Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Οι προσωπικότητες που έφυγαν το 2021
Οι προσωπικότητες που έφυγαν το 2021

Οι προσωπικότητες που έφυγαν το 2021

Μεγάλες απώλειες στον πολιτικό, οικονομικό και καλλιτεχνικό χώρο μετρά το 2021. Στην εκπνοή του έτους ας θυμηθούμε μερικές από τις προσωπικότητες που άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους και έφυγαν από κοντά μας σε Κύπρο, Ελλάδα και κόσμο.

Μιχαλάκης Λεπτός

3 Ιανουαρίου

Έφυγε από τη ζωή ο Μιχαλάκης Λεπτός, ο άνθρωπος που συνέδεσε όσο κανείς άλλος το όνομα του με την ανάπτυξη της επαρχίας Πάφου και με τις πρωτοποριακές ενέργειες στον τομέα του κατασκευαστικού κλάδου και του τουρισμού σε ολόκληρη την Κύπρο. Ιδρυτής και επικεφαλής του Ομίλου Λεπτός, άφησε πίσω του ένα τεράστιο και πρωτοποριακό έργο για την επαρχία Πάφου, όπως είναι το Πανεπιστήμιο Νεάπολις, αναπτύξεις γης που έβαλαν την Κύπρο στον χάρτη των σημαντικότερων προορισμών διεθνώς, καθώς και εμβληματικά τουριστικά έργα.

Λάρι Κινγκ

23 Ιανουαρίου

Έφυγε από τη ζωή ο θρύλος των talk show στις ΗΠΑ, Λάρι Κινγκ. Ήταν μια από τις μορφές της σύγχρονης ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας. Παρουσιαστής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών λόγου, έγινε παγκοσμίως γνωστός από το «Larry King Live» με συνεντεύξεις διασημοτήτων της πολιτικής, της τέχνης και της επιστήμης, που παρουσίαζε επί 25 χρόνια (1985-2010) στο CNN.

Έλσι Σλόνιμ

26 Ιανουαρίου

Σε ηλικία 103 ετών έφυγε από τη ζωή η Αυστριακή συγγραφέας, εβραϊκής καταγωγής, Έλσι Σλόνιμ, η οποία από το 1939 κατοικούσε στην κατεχόμενη Λευκωσία. Η Σλόνιμ υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την Αυστρία λόγω της ανόδου των ναζί και έζησε στην Κύπρο το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της.

Κρίστοφερ Πλάμερ

5 Φεβρουαρίου

Έφυγε από τη ζωή στα 91 του χρόνια ο ηθοποιός Κρίστοφερ Πλάμερ. Η καριέρα του μετρά εφτά δεκαετίες και περιλαμβάνει σπουδαίους ρόλους. Έγινε ιδιαίτερα γνωστός από τη συμμετοχή του στο βραβευμένο με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας μιούζικαλ «Η μελωδία της ευτυχίας». O Πλάμερ είχε βραβευτεί με δυο Έμμυ, δύο Τόνυ, μια Χρυσή Σφαίρα, ένα BAFTA και ένα Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου. Η νίκη του στα Όσκαρ για την ταινία «Οι Πρωτάρηδες» (Beginners), σε ηλικία 82 ετών, τον κατέστησε τον γηραιότερο ηθοποιό που κέρδισε ποτέ το βραβείο.

Αντώνης Καλογιάννης

12 Φεβρουαρίου

Βαρύ πένθος για την οικογένεια του ελληνικού τραγουδιού αποτέλεσε η απώλεια του σπουδαίου ερμηνευτή, Αντώνη Καλογιάννη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών. Θεοδωρακικός, αλλά κι ερωτικός τραγουδιστής, ο Αντώνης Καλογιάννης, έκανε καριέρα και με τις δύο αυτές ισχυρές ερμηνευτικές πλευρές του, που βρήκαν την κοινή συνισταμένη τους στην πλούσια σε ηχοχρώματα φωνή του, όπου τραγούδησε τον αγώνα, αλλά και τον έρωτα. Η είδηση του θανάτου του εμβληματικού ερμηνευτή σκόρπισε θλίψη και συγκίνηση στο πανελλήνιο.

