Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Νίκος Χριστοδουλίδης: Ο δεύτερος υποψήφιος του ΔΗΣΥ για τις προεδρικές
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ο δεύτερος υποψήφιος του ΔΗΣΥ για τις προεδρικές

Νίκος Χριστοδουλίδης: Ο δεύτερος υποψήφιος του ΔΗΣΥ για τις προεδρικές

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου στέλνει με κάθε ευκαιρία urbi et orbi το μήνυμα ότι αυτός θα είναι ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ για τις προεδρικές εκλογές του 2023. Υπάρχει ωστόσο και δεύτερος υποψήφιος, ο οποίος πλέον δεν κρύβεται, και ακούει στο όνομα Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο οποίος, σύμφωνα με στελέχη του επιτελείου του, προετοιμάζεται με στόχο να κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος.

Ο υπουργός Εξωτερικών τους τελευταίους μήνες έχει ξεκινήσει κανονικά προεκλογική εκστρατεία εκ παραλλήλου με τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο κ. Νεοφύτου, ως ηγέτης κόμματος, στην κυριολεξία οργώνει την Κύπρο, αλλά κατά πόδας ακολουθεί και ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης. Σε σημείο που προκύπτουν και σοβαρές παρεξηγήσεις, οι οποίες εν πρώτοις δημιουργούν τεράστια αμηχανία ακόμα και ατα μέλη του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Η ομιλία στο Μάμμαρι

Το Συναγερμοκρατούμενο Μάμμαρι θα τιμήσει στις 24 Νοεμβρίου 2021 την επέτειο του θανάτου του ήρωα της ΕΟΚΑ Σαββα Ροτσίδη στο ομώνυμο σωματείο της κοινότητας. Όπως μας αποκάλυψε στέλεχος του σωματείου «προέκυψε μια τεράστια διαμάχη ποιος θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας, μεταξύ του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και του Νίκου Χριστοδουλίδη». Σύμφωνα με μέλος του κοινοτικού συμβουλίου, «το επιτελείο Χριστοδουλίδη ζήτησε να εκφωνήσει ομιλία ο υπουργός Εξωτερικών εδώ και αρκετές μέρες, ωστόσο, παρόμοιο αίτημα προέκυψε αργότερα και από πλευράς επίσημου ΔΗΣΥ για τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Τα τηλέφωνα της κοινότητας κυριολεκτικά πήραν φωτιά για να συνεννοηθούν με το ΥΠΕΞ και το κόμμα. Τελικά στο μνημόσυνο θα μιλήσει ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, αλλά οι άνθρωποι στο Μάμμαρι έμειναν με κάποιες απορίες να αιωρούνται.

Στην πραγματικότητα, ο υπουργός Εξωτερικών τους τελευταίους μήνες λειτουργεί περισσότερο ως υπουργός Εσωτερικών, συναγωνίζεται επίσης επί ίσοις όροις τον κ. Κώστα Χαμπιαούρη ως επίτροπος Ορεινών Περιοχών. Μπορεί να τον παρακολουθήσει κάποιος να λαμβάνει μέρος στην ημέρα ππαλουζέ στην Πάχνα, σε εκδηλώσεις μελισσοκόμων στη Λάρνακα, να εκφωνεί δακρύζοντας σε χωριά της Πάφου επικήδειο στη διάρκεια τελετής αγνοουμένου, να συμμετέχει σε εκστρατείες καθαριότητας.

