Home ΛΑΡΝΑΚΑ Σε ικανοποιητικά επίπεδα σύμφωνα με την Hermes Airports, η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια Λάρνακας – Πάφου
Σε ικανοποιητικά επίπεδα σύμφωνα με την Hermes Airports, η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια Λάρνακας – Πάφου

Σε ικανοποιητικά επίπεδα σύμφωνα με την Hermes Airports, η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια Λάρνακας – Πάφου

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Τέθηκε σε ισχύ από τις 11 χθες το βράδυ η νέα ρύθμιση, με βάση την οποία όσοι επιβάτες 12 ετών και άνω φθάνουν στην Κύπρο μέσω των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου υποχρεούνται να έχουν προχωρήσει στη διενέργεια εργαστηριακής εξέτασης PCR από την χώρα από την οποία προέρχονται 48 ώρες πριν το ταξίδι τους. Η απόφαση ισχύει για όλους τους επιβάτες ανεξαρτήτως ιστορικού εμβολιασμού.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, η ρύθμιση εφαρμόζεται και για όσους επιβάτες ταξιδεύουν από τις 4 Ιανουαρίου και μετέπειτα κι έχουν συμπληρώσει την Κυπριακή Κάρτα Πτήσης (Cyprus Flight Pass) εντός 48 ωρών πριν τις 4 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται, ότι εδώ και περίπου ένα μήνα κατά την άφιξή τους στα κυπριακά αεροδρόμια όλοι οι επιβάτες, ανεξαρτήτως ιστορικού εμβολιασμού, υποβάλλονται σε εργαστηριακή εξέταση PCR και το κόστος επιβαρύνει τον ταξιδιώτη.

Επιπρόσθετα, με εξαίρεση όσων αποδεδειγμένα έχουν λάβει την ενισχυτική δόση του εμβολίου, οι υπόλοιποι επιβάτες θα πρέπει να υποβάλλονται και σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για τον κορωνοϊό με την συμπλήρωση 72 ωρών από την άφιξή τους.

Η απαίτηση για rapid test ισχύει για επιβάτες που φθάνουν στην Κύπρο από κράτη μέλη της Ε.Ε., από μικρά κράτη όπως Ανδόρα και Μονακό, από κράτη μέλη της Ζώνης Σένγκεν, από τρίτες χώρες καθώς και από χώρες της Γκρίζας Κατηγορίας (Ειδικής Άδειας – Special Permission).

Επιπρόσθετα, οι επιβάτες που φθάνουν στην Κυπριακή  Δημοκρατία από χώρες της Γκρίζας Κατηγορίας θα παραμένουν σε καθεστώς υποχρεωτικής απομόνωσης (καραντίνας) 14 ημερών ή εναλλακτικά σε καθεστώς υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού ή υποχρεωτικής απομόνωσης εφτά ημερών εφόσον υποβληθούν ξανά σε μοριακή εξέταση για τη νόσο Covid-19 την 7η ημέρα και έχουν αρνητικό εργαστηριακό αποτέλεσμα.

Απαγορεύεται η είσοδος στο νησί οποιουδήποτε προσώπου, το οποίο κατά τις τελευταίες 14 ημέρες πριν την άφιξή του διέμενε ή διήλθε από τις ακόλουθες χώρες: Νότια Αφρική, Ναμίμπια, Λεσότο, Βασίλειο του Εσουατίνι, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Μαλάουι και Μποτσουάνα.

Επιβατική κίνηση

————————-

Σύμφωνα μ’ επίσημα στοιχεία της Hermes Airports, η επιβατική κίνηση στα δύο αεροδρόμια της Κύπρου, κατά τον περασμένο Δεκέμβριο κυμάνθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, σαφώς καλύτερα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020.

Επίσης, τον περασμένο Δεκέμβριο το ταξιδιωτικό κοινό αριθμητικά ήταν αυξημένο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Πολλές ακυρώσεις πτήσεων δεν παρατηρήθηκαν κατά την φετινή εορταστική περίοδο. Οι λίγες ακυρώσεις προέκυψαν, κυρίως, λόγω κρουσμάτων που παρατηρήθηκαν στα πληρώματα των πτήσεων.

Σύμφωνα πάντα με την διαχειρίστρια εταιρεία των αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου, οι πτήσεις τον Ιανουάριο του 2022 και στα δύο αεροδρόμια υπολογίζεται να κυμανθούν μεταξύ 250-280 την εβδομάδα, σε σχέση με 350 πτήσεις που διενεργήθηκαν στους δύο αερολιμένες τον Δεκέμβριο του 2021.

Παρόλο που η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ρευστή λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού, εντούτοις η Hermes δηλώνει ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη (προς το παρών τουλάχιστον) και δεν διαφαίνεται μεγάλη μείωση στις πτήσεις προς την Κύπρο το επόμενο δίμηνο.

Send this to a friend