Home ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Τα 25 χρόνια των Fridays στην Κύπρο και τα επόμενα σχέδια
Τα 25 χρόνια των Fridays στην Κύπρο και τα επόμενα σχέδια

Τα 25 χρόνια των Fridays στην Κύπρο και τα επόμενα σχέδια

Με αφορμή τους εορτασμούς για τα 25 χρόνια της TGI Fridays στην Κύπρο, στα εγκαίνια του ένατου καταστήματος βρέθηκαν ο CEO και ο senior vice president του TGI Fridays International, Raymond Blanchette και Marty Ritson.

Ακόμα, άνοιξε πρόσφατα στην Κύπρο το πρώτο παγκοσμίως φυσικό κατάστημα Quick Service Restaurant, Jailbirds Chicken. Γι’ αυτά και για όσα έρχονται μίλησε στο IN Business ο Κρις Χριστοδούλου, πρόεδρος και CEO του Brainstorm Enterprises Group, που αντιπροσωπεύει τα πιο πάνω brands όπως και το δημοφιλές Hard Rock Café.

Κύριε Χριστοδούλου, 25 ολόκληρα χρόνια TGI Fridays στην Κύπρο. Τι σημαίνει αυτή η επέτειος για τον όμιλό σας και με ποιους τρόπους τη γιορτάζετε;

Η χαρά, η ικανοποίηση, η εκτίμηση και η δικαίωση των κόπων μας είναι τα κύρια αισθήματα που μας κατακλύζουν. Αυτή η επέτειος είναι αφιερωμένη στο προσωπικό και στους καλεσμένους μας. Ο μεγαλύτερος εορτασμός έγινε με τα εγκαίνια του ένατου εστιατορίου μας στο Metropolis Mall, όπου παρευρέθηκαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος των TGI Fridays International και βράβευσαν το προσωπικό που βρίσκεται μαζί μας πέραν των πέντε χρόνων.

Ταυτόχρονα, για να ευχαριστήσουμε τους καλεσμένους μας-ως τέτοιους βλέπουμε τους πελάτες μας- ια όλα αυτά τα χρόνια που επισκέπτονται τα εστιατόριά μας, έχουμε ξεκινήσει από τον Αύγουστο μία μεγάλη καμπάνια  επιβράβευσης που απευθύνεται σε όλους τους χρήστες της εφαρμογής μας, Fridays Cyprus Rewards.

Ποια η σχέση σας με την TGI Fridays International;

Με την TGI Fridays International έχουμε μια αγαστή συνεργασία. Υπάρχει στήριξη από μέρους τους αλλά κι εμείς ως εταιρεία έχουμε αρκετές φορές ξεχωρίσει, διακριθεί και ανακηρυχθεί ως Franchisee Of The Year. Πολύ περήφανη στιγμή ήταν, επίσης, η πρωτιά που κέρδισαν δύο δικά μας παιδιά στο World Bartender Championship του Fridays, που είχαν ξεχωρίσει ανάμεσα σε χίλιους διαγωνιζόμενους.

Πολλά τα παραδείγματα, αλλά αυτό που οφείλω να σημειώσω, είναι πως η ομάδα μας έχει τιμηθεί πολλές φορές από τη Fridays International για θέματα innovation, loyalty και quality of service. Επίσης, κάτι που είναι αξιοσημείωτο και αναγνωρίζουν σε μας είναι τα εννιά επιτυχημένα εστιατόρια που έχουμε σε ένα τόσο μικρό νησί όσο η Κύπρος μας. Αξίζει ακόμα να αναφερθεί ότι δεχόμαστε συχνά επισκέψεις από άτομα της ομάδας της TGI Fridays International, αλλά η πρόσφατη των Ray Blanchette και Marty Ritson, CEO και senior vice president της TGI Fridays International, για τον εορτασμό των 25 μας χρόνων, ήταν η απόλυτη τιμή για εμάς.

Ποια είναι τα επόμενα άμεσα σχέδιά σας;

Αφουγκραζόμενοι την αγορά και ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις των καλεσμένων μας είναι στα άμεσα σχέδιά μας να αρχίσουμε να προσφέρουμε brunch στα εστιατόριά μας.

