Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Σε σχολεία της επαρχίας Λάρνακας διατέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι οποίοι κατασχέθηκαν από μέλη της Αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας κατά το έτος 2020, κατά τη διάρκεια επιδρομών σε υποστατικά όπου πραγματοποιούνταν παράνομα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια.

Όπως αναφέρουν δωρίστηκαν συνολικά 23 πύργοι για να συνδράμουν στην εκπαίδευση των παιδιών.

Οι πύργοι αυτοί «καθαρίστηκαν» από εξειδικευμένο προσωπικό και στη συνέχεια δόθηκαν για εκπαιδευτικούς σκοπούς σε εννέα σχολεία. Οκτώ από τα σχολεία αυτά βρίσκονται στις ανατολικές περιοχές των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας, ενώ δόθηκε κι ένας πύργος στο τουρκοκυπριακό σχολείο στο μεικτό χωριό Πύλα.

Συγκεκριμένα πέντε από τους κατασχεθέντες πύργους διατέθηκαν στο Γυμνάσιο Ξυλοτύμπου, δύο στο Α΄ και Β’ Δημοτικό Σχολείο Ξυλοφάγου, στα Α’ και Β’ Δημοτικά Σχολεία Ορμήδειας και Ξυλοτύμπου και στο Γυμνάσιο Ξυλοφάγου.

 

 

Μετά από κάποιες καταγγελίες από Λαρνακείς που επικοινώνησαν μαζί μας εδώ στο LarnakaOnline, όπου εξέφρασαν φόβους ότι το αιωνόβιο δέντρο έξω από την Μητρόπολη Κιτίου θα τσιμεντωθεί, διερευνήσαμε το θέμα και σας ενημερώνουμε.

Όπως ήταν άλλωστε σωστό επικοινωνήσαμε με τον Δήμαρχο της πόλης μας Αντρέα Βυρα, ο οποίος μας ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται, απεναντίας έχουν επικοινωνήσει πρόσφατα όπως μας ανέφερε και με το Τμήμα Δασών για εισηγήσεις για διατήρηση της φυσικής κατάστασης και της καλύτερης φροντίδας του δέντρου. Ένα δέντρο που φροντίζεται καθημερινά για να παραμείνει στη περιοχή.

Όπως βλέπεται οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους. Tο δέντρο η λεγόμενη τουμπεζιά της Σωτήρας, η αλλιώς συκομουριά, έχει ηλικία πάνω από εκατό χρόνια, το ύψος της ξεπερνά τα 12 μέτρα και οι καρποί της, τα σύκα, κρέμονται σε τσαμπιά κυρίως από τον κορμό ή από παλιά κλαδιά. Δεν είναι τόσο νόστιμα όσο της κοινής συκιάς, είναι μικρά σε μέγεθος και συνήθως δεν είναι αναλώσιμα.

Η Τουμπεζιά δεν ευδοκιμεί σε μεγάλα υψόμετρα γιατί είναι ευαίσθητη στο ψύχος.

Οπόταν ας μην ανησυχούν οι Λαρνακείς  για τη ζωή του δέντρου, ο Δήμαρχος Λάρνακας ήταν κάθετος ότι οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει είναι αναληθείς.

 

Send this to a friend