Home ΛΑΡΝΑΚΑ Εάν δεν … θα προχωρήσει σε κατεδαφίσεις των ετοιμόρροπων οικοδομών ο Δήμος Λευκάρων
Εάν δεν … θα προχωρήσει σε κατεδαφίσεις των ετοιμόρροπων οικοδομών ο Δήμος Λευκάρων

Εάν δεν … θα προχωρήσει σε κατεδαφίσεις των ετοιμόρροπων οικοδομών ο Δήμος Λευκάρων

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Την οριστική λύση στο τεράστιο πρόβλημα των ετοιμόρροπων κατοικιών που βρίσκονται στον πυρήνα των Πάνω Λευκάρων περιμένει εντός των πρώτων μηνών του 2022 ο δήμος του ορεινού θερέτρου.

Σε διαφορετική περίπτωση είναι αποφασισμένος να προχωρήσει, με δικά του έξοδα, στην κατεδάφιση συγκεκριμένων οικιών, εκεί όπου κρίνεται αναγκαίο, προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια των περιοίκων και των επισκεπτών.

Όσο περνά ο χρόνος και δεν λαμβάνονται μέτρα, το πρόβλημα με τις επικίνδυνες οικοδομές γίνεται ολοένα και πιο οξύ στα Πάνω Λεύκαρα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι διατηρητέες κατοικίες (με διάταγμα του ΥΠΕΣ) στον πυρήνα της κωμόπολης αριθμούν σήμερα τις 555, ενώ άλλα 35 σπίτια έχουν κηρυχθεί από το Τμήμα Αρχαιοτήτων ως μνημεία!

Μιλώντας στο LarnakaOnline, ο δήμαρχος Σοφοκλής Σοφοκλέους είπε ότι αναμένει εντός του τρέχοντος μηνός να κληθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία ανέλαβε να δώσει συνέχεια στη συζήτηση του θέματος, στην παρουσία των Υπουργών Εσωτερικών και Μεταφορών και Έργων, με σκοπό τη λήψη πολιτικών αποφάσεων που θα επιλύσουν οριστικά το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ορεινό θέρετρο της επαρχίας Λάρνακας.

Ο κ. Σοφοκλέους δήλωσε ότι κατά την τελευταία συνεδρία της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για το ζήτημα αυτό, κοινή ήταν η διαπίστωση απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ότι το υπό αναφορά πρόβλημα χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, λαμβάνοντας υπόψη τον αρχιτεκτονικό πλούτο των Λευκάρων που πρέπει απαραίτητα να προστατευτεί.

Περαιτέρω, ο δήμαρχος μας τόνισε και την ανάγκη συλλογικής ανάληψης ευθυνών για αντιμετώπιση του προβλήματος, δηλαδή οι ιδιοκτήτες αυτών των κατοικιών ν’ αναλάβουν, επιτέλους, τις δικές τους ευθύνες.

Όπως μας εξήγησε, κάποιοι εξ’ αυτών δεν ενδιαφέρονται ή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για ν’ αξιοποιήσουν τα σπίτια τους.

Επισήμανε, παράλληλα, την ανάγκη όπως και τα αρμόδια κρατικά τμήματα, σε συνεργασία με την τοπική αρχή, να εξεύρουν τις κατάλληλες πρακτικές λύσεις, προκειμένου το πρόβλημα να περιοριστεί και να σωθούν όσο πιο πολλά διατηρητέα σπίτια γίνεται.

«Θέση του Δήμου Λευκάρων είναι ότι η λύση δεν θα πρέπει να είναι η κατεδάφιση, αλλά η προστασία αυτών των σπιτιών. Αυτό, όμως, που προέχει είναι η ασφάλεια των πολιτών. Ελπίζω να μην φθάσουμε στο σημείο ν’ αναγκαστούμε να πάρουμε δραστικά μέτρα που δεν επιθυμούμε, αλλά στο τέλος της ημέρας θα είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε, δηλαδή να κατεδαφίσουμε οικοδομές για να προστατεύσουμε την ασφάλεια του κόσμου, θυσιάζοντας δυστυχώς τον αρχιτεκτονικό πλούτο του τόπου μας», σημείωσε με νόημα ο Σ. Σοφοκλέους.

Ο δήμαρχος έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα, πως εάν τους προσεχείς μήνες εξαντληθεί ο διάλογος χωρίς να εξευρεθεί λύση, τότε ο δήμος, με δικά του συνεργεία, θα ξεκινήσει κατεδαφίσεις εκεί όπου κρίνει ότι είναι αναγκαίες.

Send this to a friend