Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Εκστρατεία ενημέρωσης οδοντιατρικής πρόληψης για παιδιά προσχολικής ηλικίας και τους γονείς τους
Εκστρατεία ενημέρωσης οδοντιατρικής πρόληψης για παιδιά προσχολικής ηλικίας και τους γονείς τους

Εκστρατεία ενημέρωσης οδοντιατρικής πρόληψης για παιδιά προσχολικής ηλικίας και τους γονείς τους

Εκστρατεία ενημέρωσης για την έγκαιρη οδοντιατρική πρόληψη, μέσω της κατανάλωσης ποτών χωρίς ζάχαρη και υγιεινών σνακ από τα παιδιά, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, για παιδιά προσχολικής ηλικίας και τους γονείς τους παρουσιάστηκε σε διάσκεψη Τύπου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, η εκστρατεία διοργανώνεται από κοινού από την ίδια, την Παιδοδοντιατρική Εταιρεία Κύπρου και την Οδοντιατρική σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και αφορά την επιβλαβή κατανάλωση χυμών, αναψυκτικών και διαφόρων άλλων σνακ που περιέχουν ψηλές ποσότητες ζάχαρης.

«Στόχος της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση της οικογένειας αλλά και του νηπιαγωγείου και η επισήμανση των κινδύνων που κρύβονται πίσω από την υπερκατανάλωση αυτών των ποτών και τροφών, τόσο για τα δόντια όσο και γενικότερα για την υγεία του παιδιού», σημειώνεται.

Σε σχέση με το πόσο συχνή είναι η τερηδόνα στα παιδιά, αναφέρεται ότι στην Κύπρο δεν γνωρίζουν να υπάρχουν επίσημες στατιστικές, αλλά στην Ελλάδα τα αποτελέσματα της Εθνικής επιδημιολογικής έρευνας του 2014 αποδεικνύουν ότι πάνω από το 50% των παιδιών 5 ετών πάσχουν από τερηδόνα. Σε Ευρώπη και Αμερική σύμφωνα με επίσημες πηγές περίπου το 25-30% των παιδιών παρουσιάζουν τερηδόνα.
Στις πλείστες περιπτώσεις, αναφέρεται, «για την εμφάνιση της τερηδόνας ευθύνεται η μη επαρκής υιοθέτηση πρακτικών σωστής στοματικής υγιεινής από τους γονείς και τους φροντιστές των παιδιών».

Για το λόγο αυτό, προστίθεται, «η εκστρατεία μας έχει ως στόχο την σωστή ενημέρωση και υπενθύμιση τόσο των ίδιων των παιδιών, όσο και των γονιών τους, για την ύψιστη σημασία της πρόληψης μέσω του τακτικού βουρτσίσματος των δοντιών από το πρώτο έτος, και της αποφυγής επιβλαβών για τα δόντια τροφών και ποτών».

Προτείνονται συγκεκριμένα, οι φυσικές, απλές και μη επεξεργασμένες τροφές χωρίς πρόσθετη ζάχαρη όπως το σάντουιτς με μαύρο ψωμί, το τυρί, το αυγό, το πρόβειο γιαούρτι, η μπάρα δημητριακών χωρίς ζάχαρη, τα φρούτα, οι νωποί ξηροί καρποί.

Σε σχέση με τα σνακ που προσφέρονται στις καντίνες των σχολείων, εκφράζεται η άποψη ότι «δεν μπορεί να γίνονται εκστρατείες εναντίον της υπερκατανάλωσης ζάχαρης και αλατιού και από την άλλη να πηγαίνει το παιδί στην καντίνα του σχολείου του και οι επιλογές του σε υγιεινά σνακ να είναι ελάχιστες». «Πάγια θέση μας είναι ότι αυτό πρέπει να αλλάξει και οι καντίνες θα πρέπει να εμπλουτιστούν με υγιεινές επιλογές», σημειώνεται.

Για την πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή και η Αμερικάνικη Ακαδημία παιδοδοντιατρικής συστήνουν όπως το παιδί επισκεφθεί τον οδοντίατρο με την ανατολή του πρώτου δοντιού ή όχι αργότερα από ενός έτους. «Σκοπός είναι να δοθούν συμβουλές στους γονείς για την φροντίδα τη σωστή διατροφή και την υγιεινή των δοντιών από νωρίς», προστίθεται.

Σε σχέση με το αν ο μητρικός θηλασμός μπορεί να βλάψει τα δόντια, αναφέρεται ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ ο μητρικός θηλασμός είναι πολύ ευεργετικός και μέχρι την ηλικία του ενός έτους δεν βλάπτει τα δόντια, το αντίθετο μάλιστα. Όμως, προστίθεται, «αν ο θηλασμός συνεχίσει μετά την ηλικία του ενός έτους κατά βούληση και ειδικά ο νυκτερινός θηλασμός όπου το σάλιο μειώνεται και δεν ξεπλένει τα δόντια τότε ενδέχεται να βλάψει λόγω του ότι το γάλα είναι γλυκό και παραμένει πολλές ώρες στα δόντια».

Η εκστρατεία, έχει τεθεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας, ενώ με τη συμβολή του τελευταίου τέθηκε ήδη σε εφαρμογή η προώθηση του υλικού σε όλα τα νηπιαγωγεία και σχολεία προδημοτικής εκπαίδευσης της Κύπρου, στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, και η ενημέρωση των εκπαιδευτικών.

Send this to a friend