Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ LIFESTYLE La Vita é Bella! Το ίδιο και η φιλία!
La Vita é Bella!  Το ίδιο και η φιλία!

La Vita é Bella! Το ίδιο και η φιλία!

Τη μεγαλύτερη ζεστασιά σε ένα σπίτι τη δίνει η μυρωδιά από κάτι νόστιμο καθώς ψήνεται στο φούρνο. Και επειδή μου έτυχε πολλές φορές να με συνεπάρει το άρωμα αλλά να τα κάνω θάλασσα στη γεύση, όταν έχω προσκεκλημένους το παίζω εκ του ασφαλούς. Απόψε δεν θέλω με τίποτα να πάει κάτι στραβά, γιατί πρόκειται να με επισκεφθεί μετά από πολύ καιρό μια φίλη αγαπημένη, με την οποία η απόσταση ανάμεσά μας μεγάλωσε λόγω των εκ διαμέτρου αντίθετων πεποιθήσεών μας. Φαντάζομαι ότι αυτή η κατάσταση είναι γνώριμη σε πολλούς στις μέρες μας. Όταν ξαφνικά χάνεται το κοινό έδαφος για συζήτηση με κάποιο αγαπημένο πρόσωπο, είναι πολύ εύκολο να καταστραφεί μια σχέση. Κάλεσα λοιπόν την Χριστίνα, επειδή όσα κι αν μας χωρίζουν αυτή την περίοδο, όσα περάσαμε μαζί από μικρά παιδιά μέχρι σήμερα, είναι τόσο πιο μεγάλα και πιο αληθινά, που επισκιάζουν την κάθε μας διαφωνία. Και επειδή μάτια που δεν βλέπονται εύκολα λησμονιούνται, έκανα εγώ το πρώτο βήμα και την κάλεσα για ένα casual δείπνο.

Πριν ρίξω τις πίτσες με σπαράγγια και σολομό στο φούρνο, πρόσθεσα τα αγαπημένα μου καρυκεύματα για έξτρα απόλαυση (μαύρο πιπέρι και λίγη ρίγανη) και 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο. Στη μια έριξα αυθόρμητα και λίγα κομματάκια μαύρη ελιά και έξτρα τυρί: Grana Padano. Λατρεύω όταν ψήνω έτοιμη πίτσα να την ενισχύω με τις γεύσεις που αγαπώ, να βάζω τις δικές μου πινελιές. Όταν τελείωσε ο χρόνος ψησίματος που γράφει στο κουτί, δεν βιάστηκα να τις βγάλω από το φούρνο, σιγουρεύτηκα πρώτα ότι η ζύμη είναι τραγανή. Η Χριστίνα κατέφθασε την ώρα που τις στόλιζα με φύλα άγριας ρόκας και λίγες σταγόνες λάδι ξηρών καρπών.

Σκέφτηκα ότι με την συγκεκριμένη πίτσα, λόγω του σολομού, θα ταίριαζε ένα καλό ροζέ κρασί. Επειδή δεν κατέχω το κεφάλαιο ‘wine pairing’, το έκανα google και σιγουρεύτηκα ότι είναι καλή ιδέα. Και αφού με την πίτσα το μενού πήρε Ιταλική τροπή, τι πιο perfecto από ένα ροζέ Prosecco? E, λοιπόν το Allini ταίριαξε γάντι! Και όπως αποδείχθηκε έσπασε με μεγάλη ευκολία τον πάγο, κάνοντας την αμηχανία να κρατήσει όσο ένα κομμάτι πίτσα! Η βραδιά κύλησε όμορφα και το Αllini άφθονα. Μετά την πίτσα, ακολούθησε τo tiramisu, το οποίο ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Το είχα πάρει τελευταία στιγμή για εναλλακτική λύση. Σκόπευα τάχα να φτιάξω εγώ επιδόρπιο. Επειδή όμως έχω επίγνωση της σχέσης μου με τον χρόνο και τη ζαχαροπλαστική, πάντα φροντίζω να έχω κι ένα plan b.

Το καλό φαγητό δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα για να αναθερμάνουμε τις σχέσεις μας, να μιλήσουμε, να γελάσουμε. Με την Χριστίνα ανακαλύψαμε ξανά τη φιλιά μας, τις αναμνήσεις που κάνουν την μια αναπόσπαστο μέρος της ζωής της άλλης. Δεν ξέρω αν είναι της φαντασίας μου, αλλά αισθάνομαι ότι καθώς μοιραζόμασταν τις πίτσες, αρπάζοντας εναλλάξ το κάθε κομμάτι με το χέρι και απολαμβάνοντάς το κρατώντας λογαριασμό πόσα κομμάτια έφαγε η κάθε μια για να είναι δίκαιη η μοιρασιά, ξαφνικά έγινε τόσο εύκολο να μοιραστούμε και τα συναισθήματά μας.

Η ιταλική κουζίνα είναι ιδανική για αναθέρμανση σχέσεων. Είναι λες και είναι φτιαγμένη για να μας φέρνει πιο κοντά. Είναι αυθεντική, γνήσια. Τα ιταλικά πιάτα έχουν ειλικρίνεια. Είναι φτιαγμένα πάντα με ποιοτικές πρώτες ύλες και με μια οικονομία υλικών, που δεν επιτρέπει να είναι βαρυφορτωμένα ή να παλεύουν έντονες γεύσεις μεταξύ τους. Όταν αναζητώ αυθεντικά ιταλικά υλικά και γεύσεις, πάω εκεί που ξέρω ότι θα βρω ποικιλία. Τυριά, αλλαντικά, φρέσκα ζυμαρικά, πίτσες, κρασί, γλυκά. Μου αρέσει να εμπνέομαι, να πειραματίζομαι και δοκιμάζω αυθεντικές ιταλικές γεύσεις που δεν θα είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω στην Κύπρο. Όχι δεν πάω σε delicatessen, πάω Lidl. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι τον περασμένο μήνα, η Ιταλική πρεσβεία εδώ στην Κύπρο και ο Ιταλικός Οργανισμός Εμπορίου επιλέξανε να γιορτάσουν την Παγκόσμια Εβδομάδα Ιταλικής Κουζίνας στη Lidl Food Academy! Άκουσα μάλιστα ότι διοργανώθηκε μια βραδιά με ένα μενού που ήταν κυριολεκτικά ένα γαστρονομικό ταξίδι στην Ιταλία. Όταν έχεις φίλους δημοσιογράφους όλα τα μαθαίνεις. Φίλοι μου, αν με διαβάζεται τώρα σας παρακαλώ, την επόμενη φορά που θα τύχει κάτι ανάλογο, θυμηθείτε κι εμένα!

Άννα Γ.

Send this to a friend