Κλαίρη Αγγελίδου

1η Απριλίου

Έφυγε ανήμερα της επετείου της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, η αγωνίστρια της ΕΟΚΑ και πρώην Υπουργός Παιδείας, Κλαίρη Αγγελίδου. Εργάστηκε ως φιλόλογος σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης της Κύπρου από το 1956 μέχρι το 1991, οπόταν και εξελέγη βουλευτής, ενώ από το 1993 μέχρι το 1997 διετέλεσε Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού. Η Κλαίρη Αγγελίδου ήταν μέλος πληθώρας πολιτιστικών και ακαδημαϊκών συλλόγων, ενώ έλαβε πολλές διακρίσεις από διάφορους φορείς στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία, Βέλγιο, Αγγλία και Γαλλία. Είχε αναπτύξει πλούσιο συγγραφικό έργο για το οποίο είχε διακριθεί, ιδιαίτερα στον τομέα της ποίησης.

Σωκράτης Χάσικος

5 Απριλίου

Σε ηλικία 64 ετών έφυγε από τη ζωή ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Το τελευταίο διάστημα ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών νοσηλευόταν σε ιατρικό κέντρο στη Γερμανία. Υπήρξε ιδιοκτήτης της εφημερίδας Αλήθειας, του ραδιοφωνικού σταθμού Sport-Fm και μεγαλομέτοχος του τηλεοπτικού σταθμού Omega. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος. Εκλέγηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 1991 στην εκλογική περιφέρεια Κερύνειας με τον συνασπισμό Δημοκρατικός Συναγερμός-Κόμμα Φιλελευθέρων και επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 1996 με τον ίδιο συνασπισμό. Διετέλεσε Υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη την περίοδο 1999-2003. Επανεξελέγη βουλευτής με τον ΔΗΣΥ στις βουλευτικές εκλογές του 2006.

Λευτέρης Μυτιληναίος

7 Απριλίου

Πέθανε σε ηλικία 75 ετών, ένα από τους πιο γνωστούς τραγουδιστές της δεκαετίας του ‘70, ο Λευτέρης Μυτιληναίος, ο οποίος νοσηλευόταν με κορωνοϊό. Με 40 και πλέον χρόνια καριέρας στην πλάτη του, ο Λευτέρης Μυτιληναίος είχε κυκλοφορήσει περίπου 20 ολοκληρωμένα άλμπουμ. Η μεγαλύτερη του επιτυχία, ήταν το τραγούδι «Αμφιβολίες» σε μουσική και στίχους του Γρηγόρη Μπιθικώτση.

Πρίγκιπας Φίλιππος

9 Απριλίου

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών ο πρίγκιπας Φίλιππος, ο οποίος αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας. Ο Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου, ήταν ο σύζυγος της Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου και ήταν το μακροβιότερο αρσενικό μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

Βάσος Λυσσαρίδης

26 Απριλίου

Πλήρης ημερών, σε ηλικία 100 ετών, έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής, πολιτικός και γιατρός Βάσος Λυσσαρίδης. Διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων (1985-1991), πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών-ΕΔΕΚ (1969-2001) και βουλευτής εκλεγμένος στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας (1960-2006).

Μίλβα

26 Απριλίου

Πέθανε σε ηλικία 81 ετών η διάσημη Ιταλίδα τραγουδίστρια, Μαρία Ίλβα Μπιολκάτι, γνωστή στο κοινό ως Μίλβα. Είχε ερμηνεύσει μερικές από τις μεγαλύτερες ιταλικές επιτυχίες των δεκαετιών του ’60 και του ’70, ενώ τα εντυπωσιακά, κόκκινα μαλλιά της ήταν αναγνωρίσιμα πολύ πέρα από τα σύνορα της χώρας της. Στην Ελλάδα και την Κύπρο είχε αγαπηθεί ιδιαίτερα και μέσα από τη συνεργασία της με τον αείμνηστο Θάνο Μικρούτσικο.