Με Λαβρόφ

Ακόμα και σε κάποιες επισκέψεις που πραγματοποιεί στο εξωτερικό, σύμφωνα με πηγή μας στο ΥΠΕΞ, δεν λείπει και το τοπικό κυπριακό ενδιαφέρον. Στις 21 Οκτωβρίου, ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε τη Ρωσία για επαφές με τον ομόλογο του κ. Σεργκέι Λαβρόφ. «Με χαρά σας καλωσορίζουμε στη Μόσχα. Η επίσκεψή σας αποτελεί συνέχεια του τακτικού, εντατικού διαλόγου μας για διμερείς και περιφερειακές καθώς και διεθνείς υποθέσεις», σημείωσε ο κ. Λαβρόφ. Όπως πληροφορούμεθα, στις συζητήσεις διμερούς ενδιαφέροντος έγινε ανταλλαγή απόψεων, μεταξύ άλλων, και για το θέμα των αρχιεπισκοπικών εκλογών στην Κύπρο. Την επόμενη και τη μεθεπόμενη της συνάντησης με τον κ. Λαβρόφ, ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είχε στη Λευκωσία συναντήσεις μετά γεύματος με τους μητροπολίτες Ταμασού Ησαΐα και τον μητροπολίτη Τηλλυρίας Κύκκου Νικηφόρο. Οι συναντήσεις αυτές ξένισαν αρκετούς, κυρίως σε ό,τι αφορά το τάιμιγκ. Οι δύο ιεράρχες, ως γνωστόν, εμφανίζονται ως υποψήφιοι για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, επιπλέον δε διαφώνησαν ανοικτά με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και την πλειοψηφία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου σε σχέση με την αυτονόμηση του Πατριαρχείου Ουκρανίας από τη Ρωσική Εκκλησία. Θεωρούνται και οι δύο φιλορώσοι ιεράρχες, ο δε μητροπολίτης Ησαΐας δεν ενδιαφέρεται καν να το κρύψει, αφού στη μητροπολιτική του περιφέρεια οικοδόμησε ναό ρωσικού ρυθμού και ο ίδιος ενίοτε φορά ρωσικά ιερά άμφια ως να αποτελεί μέλος της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Εκκλησίας. Τόσο ο Κύκκου Νικηφόρος, όσο και Ταμασσού Ησαΐας, αποδύονται εδώ και μήνες σε προεκλογική καμπάνια για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές, σε συνεργασία με τον Λεμεσού Αθανάσιο, παρά τη διαμαρτυρία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου «ότι δεν πέθανα ακόμα».

Οι Ρώσοι

Οι στενές σχέσεις του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη με τη Ρωσία, και ειδικά τον κ. Λαβρόφ, σχολιάζονται ποικιλοτρόπως και από διάφορες πρεσβείες στη Λευκωσία. «Πώς μπορεί ο κ. Λαβρόφ να αποτελεί βασικά το αποκούμπι, αν όχι τον σύμβουλο του κ. Χριστοδουλίδη στο Κυπριακό, όταν η Ρωσία σήμερα είναι σχεδόν ο μοναδικός σύμμαχος της Τουρκίας σε θέματα εξοπλισμών, κατασκευής πυρηνικών σταθμών και κατοχής της Συρίας;»

Η απάντηση είναι μάλλον απλή και δεν ισχύει μόνο επί υπουργίας Νίκου Χριστοδουλίδη. Η Ρωσία, με το αζημίωτο, παρεμβαίνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας υπέρ της Κύπρου, αλλά ξεκαθαρίζει ότι οι σχέσεις της με την Τουρκία δεν πρέπει να μπαίνουν στο ίδιο καλάθι. Πρόσφατα η Ρωσία παρενέβη στο θέμα του διορισμού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ζητώντας, κατόπιν αιτήματος του Προέδρου Αναστασιάδη, ο απεσταλμένος να είναι ειδικός και όχι προσωπικός. Αυτό δεν ενόχλησε βέβαια την Τουρκία, αφού ο Γενικός Γραμματέας απλώς δεν διόρισε κανέναν, οδηγώντας το Κυπριακό σε αποτελμάτωση. Το αδιέξοδο στο Κυπριακό βολεύει την Άγκυρα, αφού μπορεί ανενόχλητη να προχωρεί σε νέα τετελεσμένα στο Βαρώσι και την κυπριακή ΑΟΖ.

Εκκλησία

Οι Ρώσοι, εν ολίγοις, κάνουν κάποιες κινήσεις ανώδυνες για την Τουρκία, «αλλά ζητούν πάντα σοβαρά ανταλλάγματα από την Κύπρο», σύμφωνα με οικονομικό παράγοντα. Ζητούν και έχουν σοβαρές διευκολύνσεις για τις κρατικές ρωσικές εταιρείες που δρουν στην Κύπρο και κυρίως θέλουν άμεση και πρακτική επικοινωνία με πολιτικούς -κλειδιά στη Λευκωσία. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποδείχτηκε μέχρι στιγμής κάτι περισσότερο από φίλος, οπότε στην προεδρία το 2023 επιθυμούν να έχουν έναν πολιτικό επίσης φίλα προσκείμενο.

Ενδιαφέρονται επίσης για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές. Στη Ρωσία του Πούτιν, η Εκκλησία έχει εργαλειοποιηθεί και εξυπηρετεί τις ανάγκες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Ένας φιλορώσος Αρχιεπίσκοπος στην Κύπρο θα αποτελέσει ένα πρόσθετο όπλο στη ρωσική επιρροή που επιδιώκεται και κτίζεται με κάθε τρόπο στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια. Αυτή τη στιγμή έχουν μια πολύ καλή σχέση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αλλά ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος σε θέματα εκκλησιαστικά συμπορεύεται με το Φανάρι και κυρίως με την Εκκλησία της Ελλάδος.

