Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ανυπεράσπιστη πολιτεία η Μελίνη…
Ανυπεράσπιστη πολιτεία η Μελίνη…

Ανυπεράσπιστη πολιτεία η Μελίνη…

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Το δεύτερο κτύπημα μέσα σε διάστημα επτά μηνών δέχθηκε η κοινότητα της Μελίνης, στην ορεινή επαρχία της Λάρνακας. Μετά τη φονική πυρκαγιά του περασμένου Ιουλίου, οπόταν η Μελίνη υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές από οποιαδήποτε άλλη κοινότητα, οι τελευταίες ραγδαίες βροχοπτώσεις, αποτέλεσαν το τελειωτικό κτύπημα, για τους λίγους επαγγελματίες αγρότες που απέμειναν στο χωριό.

Η Μελίνη, η οποία σήμερα αριθμεί γύρω στους 70 μόνιμους κατοίκους, είναι κτισμένη στους πρόποδες υψηλών βουνοπλαγιών, που ήταν γεμάτα δάση, τα οποία συγκρατούσαν τα νερά της βροχής.

Έπειτα, όμως, από την ολοκληρωτική καταστροφή των δασών της περιοχής, εξαιτίας της τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιάς του περασμένου καλοκαιριού, τα νερά της βροχής κατέρχονται ορμητικά στην κοινότητα.

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Μελίνης Χριστόφορος Αλέκου δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι μετά τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα, έχουν προκληθεί μεγάλες ζημιές σε αγροτικούς δρόμους και γεφύρια, ενώ καταστροφές υπέστησαν περβόλια και καλλιέργειες με διάφορα λαχανικά, όπου παρασύρθηκαν τα συστήματα άρδευσης.

«Οι τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις αποτέλεσαν το δεύτερο κτύπημα για τους λίγους επαγγελματίες αγρότες της κοινότητάς μας μετά την πυρκαγιά. Τα νερά κατέβηκαν ορμητικά στο χωριό, καταστρέφοντας περβόλια και άλλες αγροτικές περιοχές και υποδομές.

Η Μελίνη παραμένει ένα… καμένο χωριό. Η καταστροφή που υπέστη από την πυρκαγιά του Ιουλίου ήταν ολοκληρωτική. Αν εξαιρέσουμε τα σπίτια του χωριού, όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή γεωργικές εκτάσεις, περβόλια, δέντρα έγιναν κυριολεκτικά στάχτη. Τα γύρω βουνά αποψιλώθηκαν παντελώς από το πράσινο, το οποίο λειτουργούσε ως φυσικό ανάχωμα σε περιπτώσεις βροχών.

Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό πως μετά από μια τόσο μεγάλη καταστροφή, όποτε παρατηρούνται ακραία καιρικά φαινόμενα η Μελίνη θα είναι μια απροστάτευτη πολιτεία», ανέφερε ο κ.Αλέκου.

Ο Πρόεδρος του Κ.Σ. Μελίνης είπε ότι σύντομα αναμένεται να κοινοποιηθεί επιστολή προς την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας και το αρμόδιο υπουργείο, προκειμένου το κράτος να έλθει αρωγός για να αποκαταστήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν το τελευταίο διάστημα σε αγροτικά γεφύρια, δρόμους και σε περβόλια της περιοχής.

Send this to a friend