Home ΛΑΡΝΑΚΑ Μειωμένο το ενδιαφέρον αναισθησιολόγων για το Νοσοκομείο Λάρνακας
Μειωμένο το ενδιαφέρον αναισθησιολόγων για το Νοσοκομείο Λάρνακας

Μειωμένο το ενδιαφέρον αναισθησιολόγων για το Νοσοκομείο Λάρνακας

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Σοβαρό εξακολουθεί να υφίσταται το πρόβλημα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων. Ένα πρόβλημα που όχι μόνο ταλαιπωρεί τους ασθενείς, αλλά θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Λόγω του Γενικού Συστήματος Υγείας, αρκετοί ιατροί προτιμούν να συνεχίσουν την επιστημονική τους καριέρα σε νοσηλευτήρια του ιδιωτικού τομέα ή να ανοίξουν το δικό τους ιατρείο, προσβλέποντας σε καλύτερους οικονομικούς κι επιστημονικούς όρους. Η Λάρνακα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση αυτού του φαινομένου, με αποτέλεσμα τη δεδομένη στιγμή το γενικό νοσοκομείο της πόλης να χρειάζεται επειγόντως τουλάχιστον άλλους δύο αναισθησιολόγους.

Ο βουλευτής Λάρνακας Χρίστος Ορφανίδης απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, στην οποία επισημαίνει ότι το πρόβλημα ολοένα και διευρύνεται, ζητώντας κοινοβουλευτική ενημέρωση από τον υπουργό για τις ενέργειες που προτίθεται να προβεί για την οριστική επίλυση του ζητήματος.

Σε απαντητική του επιστολή, ημερομηνίας 9 Νοεμβρίου 2021, ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας παραδέχεται ότι σε ορισμένα τμήματα, όπως αυτό της Αναισθησιολογίας του Γ.Ν. Λάρνακας, παρουσιάζεται ιδιαίτερα υψηλό «employee turnover».

Όπως εξηγεί, το φαινόμενο αυτό υφίσταται κυρίως λόγω του Γενικού Συστήματος Υγείας, με αποτέλεσμα αρκετοί ιατροί να προτιμούν να συνεχίσουν το λειτούργημά τους σε νοσηλευτήρια του ιδιωτικού τομέα ή να ανοίξουν δικό τους ιατρείο.

Επίσης, το εργασιακό κλίμα, η υστεροφημία της κλινικής, η εργασιακή κουλτούρα, οι σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων και οι συμπεριφορές των προϊσταμένων και συναδέλφων διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πιθανή απόφαση παραίτησης, οικειοθελούς πρόωρης αφυπηρέτησης ή ακόμα και αποδοχής μιας θέσης σε ένα άλλο νοσηλευτήριο, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας.

Σε σχέση με το Τμήμα Αναισθησιολογίας Λάρνακας, ο κ.Χατζηπαντέλας αναφέρει ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να καλύπτεται το συντομότερο κάθε κενή θέση μετά από παραίτηση ή αφυπηρέτηση γιατρού. «Η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα και η δεξαμενή προσοντούχων και διαθέσιμων υποψηφίων περιορισμένη.

Τη δεδομένη στιγμή, για την αποτελεσματική κι εύρυθμη λειτουργία του αναισθησιολογικού τμήματος είναι απαραίτητοι τρεις  αναισθησιολόγοι.  Έχει ήδη προσληφθεί ένας κι έχουν προκηρυχθεί άλλες δύο θέσεις.

Η τελευταία ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων έχει παρέλθει, αλλά ενδιαφέρον εκδήλωσε μόνο ένας γιατρός.

Η συνέντευξη του μοναδικού υποψηφίου έγινε στις 13 Οκτωβρίου 2021 και αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας σύντομα», σημειώνει στην επιστολή του ο Υπουργός Υγείας.

 

 

Send this to a friend