Home ΛΑΡΝΑΚΑ Αναβαθμίζεται το μονοπάτι της φύσης στην περιοχή των αλυκών Λάρνακας
Αναβαθμίζεται το μονοπάτι της φύσης στην περιοχή των αλυκών Λάρνακας

Αναβαθμίζεται το μονοπάτι της φύσης στην περιοχή των αλυκών Λάρνακας

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ουσιαστική αναβάθμιση της περιοχής των αλυκών, με την κατασκευή βελτιωτικών έργων στο μονοπάτι της φύσης, προγραμματίζεται εντός του 2022. Για τον σκοπό αυτό έχει συμπεριληφθεί κονδύλι ύψους 273.700 ευρώ στον προϋπολογισμό ανάπτυξης του Δήμου Λάρνακας με τίτλο «Οικολογικός Περίπατος Αλυκών – Δημιουργία και λειτουργία Κέντρου Πληροφόρησης».

Στα χρήματα αυτά συμπεριλαμβάνεται και κονδύλι από την τοπική εταιρεία τουριστικής ανάπτυξης, η οποία ανέθεσε τη σχετική μελέτη σε ιδιώτες μελετητές.

Παράλληλα, θα αναζητηθεί η οικονομική συνδρομή και του ιδιωτικού τομέα με διάφορες χορηγίες, ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν όλες οι αισθητικές και λειτουργικές παρεμβάσεις που εκπόνησε αρχιτεκτονικός οίκος με ειδίκευση στην τοπιοτέχνηση εξωτερικών χώρων.

Το σχέδιο αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης του μονοπατιού της φύσης ανακοινώθηκε πριν από μερικούς μήνες, στο πλαίσιο της παρουσίασης του πλάνου δράσης της τοπικής εταιρείας τουρισμού.

Η μελέτη είναι έτοιμη και προνοεί σχετικά ήπιες παρεμβάσεις, οι οποίες αναμένεται να προσδώσουν μια διαφορετική και πιο όμορφη όψη στην περιοχή του μοναδικού αυτού υγροβιότοπου.

Τα σχέδια περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, βελτίωση του μονοπατιού της φύσης, προσθήκη ξύλινων πεζογεφυρών για καλύτερη προσβασιμότητα, κατασκευή πλατφόρμας προσβάσιμης για ΑμεΑ, κατασκευή πτηνοπαρατηρητηρίου, οριοθέτηση σημείων στάθμευσης, προσθήκη ενημερωτικών πινακίδων και ομοιόμορφων παγκακιών-καλάθων, φύτευση ενδημικών φυτών κ.α.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι τα πιο πάνω έργα δεν σχετίζονται με το Διαχειριστικό Σχέδιο των Αλυκών, η υλοποίηση του οποίου είναι αποκλειστική ευθύνη του Τμήματος Περιβάλλοντος. Τα βελτιωτικά έργα (ήπιες παρεμβάσεις) θα εκτελούνται σταδιακά ανάλογα με τις εγκρίσεις από το Τμ. Περιβάλλοντος και τα οικονομικά δεδομένα.

 

Περιβαλλοντικό Κέντρο

———————————

Σε αντίθεση με τις βελτιωτικές εργασίες που προγραμματίζονται στο μονοπάτι της φύσης, ακόμα δεν έχει προχωρήσει η δημιουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης του συμπλέγματος των αλυκών.

Ένα έργο το οποίο θεωρείται πολύ σημαντικό, ώστε ν’ αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί ο σπουδαίος υδροβιότοπος, αλλά που εξακολουθεί να σκαλώνει σε γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Όπως πληροφορούμαστε, ο Δήμος Λάρνακας αναμένει ακόμα επίσημη ενημέρωση από το Τμήμα Περιβάλλοντος (είναι η αναθέτουσα αρχή), για το πότε θα ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες.

Το Περιβαλλοντικό Κέντρο χωροθετήθηκε, με βάση καινούργιο σχεδιασμό, στον χώρο του πρώην λεπροκομείου, επί της λεωφόρου Φανερωμένης.

Ωστόσο, οι διεργασίες που απαιτούνται για προσαρμογή των αρχικών σχεδίων στη νέα τοποθεσία με χωρομετρική εργασία η οποία να καθορίζει και να αποτυπώνει πόση έκταση απαιτείται για τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τους χώρους στάθμευσης συνεχίζονται εδώ και περίπου ένα χρόνο…

Υπό τα σημερινά δεδομένα, ούτε το 2023, χρονιά κατά την οποία ο Δήμος Λ/κας φιλοδοξούσε να ήταν έτοιμο το υπό αναφορά κέντρο, δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο.

Send this to a friend