Δεν απαιτείται επαναξιολόγηση για άτομα με μόνιμη αναπηρία
Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα τροποποίηση στο νόμο περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ώστε να αποφεύγεται η ταλαιπωρία ατόμων με μόνιμη μη αναστρέψιμη αναπηρία, που καλούνταν για επαναξιολόγηση της αναπηρίας για σκοπούς επιδομάτων. Υπέρ ψήφισαν 44 παρόντες βουλευτές.
Επίσης σύμφωνα με την τροποποίηση τα πρόσωπα που απαρτίζουν την Επιτροπή Αξιολόγησης της Αναπηρίας έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν τον αιτητή για το όνομα και το επώνυμό τους, όπως και για την ειδικότητα και το επάγγελμά τους πριν από κάθε αξιολόγηση.
Διασαφηνίζεται ότι, σε περίπτωση που άτομο με αναπηρία υποβάλει νέα αίτηση για πρόσθετη παροχή ή υπηρεσία λόγω επιδείνωσης της κατάστασής του ή λόγω άλλων επιπρόσθετων αναγκών του και για την οποία παροχή ή υπηρεσία απαιτείται πιστοποίηση των πρόσθετων δικαιωμάτων του, διενεργείται επαναξιολόγηση της αναπηρίας του εν λόγω ατόμου.
Η επαναξιολόγηση της αναπηρίας, για να πιστοποιήσει ότι το άτομο με αναπηρία εξακολουθεί να πληροί τα κριτήρια και προϋποθέσεις ως δικαιούχο, γίνεται αποκλειστικά στη περίπτωση που περιέλθουν στην αντίληψη του τμήματος νεότερα και επαρκώς τεκμηριωμένα στοιχεία μέσω επώνυμης καταγγελίας η οποία υποβάλλεται γραπτώς.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου ανέφερε ότι είχε ζητήσει αναβολή της ψήφισης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου πριν από τα Χριστούγεννα, αφού υπήρχε διαφωνία του αναπηρικού κινήματος και μετά από διαβουλεύσεις με τα αρμόδια τμήματα υπήρξε μια μικρή αλλαγή που έτυχε της στήριξής τους. Πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό οι πολιτικές να έχουν τη σύμφωνη γνώμη και συναίνεση των ανθρώπων με αναπηρία.
Η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Αλεξάνδρα Ατταλίδου, είπε ότι το κράτος πρέπει να διασφαλίζει την αξιοπρέπεια αυτών των ανθρώπων που πολλές φορές περιμένουν να απαντηθεί ένα τηλέφωνο που περιμένουν μήνες και πλήττεται η αξιοπρέπεια τους πολλές φορές από τον τρόπο που ανταποκρίνεται η δημόσια υπηρεσία. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει το κράτος να εκπαιδεύσει σχετικά όλους όσους ασχολούνται με τον τομέα αυτό της κοινωνικής πολιτικής.
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου ΕΛΑΜ χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το νομοσχέδιο σημειώνοντας ότι υπήρχε μια πολύ προσβλητική στρέβλωση του νόμου και άνθρωποι βίωναν εξευτελιστικές διαδικασίες. Πρόσθεσε ότι είναι ένα θετικό βήμα αλλά θα πρέπει να ρυθμιστούν και να λυθούν και άλλες στρεβλώσεις που υπάρχουν. Ανέφερε ακόμα ότι άτομα με πραγματικά προβλήματα απορρίπτονται από τη λήψη επιδόματος γιατί η αναπηρία τους είναι μέτριας μορφής.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Μαρίνος Μουσιούττας είπε με το νομοσχέδιο είναι προς της σωστής κατεύθυνση, αφού αίρεται η ανωνυμία των ιατροσυμβουλίων που εξετάζουν άτομα με αναπηρίες και άτομα που έχουν μη αναστρέψιμες αναπηρίες δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνουν την ψυχοφθόρα εξέταση από τα ιατροσυμβούλια.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκκης είπε ότι παρόμοια πρόταση νόμου που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Βουλευτή Παύλου Μυλωνά ψηφίστηκε πέρυσι από τη Βουλή αλλά έγινε αναφορά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Ανώτατο και έτσι ήρθε το σχετικό νομοσχέδιο. Πρόσθεσε ότι στηρίζουν το νόμο γιατί τερματίζει μια στρέβλωση.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς είπε ότι στην Επιτροπή Εργασίας έγινε μεγάλη προσπάθεια για να καταλήξουν σε αποδεκτή ρύθμιση που να ικανοποιεί όλους και να σπάζει το αδιέξοδο μετά την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να κάνει αναφορά στο νόμο που ψήφισε η Βουλή τον περασμένο Απρίλιο. Πρόσθεσε ότι η κατάληξη είναι θετική και το ΑΚΕΛ υπερψηφίζει, δηλώνοντας ότι θα παρακολουθούν την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου στην πράξη.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλά είπε ότι σήμερα επιλύεται ένα λεπτό ζήτημα, ένα πρόβλημα για το οποίο όλοι συμφωνούν, ώστε οι συμπολίτες μας με μόνιμοι αναπηρία να μην χρειάζεται να επανεξετάζονται από ιατροσυμβούλια.