Αστεροειδής με διάμετρο ένα χιλιόμετρο «πλησιάζει» την Γη (ΦΩΤΟ)
Ένας τεράστιος αστεροειδής από τη λίστα των «δυνητικά επικίνδυνων» της NASA που είναι δυόμισι φορές το ύψος του Empire State Building της Νέας Υόρκης πρόκειται να περάσει από τη Γη αργότερα αυτόν τον μήνα.
Με εκτιμώμενη διάμετρο τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου, ο αστεροειδής (7482) 1994 PC1 είναι ικανός να προκαλέσει παγκόσμιο κατακλυσμό εάν χτυπήσει τον πλανήτη μας, θυμίζοντας σε μερικούς σκηνές από την ταινία «Don’t Look Up». Ωστόσο, οι πιθανότητες να συμβεί αυτό είναι εξαιρετικά μικρές.
Αναμένεται να περάσει περίπου 1,98 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη – δηλαδή περίπου πέντε φορές την απόσταση μεταξύ του πλανήτη μας και της Σελήνης – στις 18 Ιανουαρίου.
Ένας αστεροειδής κατηγορίας Απόλλων με ευρύτερη τροχιά από τη Γη, ανακαλύφθηκε από τον Αυστραλό αστρονόμο Robert McNaught το 1994. Κάνει έναν πλήρη κύκλο γύρω από τον Ήλιο σε ένα χρόνο και επτά μήνες.
Ο διαστημικός ταξιδιώτης μπορεί να παρατηρηθεί με τα πιο βασικά τηλεσκόπια κάθε 47 χρόνια, αλλά η επόμενη φορά που θα έρθει τόσο κοντά στη Γη θα είναι το 2105.
Για όσους σκέφτονται την παρατήρηση των άστρων, θα ταξιδεύει με 19,56 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο (70.515 χλμ/ώρα) και θα μοιάζει με πεφταστέρι που κινείται στον νυχτερινό ουρανό.
Αλλά εμείς οι Γήινοι μπορούμε να κοιμηθούμε ήσυχοι προς το παρόν, γιατί, σύμφωνα με την πρόσφατη ανάλυση της NASA, κανένας μεγάλος διαστημικός βράχος δεν θα συγκρουστεί με τον πλανήτη για τουλάχιστον άλλα 100 χρόνια.