Home ΛΑΡΝΑΚΑ Αρχές του 2023 αρχίζουν τα έργα για τη νέα Τεχνική Σχολή Αγίου Λαζάρου
Αρχές του 2023 αρχίζουν τα έργα για τη νέα Τεχνική Σχολή Αγίου Λαζάρου

Αρχές του 2023 αρχίζουν τα έργα για τη νέα Τεχνική Σχολή Αγίου Λαζάρου

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ένα αίτημα που εκκρεμεί εδώ και αρκετά χρόνια στη Λάρνακα, το οποίο αφορά τον τομέα της εκπαίδευσης, φαίνεται να παίρνει επιτέλους σάρκα και οστά.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας, η προκήρυξη του διαγωνισμού για κατασκευή της νέας τεχνικής σχολής που θ’ αντικαταστήσει την υφιστάμενη Τεχνική Σχολή Αγίου Λαζάρου προγραμματίζεται πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2022-23, ενώ η έναρξη κατασκευής του έργου εκτιμάται ότι θα γίνει αρχές του 2023.

Τα πιο πάνω αναφέρονται σε απαντητική επιστολή του Πρόδρομου Προδρόμου, ημερομηνίας 27 Απριλίου 2022, μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Ανδρέα Πασιουρτίδη, ο οποίος ζήτησε κοινοβουλευτική ενημέρωση για το θέμα.

Στην επιστολή του ο κ.Προδρόμου σημειώνει ότι τα έργα για τη νέα Τεχνική Σχολή Αγίου Λαζάρου Λάρνακας καθώς και για τη νέα Τεχνική Σχολή Λεμεσού περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. «Η μελέτη του έργου βρίσκεται στα τελικά στάδια.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή του προγραμματίζεται πριν τη νέα σχολική χρονιά 2022-2023 και η έναρξη του έργου στις αρχές του 2023.

Η ολοκλήρωσή του υπολογίζεται περί τα τέλη του 2025, η δε εκτίμηση για το κόστος του έργου ανέρχεται στα 21 εκατομμύρια, 500 χιλιάδες ευρώ», υπογραμμίζεται στην επιστολή του υπουργού.

Η νέα Τεχνική Σχολή Αγίου Λαζάρου προγραμματίζεται ν’ ανεγερθεί στην περιοχή Ριζοελιάς – Αραδίππου. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το αίτημα για ανέγερση νέας τεχνικής σχολής προς αντικατάσταση της υφιστάμενης Τεχνικής Σχολής Αγίου Λαζάρου, που βρίσκεται στην περιοχή Μακένζι, εκκρεμεί τα τελευταία 4-5 χρόνια. Και τούτο, εξαιτίας της κακής κτηριακής κατάστασης στην οποία βρίσκεται το κτήριο της Τεχνικής Αγ. Λαζάρου.

Ένα θέμα που συζητήθηκε πολλάκις κι ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, χωρίς όμως όλο αυτό το διάστημα να γίνει κατορθωτή η επίλυσή του.

Η μεταστέγαση του συγκεκριμένου σχολείου επείγει, αφού το κτήριο έχει προ πολλού παραδοθεί στο έλεος της φθοράς και αδυνατεί πλέον να καλύψει, ούτως στοιχειωδώς, τις ανάγκες ενός σύγχρονου εκπαιδευτηρίου. Το κτήριο της Τεχνικής Αγ. Λαζάρου διαπιστώθηκε ότι παρουσιάζει πρόβλημα στατικότητας, ενώ παρατηρούνται εκτεταμένες φθορές σε τοίχους, μπαλκόνια και οροφές.

Υπάρχει, επίσης, θέμα με τις υψομετρικές κακοτεχνίες που έχουν καταστήσει τις αίθουσες διδασκαλίας και τους εξωτερικούς χώρους έρμαια των όμβριων υδάτων, ενώ σοβαρά προβλήματα προκαλεί και η ανυπαρξία ικανοποιητικής περίφραξης.

Η μετακίνηση του σχολείου σε άλλο χώρο είναι μονόδρομος, επειδή η συντήρηση και αναβάθμιση του υφιστάμενου σχολικού κτηρίου σκοντάφτει στο γεγονός ότι είναι κτισμένο σε τουρκοκυπριακή γη.

 

 

 

 

Send this to a friend