Home ΛΑΡΝΑΚΑ Εφτά μήνες καθυστέρηση στο οδικό δίκτυο του Ενεργειακού Κέντρου Βασιλικού
Εφτά μήνες καθυστέρηση στο οδικό δίκτυο του Ενεργειακού Κέντρου Βασιλικού

Εφτά μήνες καθυστέρηση στο οδικό δίκτυο του Ενεργειακού Κέντρου Βασιλικού

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Σ’ ένα χρόνο από σήμερα αναμένεται να είναι έτοιμο το νέο οδικό δίκτυο του Ενεργειακού Κέντρου Βασιλικού. Σύμφωνα μ’ έγγραφα που κατατέθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ενέργειας στην περιοχή Βασιλικού, η παράδοση ολόκληρου του έργου θα καθυστερήσει περίπου εφτά μήνες σε σχέση με την αρχική ημερομηνία παράδοσης, λόγω της πανδημίας και άλλων παραγόντων.

Συγκεκριμένα, η επίσημη παραλαβή της Α΄ φάσης του έργου, ενώ αρχικά ήταν προγραμματισμένη τέλη Μαῒου 2021, έγινε τελικά στις 17 Ιανουαρίου 2022.

Όσον αφορά την παράδοση ολόκληρου του έργου, ενώ ήταν προγραμματισμένη τον Ιούλιο του 2022, πλέον προβλέπεται να γίνει τέλη Φεβρουαρίου 2023. Το οδικό δίκτυο στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού θα κοστίσει 14 εκατ., 763 χιλιάδες ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Το έργο (με εργολάβο την Iacovou Construction) ξεκίνησε στις 21 Ιανουαρίου 2020 με συνολική διάρκεια 130 εβδομάδες. Όπως αναφέρθηκε στην τελευταία επίσκεψη της επιτροπής Ενέργειας, λόγω της άμεσης ανάγκης για αποξήλωση των εγκαταστάσεων των εταιρειών πετρελαιοειδών από τη Λάρνακα και μεταφορά τους στην Ενεργειακή Περιοχή Βασιλικού, οι αναπτύξεις των εταιρειών στα αδειοδοτημένα τεμάχια είναι σ’ εξέλιξη.

Η Α΄ φάση του έργου προϋποθέτει την ολοκλήρωση του οδικού δικτύου από τον παλιό αυτοκινητόδρομο προς τις εγκαταστάσεις των εταιρειών VLPG Plant Ltd και τον τερματικό της Πετρολίνα και της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια.

Η Β΄ φάση περιλαμβάνει όλο το υπόλοιπο δίκτυο. Η γη στη γύρω περιοχή χρησιμοποιείται κυρίως για γεωργικούς, κτηνοτροφικούς, ενεργειακούς και βιομηχανικούς σκοπούς. Ως εκ τούτου, καθημερινά το οδικό δίκτυο χρησιμοποιούν χιλιάδες οχήματα, φορτηγά και βυτιοφόρα.

Οι εργασίες για ολοκλήρωση του έργου αφορούν αναβάθμιση του κύριου οδικού δικτύου με ανακατασκευή και διαπλατύνσεις, κατασκευή τοίχων αντιστήριξης και αντιδιαβρωτικά έργα κατά μήκος του ποταμού. Θα γίνουν, ακόμα, πεζοδρόμια με οδικό φωτισμό και υπηρεσίες καθώς και νέο δίκτυο για εξυπηρέτηση των μελλοντικών αναπτύξεων.

Γι’ αυτό, κατά τη μελέτη  λήφθηκαν υπόψη οι ανάγκες των νέων αναπτύξεων και τοποθετήθηκαν οι απαραίτητες πρόνοιες κατά την κατασκευή.

Υπόμνημα κοινοτήτων

——————————–  

Στο μεταξύ, η συντονιστική επιτροπή των εννέα κοινοτήτων της περιοχής κατέθεσε δικό της υπόμνημα, στο οποίο τονίζει την ανάγκη κατασκευής μιας σειράς από έργα υποδομής, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μεγάλου ατυχήματος με απρόβλεπτες συνέπειες.

Οι κοινότητες ζητούν τη διενέργεια μελέτης επικινδυνότητας, ολοκλήρωση του οδικού δικτύου, περίφραξη του ενεργειακού κέντρου, λειτουργία πυροσβεστικού σταθμού, καλύτερη αστυνόμευση με την εγκατάσταση καμερών ασφαλείας και κατασκευή αντλιοστασίου της πυροσβεστικής για υποστήριξη των εγκαταστάσεων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ζητούν, επίσης, να τεθούν σε ισχύ πιο αυστηροί όροι ασφάλειας και πυρόσβεσης σε κάθε μονάδα καθώς και τη διενέργεια πιο συστηματικών ελέγχων από εξειδικευμένους λειτουργούς.

Send this to a friend