Μάικλ Κόλινς

29 Απριλίου


Ο Αμερικανός αστροναύτης Μάικλ Κόλινς, ο πιλότος του οχήματος διακυβέρνησης της θρυλικής αποστολής «Apollo 11», της πρώτης επανδρωμένης που έφτασε στη Σελήνη το 1969, πέθανε σε ηλικία 90 ετών. Ο Κόλινς ήταν το τρίτο μέλος του πληρώματος της αποστολής που έκανε το ιστορικό, πρώτο ταξίδι στη Σελήνη. Είχε χαρακτηριστεί ως ο «ξεχασμένος αστροναύτης» λόγω του ότι δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στο έδαφός της Σελήνης, αλλά παρέμεινε σε τροχιά στο διαστημικό σκάφος, ενώ οι δύο συνάδελφοί του – Neil Armstrong και Buzz Aldrin – έγραφαν ιστορία, περπατώντας στη Σελήνη. Έτσι, δεν κέρδισε την ίδια παγκόσμια αναγνωρισιμότητα με τους άλλους δύο αστροναύτες.

Μιχάλης Πασιαρδής

1η Μαΐου


Απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών ο μεγάλος Κύπριος ποιητής, Μιχάλης Πασιαρδής. Ο Πασιαρδής καθόρισε με την ποιητική του γραφή – γεμάτη λυρισμό, φιλοσοφική διαύγεια και μια ρέουσα εσωτερική θλίψη τόσο για την πατρίδα όσο και τη μοίρα του ανθρώπου – την ποίηση μετά την ανεξαρτησία και κατέχει πια μια περίοπτη θέση στο πάνθεον των μεγαλύτερων ποιητών που γέννησε η Κύπρος. Έγραφε άλλοτε στη νεοελληνική και άλλοτε στο κυπριακό ιδίωμα, πάντα με την ίδια επιτυχία, ενώ διακρίθηκε ιδιαίτερα και στη συγγραφή θεατρικών έργων.

Ολυμπία Δουκάκη

1η Μαΐου


Η ελληνικής καταγωγής, βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός, Ολυμπία Δουκάκη, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών. Ξεχώρισε μεταξύ άλλων για την ταινία «Ανθισμένες Μανόλιες», ενώ συμμετείχε και στην κωμωδία «Κοίτα ποιος μιλάει». Έλαβε το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου το 1988 για την ταινία «Moonstruck» του Νόρμαν Τζούισον. Στην Κύπρο την είδαμε από κοντά το 2012 όταν παρουσίασε τον μονόλογο του Μάρτιν Σέρμαν «Ρόουζ», υπό την αιγίδα του ΘΟΚ. Μακρά από τα φώτα της δημοσιότητας η Ολυμπία Δουκάκη ήταν μια ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, αλλά και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Ντίνα Κατσούρη

21 Μαΐου


Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών η ποιήτρια, δημοσιογράφος και εκδότρια Ντίνα Παγιάση – Κατσούρη. Αγωνίστρια στον πολιτικό, κοινωνικό και λογοτεχνικό στίβο, διακρίθηκε για το ποιητικό και συγγραφικό της έργο. Από το 2001 εξέδιδε το τριμηνιαίο περιοδικό λόγου, τέχνης και προβληματισμού «Άνευ», δίνοντας βήμα σε πολλούς νέους λογοτέχνες.

Νίκος Ρολάνδης

27 Μαΐου


Σε ηλικία 87 ετών απεβίωσε ο πρώην υπουργός και βουλευτής Νίκος Ρολάνδης. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού υπέγραψε το 2003, στο Κάιρο, συμφωνία καθορισμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) Κύπρου και Αιγύπτου, που ήταν η πρώτη συμφωνία ΑΟΖ που υπογράφτηκε στη Μεσόγειο.

Ρήνα Κατσελλή

28 Μαΐου


Παραμονές των βουλευτικών εκλογών απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών η βραβευμένη συγγραφέας και πρώτη Ελληνοκύπρια βουλευτής, η Κερυνειώτισσα, Ρήνα Κατσελλή, η οποία το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Υπήρξε ένα πρόσωπο με σημαντικό έργο στην πολιτική, τη λογοτεχνία, το θέατρο και με μεγάλη προσφορά στους αγώνες του τόπου. Αρκετά βιβλία της μεταφράστηκαν στα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και ρωσικά.

Λούης Ηγουμενίδης

25 Ιουνίου


Απεβίωσε ο Λούης Ηγουμενίδης, εκπαιδευτικός, αρθρογράφος και διανοούμενος της Αριστεράς. Μέχρι και λίγους μήνες πριν τον θάνατό του ο Λούης Ηγουμενίδης αρθρογραφούσε σε κυπριακή εφημερίδα για πολιτικά και κοινωνικά θέματα.

