Home ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ “Φωτιά” στην τσέπη των καταναλωτών: Συνεχίζεται το ράλι τιμών (ΒΙΝΤΕΟ)
“Φωτιά” στην τσέπη των καταναλωτών: Συνεχίζεται το ράλι τιμών (ΒΙΝΤΕΟ)

“Φωτιά” στην τσέπη των καταναλωτών: Συνεχίζεται το ράλι τιμών (ΒΙΝΤΕΟ)

Μέτρα στήριξης προς ανακούφιση των κατανωλώτων ανακοινώνουν οι χώρες της Ευρώπης, ώστε να ανακόψουν έστω και προσώρινα το κύμα ακρίβειας εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης. Ανάμεσα στις χώρες και η Ελλάδα, η οποία βάσει των ανακοινώσεων Μητσοτάκη με επιστροφές κατευθείαν στους λογαριασμούς των καταναλωτών θα επιχειρήσει να φρενάρει την εκτόξευση των λογαριασμών ρεύματος.

Σε πρώτη φάση η Κυβέρνηση θα επιδότησει αναδρομικά τις επιβαρύνσεις του περασμένου εξαμήνου. Για τον Μάιο και τον Ιούνιο καταναλωτές και κράτος θα μοιραστούν την όποια αύξηση πέραν των 300 κιλοβατώρων στην κατανάλωση. Από Ιούλιο και μετά, οριζόντια επιδότηση ρεύματος μέχρι για να σταθεροποιηθεί η τιμή λιανικής στα 15-20 σεντ η κιλοβατώρα.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΚΕΛ

Στο μεταξύ, με πρόταση του το ΑΚΕΛ, εισηγείται τη διευκόλυνση της Υπουργού Ενέργειας να επιβάλλει πλαφόν στις τιμές των καυσίμων, ώστε να ανακοπεί η ξέφρενη πορεία των τιμών.

Κώστας Κώστα – Βουλευτής ΑΚΕΛ
“Η δευτερη πρόταση νόμου, η οποία κατατέθηκε χθες στην ολομέλεια της Βουλής, αφορά τροποποίηση του περι ΦΠΑ νόμου, έτσι ώστε ο ΦΠΑ να μην επιβάλλεται επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης με τον οποίο ενημερώνονται τα καυσιμα.”

Σύμφωνα πάντως με Κυβερνητικές πηγές αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα η επέκταση των μέτρων για ΦΠΑ σε ηλεκτρισμό και μείωση φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ

Η ακρίβεια ρίζωσε στην καθημερινότητα μας και δύσκολα θα μας εγκαταλείψει, με τον πληθωρισμό να κινείται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Έχει αγγίξει το 8,8% με τις συνέπειες του πολέμου να φαίνονται πλεον στην τσέπη του κάθε καταναλωτή.

Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας καταμαρτυρούν τη ραγδαία αύξηση τιμών σε σχέση με τις τιμές που είχαμε πέρσι την αντίστοιχη περίοδο.

Συγκεκριμένα, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφουν άνοδο της τάξης του 44,55% σε ετήσια βάση, οι τιμές πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί στο 41,24% και της βενζίνης στο 26,18%.

Στην κατηγορία των τροφίμων τώρα, η αύξηση στο ψωμί και τα δημητριακά έχει ξεπεράσει το 9%, η άυξηση στο αλεύρι πλησιάζει το 14% και στο ψωμί είναι ένα βήμα πριν φτάσει το 16%.

Μεγάλες ετήσιες αυξήσεις κοντά στο 42% εντοπίζονται και στα λαχανικά, όπως και στις πατάτες.

Η Στατιστική Υπηρεσία εντοπίζει αυξήσεις και στις τιμές των υπηρεσιών των υδραυλικών, των ηλεκτρολόγων αλλά και σε ό,τι αφορά τα προιόντα για συντήρηση κατοικίας.

Πηγή: alphanews.live

Send this to a friend