Home ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ Πάνω οι τιμές με όμως ίδιους μισθούς
Πάνω οι τιμές με όμως ίδιους μισθούς

Πάνω οι τιμές με όμως ίδιους μισθούςΑλλού μεγαλύτερες αλλού μικρότερες, οι αυξήσεις όμως στα αγαθά είτε είναι πρώτης ανάγκης είτε όχι είναι γεγονός με τον αντίκτυπο να μετατοπίζεται στα νοικοκυριά όλου του βεληνεκούς.

Λιμάνια

Με την είδηση για αύξηση ταρίφας στα Λιμάνια να μονοπωλεί των ημερών, μιλώντας σχετικά στην εκπομπή Άλφα Καλημέρα, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, αναφέρθηκε στον όρο που υπάρχει στα συμβόλαια μεταξύ Κράτους και Διαχειριστριών εταιρειών. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κράτος, λαμβάνει το 62% των εσόδων από τα λιμάνια με αποτέλεσμα να καταγράφεται κάθετη αύξηση πολλών χιλιάδων ευρώ στα ταμεία του κράτους. Με τον ίδιο, να εισηγείται όπως το κράτος, αφήσει για λίγο στην άκρη την συμφωνία, για να μπορέσουν οι εταιρείες να ορθοποδήσουν χωρίς να μετατοπίσουν τα κόστη στους πελάτες τους. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορούν οι τιμές να διατηρηθούν στις ήδη αυξημένες τιμές χωρίς περαιτέρω αύξηση. Σε μια προσπάθεια, το ΚΕΒΕ βρίσκεται εν αναμονή απάντησης από τις δυο εκ των τριών διαχειριστριών εταιρειών ούτος ώστε να μην προχωρήσουν σε αύξηση των ταριφών. Σε αντίθετη περίπτωση εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να δούμε και άλλες αυξήσεις.


Το καλάθι της νοικοκυράς

Από χίλια μύρια κύματα περνά για άλλη μια φορά το καλάθι της νοικοκυράς καλούμενο να απορροφήσει και πάλι τις συνέπειες όχι μόνο της πανδημίας αλλά και των αυξημένων κοστών εισαγωγής προϊόντων. Οι οικονομικοί προϋπολογισμοί των οικογενειών φαίνεται να κλονίζονται αφού ο πληθωρισμός αυξάνεται, οι μισθοί όμως παραμένουν στάσιμοι. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι το η τιμή για το ψωμί αυξήθηκε κατά 1,17% και για τα ζυμαρικά 1,45. Από την άλλη μείωση καταγράφει η τιμή του γιαουρτιού κατά 1,76%, 1,06% μειωμένη είναι η τιμή για το τυρί ενώ μειωμένη κατά 0,42% είναι και η τιμή στο λάδι.

Με τον Μάριο Αντωνίου, Γενικό Γραμματέα Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου να εξηγεί ότι μέχρι σήμερα οι έμπορες λιανικού απορροφούσαν τις αυξήσεις, αλλά όταν μιλούμε για τόσο μεγάλες αυξήσεις οι έμπορες λιανικού αναπόφευκτα δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν το 100% του κόστους και τότε κάποιες αυξήσεις θα μετακυλήσουν στις τελικές τιμές προϊόντων.

Ένδυση και υπόδηση

Η ένδυση και υπόδηση αποτελούν τον μεγαλύτερο υποτομέα του λιανικού εμπορίου ο οποίος βρίσκεται σχεδόν στον αναπνευστήρα. Διανύοντας τον μήνα εκπτώσεων μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων θα ανέμενε κανείς ότι τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης θα έπερναν γερές αναπνοές. Ωστόσο, λίγο τα μέτρα λίγο η επιδημιολογική εικόνα κράτησαν τους καταναλωτές μακριά από τα μαγαζιά. Ταυτόχρονα σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, οι συνεχείς ακυρώσεις εκδηλώσεων και εξόδων του κόσμου για διασκέδαση επηρέασαν την αγορά με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην έχουν ανάγκη και καινούρια ρούχα, παπούτσια ή αγορά δώρων.

Ο κόσμος όπως τονίζει επηρεάζεται ψυχολογικά κάτι που συνδέεται με την κατανάλωση, με την σημερινή εικόνα να είναι αποθαρρυντική.

Λογαριασμοί κοινής ωφελείας

Με τα έξοδα ενός νοικοκυριού να μην σταματούν στα τρόφιμα. Πονοκέφαλο προκαλούν στους καταναλωτές οι λογαριασμοί ρεύματος που είναι αυξημένοι κατά 13,85% την ώρα που οι τιμές καυσίμων αναρριχήθηκαν κατά 16,79% σε βάθος ενός έτους. Ενδεικτικά και σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, ο φετινός Δεκέμβριος ήταν ο πιο «τσουχτερός» αφού σε σχέση με τον περσινό, το κόστος ενέργειας αυξήθηκε κατά 28%.

Κατώτατος μισθός

Με την Υπουργό Εργασίας κα. Ζέτα Αιμιλιανίδου να διαμυνίει ότι η θεσμοθέτηση κατώτατου μισθού που να καλύπτει όλα τα επαγγέλματα, αποτελεί μέρος του πολιτικού προγράμματος του ΠτΔ και θα υλοποιηθεί, κοινωνικοί εταίροι και κοινωνία αναμένουν να ακούσουν το μαγικό νούμερο. Πληροφορίες κάνουν λόγο για καθορισμό εθνικού κατώτατου μισθού περί τα €924 με τα εμπλεκόμενα μέρη να προβληματίζονται για το ύψος του κατώτατου. Την ίδια στιγμή αναμένουν αναθεώρηση προς τα πάνω του αριθμού δια στόματος Υπουργού Εργασίας.

Ακριβό μου σπίτι

Άπιαστο όνειρο αποτελεί για δεκάδες ζευγάρια σήμερα η ανέγερση κατοικίας. Και ενώ μέχρι πρίν πέντε χρόνια το κόστος για ανέγερση ήταν περί τα 900 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο σήμερα φτάσαμε στο σημείο να πρέπει κάποιος να καταβάλει μέχρι και 2 χιλιάδες ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για να αποκτήσει το δικό του σπίτι. Η εξέλιξη στις τιμές ταρίφας λιμανιών θα έχει αντίκτυπο και στις τιμές ειδών υγιεινής, πατωμάτων, ηλεκτρικών συσκευών, επίπλων, σιδήρου και ξυλείας τα οποία ήδη καταγράφουν αύξηση.

Σύμφωνα με τον Στέλιο Γαβριήλ, Πρόεδρο Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων το κατασκευαστικό κόστος σήμερα καθορίζεται 25% πιο αυξημένο σε σχέση με πέρσι.

Δεν θα μπορούσαν να μείνουν πίσω και τα ενοίκια πρώτης κατοικίας τα οποία είναι αυξημένα κατά 1,89% την ώρα που οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι.

Σύμφωνα πάντως με ανάλυση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, προτίμηση στην αγορά διαμερίσματος ως πρώτη κατοικία φαίνεται να έχουν τα νοικοκυριά λόγω των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται στην αγορά και συγκεκριμένα λόγω της επιδότησης του επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια από το κράτος και στην αύξηση που παρατηρείται στις τιμές ενοικίων.

Πηγή: alphanews.live
Send this to a friend