Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Διατροφή και Άσκηση στη Σαρκοπενία» από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Διατροφή και Άσκηση στη Σαρκοπενία» από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Διατροφή και Άσκηση στη Σαρκοπενία» από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρουκαι το Εργαστήριο Άσκησης, Υγείας και Ανθρώπινης Απόδοσης σας προσκαλεί στην 18η διαδικτυακή διάλεξη με θέμα  Διατροφή και Άσκηση στη Σαρκοπενία: Νεότερα Επιστημονικά Δεδομένα”,την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 στις 19.00. 

Η διάλεξη απευθύνεται σε Καθηγητές Φυσικής Αγωγής, Φοιτητές και Επαγγελματίες Επιστημών Υγείας και Ζωής, Ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη, και στο ευρύ κοινό.

Περιγραφή:

Η σαρκοπενία είναι ένα γηριατρικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από προοδευτική απώλεια σκελετικής μυϊκής μάζας και λειτουργίας. Η ακινησία, ο υποσιτισμός, η ανεπαρκής πρόσληψη θερμίδων και πρωτεΐνης, οι μεταβολές στις ορμόνες και το μεταβολισμό, οι νευρομυϊκές αλλαγές κατά τη γήρανση και η συστηματική φλεγμονή, είναι όλες παράμετροι που πιθανώς συνδέονται με τη σαρκοπενία. Η τακτική αερόβια και  η αναερόβια άσκηση, ιδιαίτερα η προπόνηση με αντιστάσεις αλλά και η προπόνηση HIIT φαίνεται να είναι αποτελεσματικές για τους σαρκοπενικούς ασθενείς. Συμπερασματικά, ο  συνδυασμός άσκησης και σωστής διατροφής βελτιώνει τη βιογένεση των μιτοχονδρίων και τη λειτουργία τους, τον αριθμό/λειτουργία των δορυφορικών κυττάρων, ενώ αναστέλλει τις φλεγμονώδεις κυτταροκίνες, οδηγώντας σε αυξημένη πρωτεϊνοσύνθεση και μειωμένη πρωτεϊνική αποδόμηση.

Ομιλήτρια:

Δρ. Σουζάνα Παπαδοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Διατροφής του Ανθρώπου – Διαιτολογίας, Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος

Δρ. Γιώργος Παναγιώτου (PhD), Επικουρος Καθηγητής Εργοφυσιολογίας

Πρόγραμμα Αθλητικής Επιστήμης και Φυσικής ΑγωγήςΤμήμα Επιστημών Ζωής Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Σύνδεσμος Σύνδεσης

https://eu.bbcollab.com/guest/de21e82f9e7b4a2381f747a3370ff73c

Send this to a friend