Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Η Οικονομία, η Ναυτιλία και ο Τουρισμός στο Famagusta Business Forum
Η Οικονομία, η Ναυτιλία και ο Τουρισμός στο Famagusta Business Forum

Η Οικονομία, η Ναυτιλία και ο Τουρισμός στο Famagusta Business Forum

ΓΡΑΦΕΙ O ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται στους τομείς της Οικονομίας, της Ναυτιλίας, του Τουρισμού και της Ενέργειας συζητήθηκαν στο «Famagusta Business Forum», το οποίο συνδιοργανώθηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου (EBEA) και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ), στη μαρίνα Αγίας Νάπας, με την συμμετοχή αξιωματούχων κι εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το επαγγελματικό φόρουμ έγινε με την ευκαιρία της 50ης επετείου της αδελφοποίησης των δύο επιμελητηρίων και ουσιαστικά απέδωσε φόρο τιμής σε όλους όσους συνέβαλαν στην συνέχιση κι ενδυνάμωση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ ΕΒΕ Αμμοχώστου και ΕΒΕ Πειραιώς.  Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο πρόεδρος του ΕΒΕ Αμ/στου Αυγουστίνος Παπαθωμάς, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Πειραιώς Βασίλειος Κορκίδης, η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδος Άδωνης Γεωργιάδης και ο υφυπουργός παρά τω Προέδρο Κυριάκος Κούσιος.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το πάνελ με θέμα την Οικονομία, όπου κορυφαία κυβερνητικά και άλλα αρμόδια στελέχη συζήτησαν τις επιπτώσεις στις εθνικές οικονομίες από τις παγκόσμιες κρίσεις (όπως συμβαίνει αυτή την εποχή με τον πόλεμο στην Ουκρανία), τα μέτρα αντιμετώπισης του πληθωρισμού και τη μείωση των ρυθμών ανάπτυξης. Το «Famagusta Business Forum» φιλοξένησε επίσης καταξιωμένους φορείς και άτομα σε θέσεις-κλειδιά στον τουριστικό τομέα, καθότι, όπως αναφέρθηκε, πρόκειται για έναν από τους κλάδους με τις μεγαλύτερες προκλήσεις των ημερών.

Η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης έφερε τον τίτλο «Αλλαγή πορείας για το τουριστικό προϊόν», αφού ήταν κοινή η παραδοχή γιατην ανάγκη δημιουργίας μιας νέας ταυτότητας στην τουριστική Κύπρο. Ο Υφυπουργός Τουρισμού είπε ότι φέτος ως Κύπρος έχουμε προσελκύσει καινούργιες αγορές καθώς και αγορές που είχαμε «ξεχάσει» τα τελευταία χρόνια, κατά την έκφρασή του, όπως η Γερμανία, η Αυστρία, οι Σκανδιναβικές χώρες, η Ελβετία και η Γαλλία.

«Περιοχές όπως η Κύπρος δυσκολεύονται περισσότερο από κάποιες άλλες χώρες, όμως αυτός είναι ο τουρισμός πλέον. Χρειάζεται πολλή ευελιξία και τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Τα τέσσερα εκατομμύρια αφίξεις του 2019 δεν πρέπει να τα θεωρούμε δεδομένο ως σημείο εκκίνησης κάθε χρόνο», επισήμανε.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε και η συζήτησηγια την θεματική ενότητα «Επενδύσεις και Ανάπτυξη», στην οποία οι ομιλητές μίλησαν για τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην ανατολική Μεσόγειο στην εποχή των κρίσεων.Το φόρουμ ολοκληρώθηκε με συζήτηση που αφορούσε τον τομέα της Ναυτιλίας κι έφερε τον τίτλο «Η Μεσόγειος ως κόμβος γαλάζιας ανάπτυξης και ο ρόλος Ελλάδας και Κύπρου». Προσωπικότητες του κλάδου μίλησαν για έναν βασικό πλέον τομέα της κυπριακής οικονομίας και σίγουρα ανερχόμενο, όπως χαρακτηρίστηκε η Ναυτιλία. Μετά το πέρας των ομιλιών, υπογράφηκε πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αμμοχώστου και του Δήμου Πειραιώς από τους δημάρχους των δύο δήμων.

Send this to a friend