Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ιανουάριο του 2022 τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Λάρνακας
Ιανουάριο του 2022 τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Λάρνακας

Ιανουάριο του 2022 τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Λάρνακας

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Νέο πισωγύρισμα στην επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Λάρνακας, το οποίο παραμένει κλειστό για ανακαινίσεις από το 2017. Ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος δήλωσε ότι τα εγκαίνια του αναβαθμισμένου μουσείου αναμένεται να πραγματοποιηθούν περί τον Ιανουάριο του 2022, παρόλο που το προηγούμενο χρονοδιάγραμμα προνοούσε ολοκλήρωση των ανακαινίσεων Νοέμβριο του 2021…

Οι δηλώσεις Καρούσου έγιναν στο πλαίσιο επίσκεψής του στο μουσείο, όπου επίβλεψε τις ανακαινίσεις που γίνονται. Παρών ήταν, επίσης, ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας και οι πρόεδροι του ΕΒΕΛ και την τοπικής εταιρείας τουρισμού Σταύρος Σταύρου και Ντίνος Λευκαρίτης αντίστοιχα.

Θυμίζουμε, ότι οι φορείς της Λάρνακας έχουν ασκήσει έντονη κριτική στον Γ. Καρούσο για τις μεγάλες καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί στην επαναλειτουργία του αρχαιολογικού μουσείου της πόλης.

Οι παρευρισκόμενοι στο μουσείο είχαν την ευκαιρία να δουν την αξιόλογη, ομολογουμένως, δουλειά που έχει επιτελεστεί στις δύο ανακαινισμένες πτέρυγες καθώς και στην καινούρια αίθουσα που είναι αφιερωμένη στις εντυπωσιακές σαρκοφάγους.

Παρά την υπερβολική καθυστέρηση που υπήρξε, η δουλειά που επιτελείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρνακας χαρακτηρίζεται ποιοτική, καθότι περιλαμβάνει αρκετά εκθέματα τα οποία έχουν τοποθετηθεί κατά τρόπο θεματικό.

Συγκεκριμένα, η έκθεση είναι χωρισμένη σε ενότητες που «αφηγούνται» ιστορίες, οι οποίες έχουν σχέση με την καθημερινή ζωή των αρχαίων κατοίκων της Κύπρου, την τέχνη και τις τελετουργίες τους.

Η μία πτέρυγα διαγράφει μια χρονολογική πορεία από το 8000 π.Χ. μέχρι τον 12ο αιώνα π.Χ. με μια πολύ πλούσια συλλογή εκθεμάτων.

Η άλλη πτέρυγα περιλαμβάνει αίθουσα ειδικά για το αρχαίο Κίτιο, ενώ η παραδίπλα αίθουσα είναι αφιερωμένη στα ιερά της Μεσαορίας, όπου εκτίθενται αγάλματα φυσικού μεγέθους.

Το Μουσείο Λάρνακας θα είναι προσβάσιμο για ΑμεΑ και η είσοδος θα είναι δωρεάν.

Οι φορείς της Λάρνακας εξέφρασαν την ελπίδα το χρονοδιάγραμμα Ιανουαρίου 2022 να τηρηθεί αυτή τη φορά, ώστε να μπορέσουν οι ξένοι και οι ντόπιοι να απολαύσουν τους μοναδικούς θησαυρούς που θα στεγάζει το μουσείο.

 

Send this to a friend