Η μεγαλύτερη πρόκληση

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στην πορεία ανάπτυξης του ομίλου σας;

Μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα είναι η εξεύρεση προσωπικού για να εργαστεί στην εστίαση. Η κυπριακή οικονομία μεταλλάσσεται και αναπτύσσεται με ψηλούς ρυθμούς. Πρέπει η πολιτεία να δράσει άμεσα και αποτελεσματικά για να επιλύσει τη δραματική έλλειψη εργατικού δυναμικού. Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη. Πρέπει να χορηγηθούν άδειες εργοδότησης σε πολίτες τρίτων χωρών. Έχουμε σταματήσει τα αναπτυξιακά μας σχέδια λόγω της έλλειψης προσωπικού. Κάνω προσωπική έκκληση στην Υπουργό Εργασίας και στον Υπουργό Εσωτερικών να προχωρήσουν άμεσα στην επίλυση του θέματος αλλιώς αυτό το τεράστιο πρόβλημα θα οδηγήσει στο κλείσιμο επιχειρήσεων εστίασης και στην υποβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Πετύχαμε διεθνή πρωτιά

Πρόσφατα άνοιξε στην Κύπρο το πρώτο στον κόσμο φυσικό εστιατόριο Quick Service Restaurant, Jailbirds Chicken. Γιατί προτιμήθηκε η χώρα μας και ποιο νέο στοιχείο προσθέτει στον τομέα της εστίασης;

Η αρχική ιδέα του Jailbirds Chicken, το οποίο ξεκίνησε από την Αμερική εν καιρώ lockdown, ήταν να προσφέρεται μόνο για delivery. Παλεύοντας να επιβιώσουμε από το οικονομικό πλήγμα που έφερε η πανδημία, υιοθετήσαμε την αρχική ιδέα κι έτσι ξεκίνησε στην Κύπρο, προσφέροντας σ’ όλες τις πόλεις αυθεντικό και ποιοτικό αμερικάνικο street food με κύριο συστατικό το κοτόπουλο.

Στη συνέχεια, με αυτοπεποίθηση λόγω της ποιότητας αυτού που προσφέραμε, θέλαμε να το πάμε ένα βήμα παρακάτω, ανοίγοντας το πρώτο στο κόσμο φυσικό κατάστημα στο Metropolis Mall στη Λάρνακα. Το Jailbirds Chicken έχει αγαπηθεί από τους λάτρεις του καλού και ποιοτικού street food και αυτό μας ικανοποιεί.

Online παραγγελίες, σκανάρισμα των μενού, εφαρμογές (app) ανταμοιβών κι άλλες ψηφιακές προσθήκες. Τελικά είναι ευχή ή κατάρα το σύγχρονο digital περιβάλλον και πώς ανταποκρίνεστε;

Στις μέρες που ζούμε, όπου πρωταρχικός στόχος μας είναι η αντιμετώπιση της εξάπλωσης του covid-19, η ψηφιακή τεχνολογία είναι ευλογία. Πολλές επιχειρήσεις, προσπαθώντας να μειώσουν τις οικονομικές επιπτώσεις που έφερε η πανδημία, αναγκάστηκαν να στραφούν σε ψηφιακές λύσεις, οι οποίες υπήρχαν εδώ και καιρό αλλά δεν ήταν στις άμεσες τους προτεραιότητες.

Εμείς, βλέποντας πως όλα γίνονται πιο εύκολα και γρήγορα όταν χρησιμοποιούμε την τεχνολογία ως σύμμαχο, είχαμε προχωρήσει στο digital transformation πριν από την πανδημία. Στρατηγική μας είναι να επενδύουμε συνεχώς στην τεχνολογική μας αναβάθμιση.

Απορροφήσαμε τους κραδασμούς

Ένας από τους τομείς που χτυπήθηκαν πιο σκληρά από την πανδημία και τα lockdowns είναι αυτός της εστίασης. Με ποιους τρόπους έχετε επηρεαστεί;

Πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο μετά τα απανωτά κτυπήματα της πανδημίας. Ήταν μια οδυνηρή περίοδος για όλο τον κόσμο και ασφαλώς για εμάς. Για να επιβιώσουμε έπρεπε να αλλάξουμε στρατηγική και να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα. Είμαστε αποφασισμένοι και θα το παλέψουμε, μέχρι να ξεπεράσουμε αυτή την επιδημιολογική κρίση, που έχει επηρεάσει όλους.

