Home ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ Κύπρος: 63% των επιχειρήσεων έχουν αυξήσει τις τιμές στα προϊόντα
Κύπρος: 63% των επιχειρήσεων έχουν αυξήσει τις τιμές στα προϊόντα

Κύπρος: 63% των επιχειρήσεων έχουν αυξήσει τις τιμές στα προϊόντα

Αύξηση στις τιμές των προϊόντων/υπηρεσιών τους στους τελευταίους 6 μήνες, δηλώνει το 63,9% των επιχειρήσεων σε έρευνα της ΟΕΒ

Αύξηση στις τιμές πώλησης των προϊόντων/υπηρεσιών τους στους τελευταίους 6 μήνες, δήλωσε το 63,9% των επιχειρήσεων μελών της ΟΕΒ οι οποίες συμμετείχαν σε σχετική έρευνα της Ομοσπονδία,ς  με την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, δηλαδή οι 9 στις 10 ή ποσοστό 91%, να δηλώνει ότι οι αυξήσεις στις τιμές πώλησης ανέρχονται μέχρι 30%.

Ποσοστό 7,1% απάντησε μέχρι 50% και μόνο το 1,9% απάντησε ότι έχει αυξήσει τις τιμές πάνω από το 50%, ενώ οι μισές περίπου επιχειρήσεις ή το 47,1% αναμένουν ότι θα συνεχιστούν οι αυξήσεις.

Σύμφωνα με την ΟΕΒ, στόχος της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε μόνο με ηλεκτρονική μορφή μεταξύ 22 Οκτωβρίου και 3 Νοεμβρίου και έλαβαν μέρος 637 επιχειρήσεις/οργανισμοί, είναι η διαπίστωση του ύψους των αυξήσεων, τις επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και στην οικονομία, τις εκτιμήσεις για το άμεσο μέλλον και τέλος μέτρα που πρέπει να ληφθούν για ανάσχεση της κατάστασης, προς ενημέρωση σας.

Σύμφωνα με την έρευνα, κατά τους επόμενους έξι μήνες, οι μισές περίπου επιχειρήσεις ή το 47,1% αναμένουν ότι θα συνεχιστούν οι αυξήσεις και ποσοστό 22.3% εκτιμούν ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην εισαγωγή ή παραγωγή προϊόντων. Επίσης, το 12.4% αναμένει ότι θα υπάρξει έλλειψη προϊόντων περιλαμβανομένων πρώτων υλών, ποσοστό 9.9% ότι θα υπάρξει σταθεροποίηση τιμών και τέλος το 5.3% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση και σταδιακή μείωση.

Από το δείγμα των επιχειρήσεων, 9 στις 10 επιχειρήσεις ή ποσοστό 89,7%, απάντησαν ότι οι αυξήσεις στις τιμές αποδίδονται στο κόστος μεταφοράς προϊόντων και το 82,1% απάντησε ότι υπάρχει αύξηση στο κόστος εισαγωγής πρώτων υλών.

Ποσοστό 65,4% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι αυτό οφείλεται στο κόστος ενέργειας/καυσίμων, το 56,4% στο κόστος των εμπορευματοκιβωτίων και το 35,9% στο κόστος τελικών προϊόντων ή υπηρεσιών. Ποσοστό 1,3% ανέφερε ως αιτία την αύξηση του εργατικού κόστους και στη μείωση παραγωγής προϊόντων.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της ΟΕΒ, το 86,1% των απαντήσεων που λήφθηκαν αναφέρει ότι θα μεταφέρει μέρος ή ολόκληρη την αύξηση στους καταναλωτές, ενώ το 41,6% δήλωσε ότι θα απορροφήσει το κόστος της αύξησης. Ποσοστό 27,8% θα προβεί σε αλλαγή στην εφοδιαστική αλυσίδα, εξεύρεση νέων προμηθευτών και εναλλακτικών αγορών/δρομολογίων και ποσοστό 15,2% θα έχει αναστείλει κάποια από τα προϊόντα ή υπηρεσίες που παράγει ή που προμηθεύει στους καταναλωτές.

Ποσοστό 84,6% απάντησε ότι οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων/υπηρεσιών έχουν οδηγήσει στη μείωση της κερδοφορίας τους, ενώ το 43,6% απάντησε ότι έχει υποστεί μείωση στις πωλήσεις και το 26,9% συρρίκνωση στις εργασίες τους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της ΟΕΒ, μεταξύ των μέτρων που εισηγούνται οι επιχειρήσεις προς αντιμετώπιση του φαινομένου των αυξήσεων είναι η μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα (7 στις 10 επιχειρήσεις ή ποσοστό 71,7%), η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη (6 στις 10 επιχειρήσεις ή ποσοστό 62,5%), η επιδότηση από το κράτος μέρος των αυξήσεων (5 στις 10 επιχειρήσεις ή ποσοστό 49,2%) και η ενίσχυση των κινήτρων για έργα ΑΠΕ για τις επιχειρήσεις (4 στις 10 επιχειρήσεις ή ποσοστό 43,3%).

Send this to a friend