Ντόναλντ Ράμσφελντ

1η Ιουλίου


Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο πρώην πανίσχυρος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ υπό την προεδρία του Τζορτζ Ουόκερ Μπους, το «γεράκι» των πολέμων στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, πέθανε σε ηλικία 88 ετών. Απόστρατος πιλότος του Πολεμικού Ναυτικού, ο Ντόναλντ Ράμσφελντ ήταν ο πρωτεργάτης του πολέμου στο Αφγανιστάν το 2001, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και ο βασικός αρχιτέκτονας της εισβολής στο Ιράκ το 2003. Ο Ράμσφελντ είχε εξουσιοδοτήσει προσωπικά σκληρές τεχνικές ανάκρισης για κρατούμενους, ενώ η φυλακή του Γκουαντάναμο που δημιούργησε ο ίδιος προκάλεσε διεθνή καταδίκη, με υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων να φωνάζουν για απάνθρωπα βασανιστήρια.

Ραφαέλα Καρά

5 Ιουλίου


Πέθανε η θρυλική Ραφαέλα Καρά, η γνωστότερη και πιο αγαπητή παρουσιάστρια της ιταλικής τηλεόρασης. Όσοι κάποτε τραγουδούσαν «Σκόπια σκόπια μισκό» την θυμούνται σίγουρα πολύ καλά!

Τόλης Βοσκόπουλος

19 Ιουλίου


Θρήνος στο ελληνικό τραγούδι για τον θάνατο του Τόλη Βοσκόπουλου, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών. Ήταν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού και μακράν ο πιο εμπορικός. Η καθιέρωσή του στο πεντάγραμμο ήρθε με το τραγούδι «Αγωνία» το 1968 που μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα ξεπέρασε τις 300.000 πωλήσεις, ένα άπιαστο νούμερο για εκείνη την εποχή. Ο Τόλης Βοσκόπουλος είχε επίσης πρωταγωνιστήσει αλλά και συμμετάσχει σε πάρα πολλές θεατρικές παραστάσεις.

Άκης Τσοχατζόπουλος

27 Αυγούστου


Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 82 ετών ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος υπήρξε για πολλά χρόνια βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ με συνεχείς παρουσίες σε κυβερνήσεις από το 1981 μέχρι και το 2004, ενώ το 1996 έθεσε υποψηφιότητα για τη θέση του πρωθυπουργού ύστερα από την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Το 2012 είχε συλληφθεί με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και το 2013 καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 20 ετών. Επικαλούμενος προβλήματα υγείας αποφυλακίστηκε το 2018.

Μίκης Θεοδωράκης

2 Σεπτεμβρίου


Πέθανε ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, σε ηλικία 96 ετών. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες και το όνομά του γράφτηκε με «χρυσά» γράμματα, στο ελληνικό και το παγκόσμιο μουσικό στερέωμα. Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ασχοληθεί με όλα τα είδη της μουσικής, ωστόσο αθάνατος θα μείνει ο ρυθμός του «Ζορμπά». Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ασχοληθεί και ενεργά με την πολιτική. Στην 60χρονη καριέρα του, ο Μίκης Θεοδωράκης είχε γράψει πάνω από 1.000 τραγούδια, πολλά συμφωνικά έργα, καντάτες και ορατόρια, μουσική για δεκάδες θεατρικά έργα και τραγωδίες, όπερες και μουσική για τον κινηματογράφο.

Ζαν- Πολ Μπελμοντό

6 Σεπτεμβρίου


Για όλους, ήταν ο «Μπεμπέλ». Με τον θάνατο του Ζαν-Πολ Μπελμοντό, στα 88 του χρόνια, η έβδομη τέχνη έχασε έναν από τους δημοφιλέστερους πρωταγωνιστές της, έναν ηθοποιό που μπορούσε να κάνει τα πάντα, χωρίς να παίρνει πολύ στα σοβαρά τον εαυτό του, από ταινίες δράσης μέχρι κωμωδίες και καλλιτεχνικά αριστουργήματα. Ο «γοητευτικός άσχημος» του γαλλικού κινηματογράφου, έπαιξε σε πέραν των 80 ταινιών, αφού μολονότι η καριέρα του ξεκίνησε από το θεατρικό σανίδι, επί μισό αιώνα κυριάρχησε στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Ανδρέας Νεοκλέους