Η καμπάνια του υπουργού

Σε σχέση με την προεκλογική εκστρατεία που ξεκίνησε ο ΥΠΕΞ κ. Νίκος Χριστοδουλίδης τίθενται δύο επιπλέον ερωτηματικά:

* Πρώτον, πώς είναι δυνατόν ο υπουργός των Εξωτερικών του ΔΗΣΥ να κάνει προεκλογική καμπάνια για να κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος; Σύμφωνα με στέλεχος του κόμματος, «αν ο φίλος Νίκος Χριστοδουλίδης θέλει να κατέλθει ανεξάρτητος στις προεδρικές, πρέπει να παραιτηθεί από υπουργός και να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του. Αν θέλει να κατέλθει ως υποψήφιος του ΔΗΣΥ, οφείλει επίσης να δηλώσει ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα μέσω των εσωκομματικών διαδικασιών του κόμματος. Εν τοιαύτη περιπτώσει, μπορεί να κάνει ό,τι καμπάνια θέλει».

* Δεύτερον, πώς είναι δυνατόν ο υπουργός Χριστοδουλίδης να διεξάγει καμπάνια χωρίς έγκριση του Προέδρου Αναστασιάδη; «Αν δεν την εγκρίνει, σίγουρα με όσα βλέπουμε σήμερα, την ανέχεται», σύμφωνα με βουλευτή του ΔΗΣΥ. Σε σημείο που κάποιοι συνωμοσιολόγοι στο ΑΚΕΛ εξυφαίνουν και διασκεδαστικά σενάρια. Του στυλ, «ο Αναστασιάδης αφήνει τον Αβέρωφ και τον Χριστοδουλίδη να σκοτωθούν, ώστε να έρθει το ερχόμενο φθινόπωρο ως σωτήρας εξαγγέλλοντας υποψηφιότητα για τρίτη θητεία». Βεβαίως υπάρχει και ένα πιο βατό σενάριο. Αν ο Αναστασιάδης θέλει μετά το 2023 να έχει έναν Πρόεδρο στον οποίο να έχει επιρροή, ποιον θα προτιμήσει; Τον Αβέρωφ ή τον Χριστοδουλίδη; Ποιος είναι περισσότερο του χεριού του;

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Omega, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε «ότι τα θέματα προεδρικών θα τα ρυθμίσει ο πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου». Την ίδια στιγμή βέβαια, ο κ. Χριστοδουλίδης, υπό την ανοχή του, γράφει απουσίες από το Υπουργικό Συμβούλιο για να βλέπει επιχειρηματίες στη Λεμεσό, ενώ -παρότι αυτό δεν προνοείται από το πρωτόκολλο- αντιμετωπίζεται ως να είναι ο πρώτος υπουργός, ενίοτε και υπερυπουργός, εκνευρίζοντας τους υπόλοιπους υπουργούς. Ο Νίκος Αναστασιάδης βέβαια έχει απαντήσεις για όλα. Άνθρωπος του ευρύτερου περίγυρού του, σχολιάζοντας τα περί προτίμησης Χριστοδουλίδη είπε: «Αν ο Αναστασιάδης ευνοούσε τον Χριστοδουλίδη, γιατί η σύζυγος του υπουργού έφυγε από τη θέση – κλειδί που κρατούσε στο Προεδρικό;» Ίσως η απάντηση να δίνεται πιο κάτω.

 

Το ΥΠΕΞ κέντρο της προεκλογικής

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει μετατραπεί τους τελευταίους μήνες σε κέντρο της προεκλογικής καμπάνιας του κ. Νίκου Χριστοδουλίδη. Τα νήματα φαίνεται να κινεί η σύζυγος του κ. Χριστοδουλίδη, η οποία είναι διευθύντρια της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ. Η κ. Φιλίππα Καρσερά Χριστουδουλίδη έχει ενεργό εμπλοκή στην προεκλογική, με επισκέψεις σε φεστιβάλ χωριών και κοινωνικές εκδηλώσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι την περασμένη Παρασκευή από το γραφείο της κ. Καρσερά στάληκε ένα μήνυμα προς όλο το προσωπικό του Υπουργείου εξωτερικών. Τους κάλεσε να λάβουν μέρος στην εκστρατεία καθαριότητας «Let’s do it! Cyprus», που διοργάνωσε χθες το  Δίκτυο Εθελοντών «Together Cyprus». Πρόκειται για μια εκδήλωση καθαριότητας, όπως αναφέρει, η οποία βρίσκεται υπό την αιγίδα του συζύγου της, υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών, της οποίας βεβαίως, επικεφαλής είναι η κ. Φιλίππα Καρσερά.

*Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην κυριακάτικη έκδοση του «Π», στις 31 Οκτωβρίου.

Πηγή: Πολίτης

Send this to a friend