Πώς αντιδράσατε τόσο για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών για την αλυσίδα όσο και για τη διασφάλιση της καλής υγείας προσωπικού και πελατών; 

Ανέκαθεν, προτεραιότητα μας ήταν η ασφάλεια και η υγεία των καλεσμένων και του προσωπικού μας. Τηρούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως ανακοινώνονται από το Υπουργείο Υγείας, κι αφορούν στον έλεγχο των safe pass των καλεσμένων μας και του προσωπικού μας. Η υγεία όλων είναι αδιαπραγμάτευτη.  Απορροφήσαμε όλους τους οικονομικούς κραδασμούς χωρίς να επηρεαστεί το προσωπικό μας, αφού διασφαλίσαμε όλες τις θέσεις εργασίας.

Προσφέρουμε συνταγές για όλους

Ο ανταγωνισμός στον τομέα της εστίασης είναι μεγάλος. Τι είναι αυτό που κάνει τα δικά σας εστιατόρια να ξεχωρίζουν;

Ο ανταγωνισμός στην εστίαση είναι πολύ μεγάλος αλλά το κάθε εστιατόριο έχει τον δικό του χαρακτήρα. Η αλυσίδα των εστιατορίων μας αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους διότι προσφέρει αυθεντικές αμερικάνικες γεύσεις αλλά και δικές μας συνταγές φαγητών που ανταποκρίνονται στα γευστικά κριτήρια του απαιτητικού Κύπριου καταναλωτή. Ποτέ δεν επαναπαυτήκαμε. Κρατώντας την ταυτότητά μας και με γνώμονα τις κυπριακές προτιμήσεις προσπαθούμε συνεχώς να βελτιωνόμαστε.

Οι πιο σημαντικοί συντελεστές αυτής της επιτυχίας είναι η διαχρονική έμφαση που δίνουμε στην ποιότητα του φαγητού και στο value for money, η συνεχής αναβάθμιση του μενού μας με νέα πιάτα και η καθημερινή εκπαίδευση του προσωπικού, έτσι ώστε όλοι οι καλεσμένοι μας να έχουν μια αξέχαστη εμπειρία.

Μια σχετικά σύγχρονη τάση είναι η στροφή στην υγιεινή διατροφή. Έχετε προσαρμόσει ανάλογα το μενού σας;

Βλέποντας πως ολοένα και περισσότερα άτομα στρέφονταν προς την υγιεινή διατροφή, δεν θα μπορούσαμε παρά να προσθέσουμε περισσότερες σχετικές επιλογές στο μενού μας. Εδώ και χρόνια δημιουργήσαμε την κατηγορία superfoods, η οποία περιλαμβάνει υγιεινές αλλά και νόστιμες επιλογές που έχουν αγαπηθεί από τον κόσμο μας.

Εφαρμόζετε πολιτικές εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (ΕΚΕ); 

Η εταιρεία μας προσφέρει, διακριτικά και αδιάλειπτα,  οικονομική στήριξη σε διάφορα κοινωφελή ιδρύματα και οργανώσεις. Έχουμε συνεργαστεί με το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, τον σύνδεσμο Ένα Όνειρο Μια Ευχή, τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου και άλλες οργανώσεις.

Φέτος, με την ευκαιρία των 25 χρόνων παρουσίας μας στο νησί, διοργανώνουμε ομαδική δεντροφύτευση σε συνεργασία με τον Φιλοδασικό Σύνδεσμο Κύπρου για αναδάσωση των καμένων μας περιοχών μετά τις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές.

Who is who

Ποιο είναι το δικό σας ακαδημαϊκό και επαγγελματικό υπόβαθρο;

Είμαι κάτοχος BSc και MSc στο mechanical engineering και thermodynamics από το New Jersey Institute of Technology των ΗΠΑ. Ακολούθως απέκτησα MBA από το CIIM.

Εργάστηκα στη Νέα Υόρκη ως research & consulting engineer στην εταιρεία, The Levy Partnership, προσφέροντας υπηρεσίες για το U.S. Department of Energy. Με την επιστροφή μου στην Κύπρο εργοδοτήθηκα από την Τράπεζα Αναπτύξεως στη θέση του διευθυντή.

Στην τράπεζα απέκτησα ένα ευρύ φάσμα εμπειριών, αφού εργάστηκα στο Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών και στο Τμήμα Διαχείρισης Επενδύσεων και Στρατηγικής. Βρίσκομαι εδώ και 15 χρόνια στο πηδάλιο του ομίλου Brainstorm, που δραστηριοποιείται στην εστίαση. Σε ένα τομέα που με τις προκλήσεις του δεν μας αφήνει να πλήξουμε ποτέ.

Πηγή: inbusinessnews.reporter.com.cy

Send this to a friend