1η Οκτωβρίου


Την τελευταία του πνοή άφησε στα 82 του χρόνια ο νομικός Ανδρέας Νεοκλέους. Υπήρξε ο ιδρυτής της εταιρείας Ανδρέας Νεοκλέους & Σια Δ.Ε.Π.Ε. με το δικηγορικό του γραφείο να θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα στην Κύπρο. Κατά τη δεκαετία του 1970 ενεπλάκη ενεργά στην πολιτική. Διετέλεσε βουλευτής Λεμεσού του Ενιαίου Κόμματος την περίοδο 1970-1976, ενώ υπήρξε ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Γλαύκου Κληρίδη και μέλος του ΔΗΣΥ από το 1976.

Κόλιν Πάουελ

18 Οκτωβρίου


Έφυγε από τη ζωή ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ. Ο Κόλιν Πάουελ, ήταν ο πρώτος Αφροαμερικάνος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, του οποίου οι υπηρεσίες σε αρκετές κυβερνήσεις βοήθησαν στη διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια του 20ού αιώνα και τα πρώτα χρόνια του 21ου.

Φώφη Γεννηματά

25 Οκτωβρίου


Χτυπημένη από τον καρκίνο έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 57 ετών η Φώφη Γεννηματά, σκορπώντας πανελλήνια θλίψη. Ήταν κόρη του Γιώργου Γεννηματά, ιδρυτικού μέλους και υπουργού του ΠΑΣΟΚ. Υπηρέτησε ως βουλευτής και ως υπουργός, ενώ διετέλεσε Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ).

Μιχάλης Πιερής

3 Νοεμβρίου


Έφυγε αναπάντεχα από τη, σε ηλικία 69 ετών, ο γνωστός πανεπιστημιακός Μιχάλης Πιερής, ο ιδρυτής του Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου με πλούσια δράση στο Αρχοντικό Αξιοθέας. Ο εκλιπών πρωτοστάτησε επίσης στην ίδρυση και λειτουργία της Φιλοσοφικής Σχολής, του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας. Ποιητής, συγγραφέας, σκηνοθέτης, μελετητής διεθνούς κύρους και δάσκαλος της τέχνης του λόγου, ο Μιχάλης Πιερής ανέδειξε με το έργο του τη νεοελληνική λογοτεχνία και αγάπησε με απαράμιλλο πάθος την ιδιαίτερη πατρίδα του, την ιστορία της και τους ανθρώπους της.

Χρήστος Κυριαζής

10 Νοεμβρίου


Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 68 ετών, χτυπημένος από τον καρκίνο, ο γνωστός τραγουδιστής Χρήστος Κυριαζής. Ο δίσκος που φέρει τον τίτλο της μεγάλης επιτυχίας του «Μου θυμίζεις τη μάνα μου» (1992) έγινε «πλατινένιος», ξεπερνώντας τις 125.000 αντίτυπα!

Φρεντερίκ ντε Κλερκ

11 Νοεμβρίου


Απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών, ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής και ο τελευταίος λευκός που ηγήθηκε της χώρας, Φρεντερίκ ντε Κλερκ. Ο ντε Κλερκ είχε μοιραστεί το 1993 το βραβείο το Νόμπελ Ειρήνης με τον επί 27 χρόνια φυλακισμένο ηγέτη της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα. Ήταν ιδιαίτερα γνωστός ως η προσωπικότητα που συναίνεσε στο τέλος του καθεστώτος των ρατσιστικών διακρίσεων της Νότιας Αφρικής και ως υποστηρικτής δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων σε μια χώρα που υποφέρει ακόμα από τις συνέπειες του μακρόχρονου απαρτχάιντ.

