Home ΛΑΡΝΑΚΑ Νέος δρόμος για τις αγροτουριστικές κοινότητες Τόχνης – Καλαβασού
Νέος δρόμος για τις αγροτουριστικές κοινότητες Τόχνης – Καλαβασού

Νέος δρόμος για τις αγροτουριστικές κοινότητες Τόχνης – Καλαβασού

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Στην περαιτέρω ανάπτυξη των δύο αγροτουριστικών κοινοτήτων της επαρχίας Λάρνακας, Τόχνης και Καλαβασού, αναμένεται να συμβάλει ο δρόμος που εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης (11/5) από τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή.

Η Τόχνη και η Καλαβασός διαθέτουν σήμερα τον μεγαλύτερο αριθμό αγροτουριστικών κλινών παγκυπρίως, γι’ αυτό και η βελτίωση του οδικού δικτύου εκτιμάται ότι θ’ αυξήσει την επισκεψιμότητα στις κοινότητες αυτές.

Τα εγκαίνια του δρόμου Τόχνης – Καλαβασού τελέστηκαν στο προαύλιο της εκκλησίας Αγίας Βαρβάρας, στην Τόχνη. Είναι δρόμος συνολικού μήκους 1,6 χιλ. και οι εργασίες αναβάθμισής του άρχισαν τον Ιούνιο του 2021 και ολοκληρώθηκαν φέτος τον Μάϊο.

Η βελτίωση του δρόμου περιλαμβάνει κατασκευή κυκλικού κόμβου και πεζοδρομίων, ανακατασκευή του δρόμου, τοποθέτηση ασφαλτικού σκυροδέματος και γραμμοσήμανσης καθώς και τοποθέτηση οριοδεικτών. Το κόστος ανήλθε σχεδόν στο μισό εκατομμύριο ευρώ και καλύφθηκε εξ ’ολοκλήρου από κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού.

Τελώντας τα εγκαίνια, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής είπε ότι η συνεργασία των κοινοτήτων που ανήκουν στο σύμπλεγμα Βασιλικού (Τόχνη, Καλαβασός, Ζύγι, Μαρί, Μαρώνι, Χοιροκοιτία, Ψεματισμένος, Άγιος Θεόδωρος) αποτελεί αξιόλογο παράδειγμα συνεργασίας με τα συνεπαγόμενα οφέλη, όπως είναι αυτά που επιδιώκει να αναδείξει το νέο πλαίσιο λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πρόσθεσε, δε, ότι οι κοινότητες της περιοχής αποδεικνύουν ότι η συνένωση και η συνεργασία δυνάμεων μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την πρόοδο των τοπικών μας κοινωνιών, γι’αυτό και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. «Μέσα από τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, η υπάρχουσα συνεργασία μεταξύ των κοινοτήτων της περιοχής Βασιλικού θα ενισχυθεί και θα αναπτυχθεί περαιτέρω, με επίκεντρο τους κατοίκους της υπαίθρου, για ακόμη πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες κοινής ωφελείας, καλύτερη εξυπηρέτησή τους, αλλά και για περαιτέρω μείωση του κόστους υπηρεσιών που θα απολαμβάνουν», σημείωσε.

Ο Ν. Νουρής διαβεβαίωσε ότι τα τοπικά συμπλέγματα θα ενισχυθούν με επιπλέον προσωπικό, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες απαιτήσεις και ανάγκες που προκύπτουν στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος λειτουργίας των τοπικών συμπλεγμάτων. Ανέφερε, επίσης, πως το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη ξεκινήσει την έγκριση αιτημάτων που αφορούν την στελέχωση των κοινοτήτων, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι σωστές και απαραίτητες δομές, οι οποίες θα επιτρέπουν την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους κατοίκους τους.

Ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στην αποπεράτωση του έργου για εξωραϊσμό της κοίτης του ποταμού «Καμάρα», στην Τόχνη. Είπε ότι το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με κόστος δύο εκατομμύρια ευρώ.

Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην επαρχία Λάρνακας.

 

 

 

 

Send this to a friend