Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Σε επιφυλακή η Κύπρος λόγω “Όμικρον”: Πιθανή η λήψη πιο αυστηρών μέτρων (Βίντεο)
Σε επιφυλακή η Κύπρος λόγω “Όμικρον”: Πιθανή η λήψη πιο αυστηρών μέτρων (Βίντεο)

Σε επιφυλακή η Κύπρος λόγω “Όμικρον”: Πιθανή η λήψη πιο αυστηρών μέτρων (Βίντεο)

Δύσκολος αναμένεται για τη χώρα μας και ο φετινός χειμώνας. Η νέα παραλλαγή καραδοκεί την ώρα που η επιδημιολογική εικόνα είναι ήδη επιβαρυμένη. Η “Όμικρον” πάτησε Ευρώπη και βρίσκεται μία ανάσα μακριά μας, με τις υπηρεσίες του κράτους να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Ο Υπουργός Υγείας έχει συνεχείς συσκέψεις και διαβουλεύσεις για αξιολόγηση των δεδομένων, ενώ αύριο θα έχει συνάντηση με τον ΟΚΥπΥ για το πλάνο ετοιμότητας των νοσοκομείων.

Τη Δευτέρα ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα θα συναντηθεί με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για ανάλυση της νέας μετάλλαξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, γίνεται μια γενικότερη αξιολόγηση της κατάστασης και αν χρειαστεί τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μπορεί να διαφοροποιηθούν ανά πάσα στιγμή. Η ανησυχία είναι έκδηλη αφού η νέα μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική, σε σχέση με τις παραλλαγές που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Δρ. Πέτρος Καραγιάννης – Μέλος ΣΕΕ
“Το συγκεκριμένο στέλεχος μπορεί να είναι “υπερ – υπερ” πιο μεταδοτικό και από τη Δέλτα. Οπότε είναι αυτό που δημιουργεί την ανησυχία. Μπορεί ο ιός να είναι ήδη σε πολλές χώρες. Η μεγαλύτερη ανησυχία για μένα είναι εάν οι μεταλλάξεις αυτές επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Αυτό δεν το ξέρουμε ακόμα.”

Την ίδια ώρα η εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων που εντοπίζονται καθημερινά και κατ`επέκταση η αύξηση των νοσηλειών δοκιμάζουν ξανά τα κρατικά νοσηλευτήρια.

Χαράλαμπος Χαριλάου – Εκπρόσωπος Τύπου ΟΚΥΠΥ
“Γίνεται καθημερινή αξιολόγηση των αναγκών. Είμαστε σε ετοιμότητα, έχουμε ήδη αναπτυγμένες περισσότερες κλίνες από όσες χρειαζόμαστε για να νοσηλευσουμε ασθενείς.”

Στην πλειοψηφία τους οι ασθενείς που νοσηλευονται τα τελευταία 24ωρα, είναι άτομα ανεμβολίαστα, με ποσοστό γύρω στο 65%.

Χαράλαμπος Χαριλάου – Εκπρόσωπος Τύπου ΟΚΥΠΥ
“30 – 35% είναι άτομα με ιστορικό εμβολιασμού, πλήρως εμβολιασμένα άτομα κατά κύριο λόγο άτομα για τα οποία έχει παρέλθει το χρονικό από την δευτερη δόση, εχουν ξεπεράσει τους έξι μήνες από την χορήγηση της δευτερης δόσης. ”

Τη Δευτέρα στο μεταξύ, ο Υπουργός Υγείας θα λάβει την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοιού στο εμβολιαστικό κέντρο της κρατικής εκθεσης στην Λευκωσία.

Πηγή: alphanews

Send this to a friend