Γιώργος Λώρης

15 Νοεμβρίου


Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο ηθοποιός και μουσικός Γιώργης Λώρης, ένας καλλιτέχνης με πολύχρονη πείρα στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Κύπρου. Εκτός από την υποκριτική ασχολήθηκε και με τη μουσική με συμμετοχή σε συναυλίες πλάι σε ονόματα όπως η Μαρία Φαραντούρη και ο Μανώλης Μητσιάς, αλλά και με συνθέτες όπως ο Μάριος Τόκας και ο Φαίδρος Καβαλλάρης. Ως ηθοποιός και μουσικός συνεργάστηκε με το ΡΙΚ για 32 χρόνια από το 1981 μέχρι το 2013, συμμετέχοντας σε τηλεοπτικές σειρές, κυπριώτικα σκετς, παιδικά εκπαιδευτικά προγράμματα και τηλεοπτικά προγράμματα αναψυχής. Συνεργάστηκε με αρκετά θεατρικά σχήματα, καθώς επίσης και με ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.

Μιμή Κυπριανού

22 Νοεμβρίου


Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών η Μιμή Κυπριανού, σύζυγος του αείμνηστου πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σπύρου Κυπριανού. Διετέλεσε Πρώτη Κυρία την περίοδο 1978-1988. Τις τελευταίες ημέρες της ζωής της νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Αν Ράις

13 Δεκεμβρίου


Πέθανε στα 80 της χρόνια, η Αν Ράις, η Αμερικανίδα συγγραφέας του διάσημου μυθιστορήματος «Συνέντευξη με έναν βρικόλακα» που εκδόθηκε το 1976 και έγινε μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία. Άφησε πίσω της σαν παρακαταθήκη σπουδαία έργα, προσεγγίζοντας ερωτικά αλλά και θρησκευτικά ζητήματα.

Γιώργος Τράγκας

14 Δεκεμβρίου 2021


Χτυπημένος από κορωνοϊό απεβίωσε σε ηλικία 72 ετών ο γνωστός δημοσιογράφος, Γιώργος Τράγκας. Η επιδείνωση της υγείας του ήταν ραγδαία, ενώ έπασχε από υποκείμενα νοσήματα, γεγονός που τον έκανε διστακτικό να εμβολιαστεί. Ο Γιώργος Τράγκας που διέγραψε μακρά πορεία στη δημοσιογραφία, υπήρξε ρεπόρτερ, τηλεπαρουσιαστής, ραδιοφωνικός παραγωγός και ιδιοκτήτης ΜΜΕ, ενώ ήταν μία από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές της ιδιωτικής τηλεόρασης στην αρχή της δεκαετίας του ΄90, αλλά και μία από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες στον χώρο του Τύπου.

Ροζίτα Σώκου

14 Δεκεμβρίου


Την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο άφησε σε ηλικία 98 ετών η παλαίμαχη δημοσιογράφος, Ροζίτα Σώκου. Η Ροζίτα Σώκου είχε προσβληθεί από κορωνοϊό.

Λουκής Παπαφιλίππου

18 Δεκεμβρίου


Απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών ο δικηγόρος Λουκής Παπαφιλίππου, ιδρυτής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΝΤ1. Το 1963 είχε ιδρύσει το δικηγορικό γραφείο Λουκής Παπαφιλίππου, ενώ εξασκούσε τη μάχιμη δικηγορία μέχρι και το 2019. Το 1993 είχε ιδρύσει τον τηλεοπτικό σταθμό Αντένα στην Κύπρο και εκ τότε ήταν Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του σταθμού. Ο Λουκής Παπαφιλίππου, ο οποίος υπήρξε λάτρης των γραμμάτων και των τεχνών, είχε δεχθεί πληθώρα βραβείων και τιμήθηκε ποικιλοτρόπως για την προσφορά του.

Βάσος Καραγιώργης

22 Δεκεμβρίου


Απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών ο κορυφαίος Κύπριος αρχαιολόγος, καθηγητής Βάσος Καραγιώργης, που έφερε στο φως την αρχαία Σαλαμίνα. Ήταν επί σειρά ετών Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Διευθυντής του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, Καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Ακαδημαϊκός στην Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών Κύπρου. Με το αρχαιολογικό και συγγραφικό έργο του ανάδειξε την κυπριακή αρχαιολογία στο πλαίσιο της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Για τη λαμπρή του καριέρα και την προσφορά του στην επιστήμη της αρχαιολογίας, αναγνωρίστηκε και βραβεύτηκε από πολλά πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα, καθώς και από ξένες ακαδημίες και κυβερνήσεις. Συνέγραψε πέραν των 125 βιβλίων, σε διάφορες γλώσσες και πέραν των 485 άρθρων.

Πηγή: Philenews

Send this to a friend