε οι τράπεζες να σταματήσουν τις διαδικασίες εκποίησης ή πτώχευσης αυτών των επιχειρήσεων.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή κάλεσε την Κυβέρνηση όχι μόνο να εφαρμόσει άμεσα όσα έχει συμφωνήσει με τους συγκεκριμένους επαγγελματίες, αλλά και να προχωρήσει σε επιπλέον στήριξη ώστε να δώσει στην ίδια τα χρονικά περιθώρια για ένα πιο ενιαίο σχεδιασμό που θα αγγίξει το πρόβλημα στην ολότητα του. Ζήτησε η Κυβέρνηση να συμπεριλάβει το ποσό του 1.500.000 ευρώ για ανταποδοτικές αποζημιώσεις προς το κλάδο αυτό και ακόμη 1.000.000 για τους τομείς εκδηλώσεων και εκθέσεων, οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του τουριστικού μας προϊόντος, ώστε να διασωθούν οι επιχειρήσεις και μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας.

Send this to a friend