Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ο Δήμος Λάρνακας ζητά μελετητή για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων
Ο Δήμος Λάρνακας ζητά μελετητή για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων

Ο Δήμος Λάρνακας ζητά μελετητή για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Να υπάρχει μελετητής για το έργο της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Λάρνακας μέχρι τους πρώτους μήνες του 2022, στοχεύει ο δήμος της πόλης.

Πρόκειται για την ενοποίηση, με γέφυρες, του αρχαιολογικού μουσείου, του αρχαίου λιμανιού του Κιτίου και της οδού Αγίου Νεοφύτου, στην ενορία Χρυσοπολίτισσας, όπου ανακαλύφθηκε το σπάνιο ψηφιδωτό με τους άθλους του Ηρακλή.

Η ενημέρωση που έχει ο Δήμος Λάρνακας είναι πως το έργο της ενοποίησης των τριών αρχαιολογικών χώρων μπορεί να γίνει ανεξάρτητα από την πορεία των ανασκαφών στο χώρο του αρχαίου λιμανιού, οι οποίες βρίσκονται σ’ εξέλιξη από την γαλλική αρχαιολογική αποστολή, με στόχο την περαιτέρω ανάδειξη του ιστορικού αυτού χώρου έπειτα από την αποξήλωση των γηπέδων τένις.

Μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας είπε πως δεν μπορούν να γίνουν ακριβείς προβλέψεις για το πότε θα ολοκληρωθούν οι ανασκαφές στο αρχαίο λιμάνι του Κιτίου, ώστε να ξεκινήσουν οι διεργασίες για ενοποίηση του χώρου αυτού με το σημείο στην οδό Αγίου Νεοφύτου, όπου ανακαλύφθηκε το περίφημο ψηφιδωτό με τον άθλους του Ηρακλή.

Ούτε το Τμήμα Αρχαιοτήτων είναι σε θέση να ενημερώσει επ’ ακριβώς το δήμο για το ζήτημα αυτό. «Αυτό που λέμε είναι πως οι ανασκαφές συνεχίζονται, τόσο στο αρχαίο λιμάνι, όσο και στο χώρο όπου ανακαλύφθηκε το ψηφιδωτό.

Ο Δήμος Λάρνακας είναι έτοιμος να προκηρύξει προσφορές για τον μελετητή του έργου, δηλαδή της ενοποίησης του αρχαιολογικού μουσείου με τον χώρο του αρχαίου λιμανιού και του σημείου όπου ανακαλύφθηκε το σημαντικό αυτό ψηφιδωτό. Πιστεύουμε ότι τους πρώτους μήνες του νέου χρόνου θα έχουμε μελετητή. Η ενημέρωση που έχω είναι ότι προχωρούν και οι διαδικασίες απαλλοτριώσεων των ακινήτων που είναι απαραίτητες, προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος και κυρίως για να περάσουν οι γέφυρες που θα ενοποιούν τους αρχαιολογικούς χώρους», σημείωσε ο κ. Βύρας.

Θυμίζουμε, ότι το σπάνιο ψηφιδωτό που ανακαλύφθηκε πριν από μερικά χρόνια στο πλαίσιο των εργασιών για το αποχετευτικό, αποφασίστηκε να παραμείνει στην οδό Αγίου Νεοφύτου, όπου προγραμματίζεται η δημιουργία ενός ειδικού χώρου για τη θέαση του ψηφιδωτού.

Αρχές του 2022 επαναρχίζει τη λειτουργία του και το Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρνακας έπειτα από τις εργασίες επέκτασης και ανακαίνισης που διήρκησαν περίπου τέσσερα χρόνια. Αυτή είναι η τελευταία διαβεβαίωση του υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννη Καρούσου προς τις αρχές της Λάρνακας. Το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης παραμένει κλειστό από το 2017.

 

Send this to a friend